9 haftalık hamile olan bayanlarda en sık varis, hazımsızlık ve mide sorunları yaşanır. Bu sorunların önüne geçmek için doktor tavsiyesine uyulmalıdır.
9 Haftalık Gebelikte Ultrason Çekimi
9 haftalık gebelik yaşayan anne adaylarının rahmi bebeğin büyümesi ile genişlemeye başlar. Bu dönemde bel bölgesinde de kalınlaşmalar meydana gelir. Bu hafta içinde kan hacmi üst seviyelere çıkmaya başlar. Hamilelikte kan hacmi önceki dönem göre % 50 civarında daha fazladır.
Özellikle 9 haftalık gebelikte göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk meydana gelmektedir. Gebelikte salgılanan hormonlarında etkisi ile hazımsızlık ve mide yanması gibi sorunlar yaşanmaya başlanır. Bunun önüne geçmek için günlük olarak tüketilecek olan yiyecekler konusunda dikkatli olunmalıdır. Hamilelikte bebek sağlığı ve kendi sağlığınız için günlük olarak sebze ve meyve tüketimi yapmak önemlidir. Lif, vitamin ve mineral açısından zengin olan ürünlerin tüketilmesi bebek açısından oldukça önemlidir.
Ayrıca bu hafta itibari ile erkek olan eşe de fazlasıyla görev düşer. Erkek bu anlamda eşine destek olmalıdır. Erkek hem anne hem de bebek sağlığını düşünmelidir. 9 haftalık gebelikte ultrason görüntüleri çekilir. Erkek bu aşamada çok duygusal davranmasa da ilerleyen dönemlerde daha duygusal olacaktır.
Bundan dolayı erkek üzerinde baskı oluşturmamak gerekir. Bebeğinizi ya da bebeklerinizi bu hafta içinde ultrason ile görebilirsiniz. Ultrason ile alınacak olan görüntülerin tamamının çıktısını isteyebilirsiniz.
9 Haftalık Gebelikte Neler Meydana Gelir?
Gebelik döneminde ilk zamanlar olsa bile bazı kadınlarda basur ve varis tarzında şikâyetler meydana gelebilir. Kan dolaşımındaki farklılıklardan kaynaklı olarak meydana gelen bu değişiklikleri düzene sokmak için mutlaka beslenme düzenine dikkat edilmelidir.
Her gün düzenli olarak yapılacak olan 20 dakika yürüyüş sorunların azalmasını sağlarken bebek sağlığına da destek olacaktır. Özellikle erkek eş adaylarına burada iş düşmektedir. Erkek bu anlamda akşamları eşi ile birlikte yürümelidir. Bu dönemde en sık meydana gelen varistir. Bunun ve diğer sorunların önüne geçmek için;
Uzun dönem ayakta kalınmamalıdır.
Hızlı şekilde kilo almaktan uzak durulmalıdır.
- Gerekirse varis çorabı kullanımı yapılmalıdır.
- Günlük olarak yürüyüş ve egzersiz yapılmalıdır.
- Mide yanması ve hazımsızlık sorunu için beslenme konusunda dikkat edilmelidir.
- Göğüslerdeki hassasiyetin önüne geçmek için mutlaka egzersiz yapılmalıdır.
- Bel bölgesinin genişlemesinden kaynaklı olarak uygun kıyafet seçimi yapılmalıdır.
- Vücudun havalanmasına izin verecek olan kumaşlar tercih edilmelidir.
Özellikle iç çamaşırı seçiminde penye ve pamuklu tercih edilmesi gerekir. Naylonlardan ve sentetik kumaşlardan kesinlikle uzak durulmalıdır.
Bebek Gelişimi
Bebek artık büyümeye başladı, ayak parmakları ve ayakları oluşmaya başladı. Kalça ile baş bölgesi arası uzunluğu 25 mm buldu. Gebelik ultrasonu çekimlerinde çiftler çok algılamasa da artık o da bir birey olma yolunda ilerliyor. Ultrason görüntülerinde onu bir zeytin büyüklüğünde görebilirsiniz. Başı dikleşmeye başlayan bebeğin boyun kısmı da bu haftanın içinde gelişmeye devam eder.
Bacakları ve kolları uzayan bebeklerin göz kapakları gözlerini de örtmeye başlamıştır. Bu haftada cinsiyeti belirlemek mümkün değildir. Bebekler bu süreçte vücudunun uzuvlarını hareket ettirebilir. Uzman ultrason ile bu detayların hepsini görür. Ultrason çekimi sonucunda çiftlere görüntüleri verir.
9 haftalık ultrason görüntüleri
9 haftalık anne karnı
Soru - Cevap