Ultrasonda Gebelik Kesesi ve Bebeğin Gelişimi

Gebelikte ultrason görüntülemesinde ilk olarak fetüs görülmeyecek, ilk 6 haftaya kadar gebelik kesesi sadece görülür. Ay ay gebelik kesesi ve bebeğin gelişimi.

1. Trimester

Gebelik Kesesi ve Fetüs

Gebelik kesesi ilk 12 gün içerisinde berrak tonlarda olan sarı bir sıvı olduğundan doğum olana kadar bebeği çevreleyecek kesedir. İçerisi sıvı dolu olan bu kese döllenme gerçekleşmesi sonrasında ilk andan son ana kadar bebeğin gelişiminde etkilidir.

Kan ya da idrar testinde pozitif çıkması sonucunda kesesi 3. hafta itibari ile oluşmaya başlayacağından ultrasonda görülebilir.İlk üç aylık dönem 1 ile 13. haftalardır.

Bebek gelişimi. 1. Ay

Bebek gelişimi. 1. Ay

Bebek anne karnındayken Embriyo oluşmadan önce oluşan, gebeliğin 6. haftası itibari ile Embriyo  oluşmaya başlayacaktır. Görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz. Görevleri şunlardır:

  • Fetüsün korunması;
  • Sıcaklık;
  • Enfeksiyonlardan korunması;
  • Organlarının gelişimi;
  • Göbek kordonu sıkışmasını engellemek.

Şayet gebeliğin 6. haftasına ulaşıldığında kese içerisinde Embriyo ultrason görüntülemesinde görülmediğinde dış gebelik gerçekleştiğinden zararlı olacağı için dış gebelik sonlandırılmalıdır. Gebeliğin 4. haftası itibariyle içerisinde gelşimi başlar. Fakat çok küçük olması sebebiyle ilk ay bebek ultrasonda görülmeyecektir.

Bebeğin hayati önem taşıyan organları ilk ayda oluşmaya başlar.

Bebek gelişimi. 2. Ay

Bebek gelişimi. 2. Ay

Bazı gebeliklerde ultrason görüntüsünde kese içerisinde ki bebek 5. haftadan sonra görünmeye başlar. 2. ayın başlarında Embriyonun hayati önem taşımakta olan bütün iç organları oluşmaya başlar. Bebek göbek bağı sayesinde organların gelişimi için önemli olan oksijen ve aldığı ilaçlar zararlı alışkanlıkları plasenta aracılığıyla geçecek olduğundan annenin özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Embriyo, amniyo kesesi içerisinde sadece bir susam tanesi büyüklüğündedir.

Oluşan organlar gelişimini her geçen gün hızla tamamlamaya devam edecektir. 5. hafta itibari ile bazı gebeliklerde kalp atışları duyulmaya başlansa bile 6 ile 7. haftalar içerisinde net olarak duyulacaktır. 7 haftaya ulaşıldığında artık bebek henüz mercimek tanesi boyutuna ulaşması elleri ve kolları oluşmaya başlar. Yaklaşık olarak 6 mm civarında olur. Kalp atışları ultrason cihazında 100 ile 160 arasındadır. 2. ayın son haftası olan 8. haftasında ise bebekte iç organlarının oluşması sonlara gelmiş olacak ve artık Fetüs olarak isimlendirilmektedir.

Bebek gelişimi. 3. Ay

Bebek gelişimi. 3. Ay

9. haftaya girmesiyle birlikte bebeğin uzunluğu 18 mm civarına ulaşacaktır. Bu dönemde kol ve bacakları gelişmeye başlar. Ultrason görüntüsünde bebekte hareket ettiği görülmeye başlar. Kafatası ise vücuduna göre daha büyük olacaktır. 3 aylık dönem oluşumunu tamamladığı bölümdür. Damağı oluşmaya başladığı gibi göz kapaklarını da kapatıp açar. Bebeğin omurgası da bu dönemde olmaktadır. İlk trimester son haftasıdır. Bebek normal boyutu 42 mm civarında olur. Neredeyse bir parmak boyutuna kadar büyümüştür. Beyni bu dönemde oluşmaya başlar ve yüzü şekillenecektir. Kız ya da erkek olduğu belirgin olmasa da gelişmeye başlamaktadır. İlk üç aylık trimester döneminde hareketleri hızlanacak, ultrasonda bakıldığında ise başı ile vücut kısmı aynı büyüklükte olur.

2. Trimester

İkinci üç aylık dönem içerisinde bebek hala kese içerisinde ve plasenta aracılığıyla oksijen ve beslenmesi gerçekleşecektir. Bu dönemde gelişen kalp atışları en hızlı olduğu ve hareket etmeye, cinsiyetinin belirlendiği dönemdir. 14 ile 26. haftalar arası ikinci üç aylık dönem olarak adlandırılır.

Bebek gelişimi. 4. Ay

Bebek gelişimi. 4. Ay

Fetüs 14. haftada cinsel organı gelişmeye başlayacaktır. Saçları 15 haftanın sonunda yüz kasları ise 16. haftadan sonrasında gelişmeye başlamaktadır.4. ay itibari ile daha önceden cinsiyeti belli olmaması durumunda bu ayda normal ultrasonda görünmeye başlar.

Bebek gelişimi. 5. Ay

Bebek gelişimi. 5. Ay

Anne karnında gelişen bebeğin artık büyümeye başladığı ve uzadığı dönem olmaktadır. Organları oluştuğu için solunum yapmaya başlar. 18. haftaya girdiğinden sonra ise anne bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar. Karnı şişmeye başlayacağından belirgin hale gelir.

Bebek gelişimi. 6. Ay

Bebek gelişimi. 6. Ay

İkinci trimester döneminin son ayında bebeğin gelişimine devam edeceği için kan hücrelerinde artış olur. Duyu organlarının gelişmesi hızlanmaktadır. 22. haftalık dönemde bebeğin duyularının gelişmesi nedeniyle seslere karşı tepkileri ortaya çıkar. Son haftaya girilmesiyle birlikte ise artık görümü tam olarak insana benzeyecektir.

3. Trimester

27 ile 41. haftalar arasında gelişen dönemdir. Hamileliğin son dönemi olarak bilinmektedir. Oluşumunu tamamladığı için 9. ay sonunda doğum gerçekleşecektir.

Bebek gelişimi. 7. Ay

Bebek gelişimi. 7. Ay

27. haftada gelişimini sürdüreceği için 25 santim boyuna ulaşan fetüs erken doğum ihtimali çok azalacaktır. Saçlarının uzaması ve gözlerini artık açıp kapar. Bebekte kemik iliklerinin gelişimi tamamlanacağı 30. hafta içerisinde sık sık onu hıçkırık tutar. Beynin gelişiminini bu dönemde devam ettirir.

Bebek gelişimi. 8. Ay

Bebek gelişimi. 8. Ay

Her uyarıyı algılayan bebekte hareket etmesi daha çoktur. büyüme hızı 32. haftaya geldiğinde yavaşlamaktadır. 33. hafta itibari ile bebek sık sık uyuyacak ve hareketleri yavaşlar. 34. haftaya gelen normal bir fetüs 42 santim boyunda ulaşır. 35 haftaya gelindiğinde erken doğum yaşansa bile bebek gelişiminde sorun olmayacaktır.

Bebek gelişimi. 9. Ay

Bebek gelişimi. 9. Ay

Bebek kendisini doğuma hazırladığından hareketlerinde azalma olacak ve gelişiminde yavaşlama olur. Annede kasılmalar sık sık ortaya çıkar. 3.5 kiloya sağlıklı bir bebek 40. hafta itibari ile gelecektir. Rahim kanalına 40. haftada düşerek bebek 41. haftada dünyaa sağlıklı olarak gelir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...