Gebeliğin 6 ayına giren kişilerde mide sorunları yaşanmaya başlar.Bunların önüne geçmek adına acılı, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
6 Aylık Gebeliğin Ultrason Görüntüleri ve Belirtileri
Hamileliğin 6. Ayından itibaren sürekli kilo artışları ve anne karnında büyüme belirgin hale gelmeye başlar. Bu ay içerisinde yaklaşık beş ile yedi kilo arasında bir artış gözlenebilir. Bu da hamilelik süresince alınan toplam kilonun % 50 ile 60 ınatekammül eder. Bu dönem zarfında anne de aşereme daha fazla hissedilmektedir. Dikkat edilmesi gereken hususların başında ise; bebeğin gelişimine katkısı bulunmayan aperatif yemeklerin mümkün mertebe tüketilmemesidir. 6. Ay gebelik dönemi iştah seviyesinin yükselip bulantıların en aza düştüğü dönemdir.
Yine de acılı, baharatlı ve yağlı yiyeceklerin tüketimi sonrasında anne midesinde yanma ve ekşime meydana gelebilir. 6. Aylık gebelik döneminde görülen bir diğer olumsuz faktör ise diş iltihabı ve diş eti kanamalarıdır. Gebelik hormonlarına bağlı olarak ortaya çıkan bu olumsuz faktör düzenli ve doğru bakım yöntemi ile atlatılabilmektedir. Bu anlamda gebelik süresi boyunca dişlerin çürümesine engel olunması için her türlü tedbirin alınması şarttır.
Bebek anne karnında tekme atmaya başladığında karnın yukarı ve aşağı kısımlarında hissedilmeye başlanır. Bebekler bu dönem içinde ultrason ile takip edilir. Ultrason takibi için kontrollerin aksatılmaması gerekir.
4 Aylık Gebelik Döneminde Neler Olur?
Gebelik Döneminde bebek 4 aylık olduğunda anne karnında, meme ve kalçalarda şişkinliğe bağlı olarak gerilme ve kırmızı renkte çizikler oluşabilir. Bu dönem içerisinde tıp dilinde Stria adı verilen Koyu renkli leke ve çatlaklar ortaya çıkmaya başlayabilir. Anne karnında oluşan bu çatlakları krem yardımı ile engellemek oldukça güçtür fakat meme çatlaklarının önüne geçebilmek amacı ile sutyen kullanılmasında fayda vardır. Gebelik döneminde anne karnında oluşan bu çatlaklar gebelik dönemi sonrasında yavaş yavaş solarak ortadan kaybolmaktadır. Fakat bu süre zarfında gerilme nedeni ile karın etrafında kaşıntılara neden olabilmektedir. Bu dönem içerisinde anne ışığa karşı hassaslaşan gözlerinden şikayetçi olabilir. Gebelik süresince normal olarak değerlendirilen bu şikayetler aşırı rahatsız edici seviyelere tırmanıyorsa doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Bebeğin Gelişimi
Gebelik döneminin 6. Haftasında bebek ultrason görüntüsü ile görüntülendiğinde embriyo halinde 3ile 5 mm büyüklüğünde yani mercimek tanesi büyüklüğünde olduğu gözlemlenir. Bu döneme kadar gerçekleşen oluşum süreci sonucunda kalp kan pompalama görevine başlamaktadır. Bu dönemde kalp; vücudun büyük bölümünü kapsarken sinir sistemi, beyin, el ve bacak uzuvları da oluşuma başlamaktadır.
Soru - Cevap