24 haftalık gebelikte bebekler artık tüm tepkilerini bilinçli bir şekilde vermektedir. Size vereceği tepkiler konusunda dikkat etmeniz ve onu dinlemeniz gerekir.
24 Haftalık Gebelik Döneminde Ultrason Görüntüleri ve Belirtileri
Gebelikte 24. hafta içinde kısmı anlamda diş ve diş eti sorunları yaşanabilir. Özellikle diş ağrısı şikâyetleri ile diş etlerinde kanamalar meydana gelebilir. Halk arasında da her gebelikte 1 diş kaybedildiği bile söylenmektedir. 24 haftalık gebelikte diş sorunları yaşayan kişilerin mutlaka uzmandan yardım alması gerekir. 24 haftalık gebelik döneminde anne adayına renkli ultrason çekimi yapılır ve bebek gelişimi gözlemlenir.
24 Haftalık Gebeliğinde Neler Oluyor
24 hafta içine giren anne adayında duygusal bir durum meydana gelir. Çevrede olan tüm olaylar anneyi etkiler. Acıklı bir filmde bile gözyaşlarınızı tutamaz hale gelebilirsiniz. Bu dönem içinde çevrede bulunan bebek ve hamile kadınları kendiniz ile kıyaslayabilirsiniz. 24 haftalık gebelikte kalçalarda, baldırlarda ve göğüste çatlaklar meydana gelir. Bu çatlakların tamamen ortadan kaldıracak olan bir krem bulunmaz ama azaltmak adına ve önüne geçmek adına E vitamini içeren kremler bulunur. Bu kremler ile bölgeye masaj yapılması gerekir. Göğüs uçlarında sivilceye benzeyen kabarıklar meydana gelir, bu kabarıklar göğüslerin beslenmesini sağlayan yağ salgılarıdır. Bunların kesinlikle yok edilmemesi gerekir. Tükürük bezlerinin fazla çalışmasından kaynaklı olarak rahatsızlık yaşanabilir. Bunun için şekersiz sakız çiğnenebilir. Şekersiz sakız çiğnemeyen kişilerde mentollü sakız çiğneyebilir.
Bebeğin Gelişimi
Bebek 24 hafta gebelik döneminde 30 santim boyunda ve 600 ila 750 gram aralığındadır. Bebek de bu dönemde farklı gelişimler meydana gelmektedir. Bebek de olan değişimler;
- Bebek algılarının büyük bir kısmı bu dönem içine kadar gelişmiştir. Dışarıdan gelen uyarılara karşı bebek bilinçli bir şekilde tepki vermektedir.
- Bu haftanın içinde bebek cildi değişmeye başlar. Eski dönemlerde olduğu gibi şeffaf değildir. Cilt kırış kırıştır ve yağ dokusu oluştukça normale dönecektir. Bunun için biraz daha beklemek gerekir. Ayrıca ultrasonda bakıldığında yağ dokusu ile alakalı olarak uzmanlar detay verebilir.
- Bebeklerin yanak ve ağız dokularında bulunan tat duyuları gelişmiştir. Bebekler artık tat almaktadır. Sevdiği yiyecekleri yediğiniz size tepki vermeye başlayacaktır. Tekme en güzel tepkidir ve anneleri heyecanlandırır.
- Bebeklerin bu dönemden itibaren doğuma kadar ayakları 2 kat daha çok büyüyecektir.
- Hamilelik döneminde düzensiz ve sağlıksız şekilde beslenmek, akşamları geç saatlerde yemek yemek ve yiyecekler konusunda dikkatsiz olmak fazla kilo almaya ve bebeklerin sağlıksız şekilde büyümesine sebep olur.
- 24 haftaya girilmesi ile anne adayları fazla kilo almaktan dolayı şikâyet ederler. Hamileliğin sonuna kadar annelerin 12 ila 16 kg arasında kilo alması uygundur.
- Bu dönemde bebeğin daha sağlıklı şekilde büyümesi adına egzersiz yapılması gerekir. Yürüyüş, yüzme ve yoga bunun için uygundur. Bebeklerin gelişmesi için mutlaka düzenli yapılması şarttır.
Soru - Cevap