Gebeliğin 19.Haftasında Ultrason Görüntüleri Nasıl Olur? Anne ve Bebekte Görülen Değişimler Nelerdir?

19.haftaya ulaşıldığında özellikle bebekte birçok değişim görülmektedir. Organların gelişimi ve bebeğin hareket etmesi bu süreçte görülebilecek en önemli durumlar arasındadır.

Anne adaylarını korkutan bir haftaya giriş yapıldığını söyleyebiliriz. Çünkü yüz bölgesinde çıkabilen bir takım lekeler anne adaylarını rahatsız edecektir. Bu durumdan kurtulmak ve cildinizi korumak için bir takım tedbirler almanızda fayda var.

Gebeliğin 19.Haftasında Bebekteki Değişimler

Bu hafta itibariyle bebeğin boyu yaklaşık 14 cm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı ise 250 gr kadardır. Dışarıdan gelen seslere tepkiler verebilen bebek artık küçük elleriyle her şeye dokunmaya başlar.

Lanugo adı verilen tüyler, gebeliğin 15.ve 16.haftasında bebeğinizin vücudunu kaplamıştı. Bu haftada ise kazeoza adı verilen kaygan maddeler salgılanmaya başlar. Bu da bebeğin tüm cildini kaplar ve bebeğinizi içerisinde yer aldığı sudan korur. Bebekler doğarken da bu maddenin üzerinde görüşür.

Bebeğinizin yaklaşık boyu ve ağırlığı

19.haftada bebeğin duyu organları yeteri kadar ilerleme kaydetmiştir. Özellikle de işitme duyusu fazlasıyla gelişir. Ayrıca bebeğin beynindeki koku ve görme duyuları da gelişme gösterir. Kulakları da anne ve baba adaylarını duyacak kadar gelişme göstermiş olacaktır.

Kasları hareket ettiren sinirlerin de gelişimiyle birlikte kas hareketlerine devam eden bebek, baş parmağını emerken yine görülebilecektir. Ayrıca ultrasonda başını da hareket ettirecek ve parmak izi daha ayırt edici bir duruma gelecektir. Biraz zayıf kalabilir fakat vücudu yeteri kadar yağ depolamıştır.

Gebeliğin 19.Haftasında Annedeki Değişimler

Anne adayları gebeliğim 19.haftasında bazı ruhsal durumlara hazırlanmış olmalıdır. Çünkü karın ve göğüslerdeki büyümenin yanı sıra kalçalarda da büyüme gözlemlenecektir. Ayrıca meme dokusunda ya da kalçalarda çatlaklar oluşabilmektedir. Bununla beraber kaşıntılar ortaya çıkacaktır. Kuru bir cilde sahip olan anne adaylarında daha çok şikâyete rastlanabilir.

Anne adaylarının ciltlerindeki değişiklik bu haftada devam eder. Özellikle burun ve çene çevresindeki kızarıklıklar ve güneşe maruz kalmayla ortaya çıkan semptomlara dikkat edilmelidir. Kalıcı olmayan bu lekelerin yok olması da uzun bir zaman zarfında gerçekleşebilir.

Karın bölgesinin büyümesiyle beraber göbek çukurunda da düzleşme başlar. Ayrıca rahim kasılmasıyla ilgili hafif ağrılar da ortaya çıkabilecektir. Reflü, 19.haftanın en belirgin rahatsızlığı olabilir çünkü bu süreçte rahim büyürken mideye baskı yapmaktadır.

Anne adayları bu süreçte bolca sıvı tüketimi yapmalıdır .Ayrıca kilo alımı arttığı için ağırlık merkezinde de değişmeler ve baş dönmeleri sıkça görülebilir.

 

19.Hafta Gebelik Semptomları

En çok görülen semptomlar kabızlık ve aşırı iştah olmaktadır. Bunun yanı sıra aya sıra baygınlık durumu ya da baş dönmesi görülebilir. Kendinizi sersem hissetmeye başladığınızda mutlaka dinlenmelisiniz.

Bazen alt karın ağrısı da ortaya çıkmaktadır. Rahim bölgesini destekleyen ligamentler genişlediği zaman esnemeye başlar ve bu durum da karın ağrılarına neden olabilir. Ani pozisyon değişikliklerinden kaçınarak bu durumun da üstesinden gelebilirsiniz.

Sırt ağrıları ve esneme izleri de 19.hafta gebelik semptomları arasındadır. Ağır yük kaldırmamaya özen gösterebilir ve bacaklarınızı geniş açarak kendinizi dengeleyebilirsiniz.

19 haftalık anne karnı

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...