Kalça Çıkığı İçin Ultrason Çekim İşlemleri Nasıl Yapılır ve Nasıl Hazırlanılır?

Bebeklerde kalça ultrasonu için bebeklerin altının temiz olması, uykusunun alınmış olması ve karnının tok olması gerekmektedir. Ağrı ve sızı duyulmadan yapılan işlemlerden oluşur.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Nasıl Çekilir?

resim-1737

Bebeklerde kalça çıkıklığı sorunundan kaynaklı olarak ultrason çekim işlemi yapılır. Bebeklerde kalça ultrasonu için bebeklerin altının temiz olması, uykusunun alınmış olması ve karnının tok olması gerekmektedir. kalça ultrasonu çekimi için bu detaylar ön hazırlık anlamına da gelmektedir. işlemin uygulanması için bebeğin anne ya da babasının yanında olması gerekir. işlemin bitimine kadar bebek ile anne ya da babasının göz teması kurarak sakinleştirmesi için çok önemlidir. göz teması kurmak psikolojik anlamda bebeğin rahatlamasını sağlar. Kalçanın görüntülemesi için radyoloğun huzurlu ve sakin bir ortam hazırlaması önemlidir.

Bebeklerde kalça çıkığı ultrasonu için uzun ve rahatlatıcı bir zaman dilimi ayırmak gerekir. bebeğin bu ortama alışması ve huzursuz olmaması adına gerekli olan tüm detaylar uygulanmalıdır. Doğuştan kalçanın çıkığı sorunu olan bebeklerde ilk dönemlerde bu sorunun bilinmesi çok zordur. Bebekler ilk dönemlerde yürümediği için anlaşılması güçtür. Yürümeye başlayan bebeklerde ise genelde geç kalınan bir sürece girilmiş olunur. Yani ne kadar erken dönemde bu sorun anlaşılırsa o kadar iyi olacaktır. kalça çıkığı ultrasonu işlemleri için randevu alınır.

Bu randevu ardından da; Bebek bezi olmadan muayene masasına yatırılır. Prob üzerine ılık jel sürerek bacak ve kalçanın eklemleri kıvrık ve düz pozisyonda iken kontrol edilir. Yapılacak bu kontrol öncesinde bebeğin karnı doyurularak işlem esnasında ağlamaması ve sakin olması desteklenmelidir. Ortalama 5 ile 15 dakikalık zaman aralığında kontrol işlemi sonuçlandırılabilmektedir. Kalçanın eklemlerinin yerleşim ya da anormal gelişimlerinin saptanmasında son derece etkili olan bu yöntem sayesinde kalçanın çıkığı saptanırsa erken tedavi sürecine girileceğinden ameliyat riski ortadan kaldırılmış olur.

Tespit edilen kalça çığının giderilmesinde bacakları kurbağa bacağı pozisyonunda durmasını sağlayan bandajlar kullanılır. Bu bandajlar sayesinde bir iki ay içerisinde kalçanın kemiği normal haline döner. Uygulanan tedavinin iyileşme süreci ise yine ultrason ile takip edilir.

Ayrıca çocukluğun erken dönemlerinde görülen ve sebebi açıklanamayan topallamalar meydana geldiğinde Kalçanın eklemi sinoyiti adı verilen eklem hareketlerinde kısıtlamaya sebep olan iltihaplar yine ultrasonografi ile tespit edilebilmektedir.

Ultrason Ne Zaman Çekilir?

Ebeveynler çocukları ilk dünyaya geldiğinde kalçanın çıkığı olup olmadığı ve bunun nasıl tespit edilebileceği konusunda merak yaşarlar. Bunun en önemli sebebi ise doğum esnasında çocuk rahim ağzından çıkarken kemik yapısında hasar oluşma riskidir. Bu risk göz önüne alındığında ve sonuçları incelendiğinde kalça çıkığı gibi kemik problemleri ile karşılaşılmaktadır.

Özellikle son dönemlerde sıkça karşılaşılan sorunlardan birisi olan kalça çıkığı problemlerinin tespit edilebilmesi için ultrasonografi kullanımı da yaygınlaşmıştır. Yeni dünyaya gelen bebekler 2. ayını doldurduktan sonra ultrason çekimi ile alakalı işlemler çocuk doktorları tarafından önerildiği gibi bazı doktorlarda bu işlemin bebek dünyaya geldikten sonraki ilk iki hafta içerisinde yapılması gerektiğini önermektedir. Bu işlem ağrısız, basit ve son derece hızlı bir şekilde gerçekleştirilmekte ve bebeğin ileri ki yaşamında fiziki sağlığı açısından son derece yüksek önem taşımaktadır.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...