Bebeklerde Kalça Ultrasonu Değerleri Kaç Olmalıdır?

Gelişme çağını doyasıya yaşayan bebeklerde gelişimin sorunsuz devam edebildiğinin göstergelerinden olan kalça ultrasonu değerleri hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Değerleri Detayları

resim-1786

Kalça ultrasonografi ile tespit edilebilen kalça şekil bozuklukları ve kalça çıkıklığı vücut gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu konuya verilen değerin eskiye göre bakıldığı zaman daha fazla olduğu güzel bir gelişmedir. Günümüzde birçok merkezde yapılan kalça ultrasonografisi sayesinde mevcut olabilecek sorunların erken teşhis ve tanısının yapılması mümkün olabilmektedir. Bu teşhis ve tanı için yapılan uygulamalarda kural ve standartlara uygun olarak hareket edilmesi sonrasında farklı problemlerin doğmasının önüne geçilmesi için büyük önem taşımaktadır.

Kalça ultrasonu değerlendirmesi yapılmadan önce Graf, Harcke ve Terjesen yöntemlerinde hangisinin uygulanacağına karar verilir. Harcke yöntemi, kalça ekleminin farklı yönlerde itildiğinde oluşan hareketlerin görüntülendiği dinamik olan bir inceleme şeklidir ve herhangi bir standardizasyon görülürse kullanılır. Terjesen yöntemi ise femur başı ve femur başı çapına oranın incelendiği bir yöntemdir. İsmi verilen yöntemler içinde ne çok tercih edilen Graf yöntemidir ve belli bir standardizasyona dayandığı için tüm dünya tarafından kabul görmüş güvenilir bir görüntüleme olarak kullanılır.

Graf yönteminde yapılan incelemelerde alfa ve beta değerleri dikkate alınmaktadır. Ultrasonografinin doğru ve düzgün bir şekilde yapıldığından emin olunduktan sonra yapılan incelemelerde değerlendirme yapılmaktadır. Bu morfolojik değerlendirmelere göre kemik çatı, kıkırdak çatı ve kemik köşe için derecelendirme yapılır. Kemik çatı için iyi, yeterli, eksik, ileri derecede eksik ve de kötü şeklinde dereceler verilir. Kıkırdak çatının femur başını örtüp örtmemesine göre yapılan derecelendirmede ise kemik köşe için köşeli, yuvarlak ve düzleşmiş olarak derece verilir. Bu derecelendirmeler sonrasında Tip 1 a ve Tip 1 b sonuçlarının çıkmış olması bebeklerde kalça ultrasonu değerlerinin normal olduğunu ortaya koymaktadır.

  • Tip 1 a da kemik çatı iyi, kemik köşe köşeli/künt, alfa açısı ≥ 60°, beta açısı < 55° olması anlamına gelmektedir.
  • Tip 1 b de ise kemik çatı iyi, kemik köşe köşeli/künt, alfa açısı ≥ 60°, beta açısı > 55° olması anlamına gelmektedir.

Verilen bu uygun değerlerin alınabilmesi önemlidir. Alınamaması halinde tedavinin geciktirilmemesi için bebeklerde doğumu takip eden ilk 1. Ay içerisinde kalça ultrasonu yaptırılması gerekmektedir. Normal kabul edilmeyen bir sonuç alınması durumda bozukluğun ilerlememesi adına hemen tedavi aşamasına geçilmesi gerekir.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Değerlerinin Uygun Olmaması Halinde Tedavisi

Yapılan değerlendirmeler sonucunda normalin dışında bir durum saptanması halinde bebeğin vakit geçirmeden tedaviye alınması şarttır. Hızlı hareket edilmesinin istenmesindeki neden kalça ekleminin mevcut şekline alışmadan doğru şekilde yerine oturtturulmasının sağlanmasıdır.

Bu nedenle bebeklerde doğumu takip eden 2. ve 3. aylarda teşhis ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Tedavi sürecine başlandığında ilk 6 ay içinde bebeklerde pavik bandajı uygulaması yapılır. Yapılan bandaj uygulaması sonrasında tedaviye cevap alınamazsa cerrahi müdahale gerekli görülmektedir.

Halk arasında yaygınlaşan ama yanlış bir uygulama olan çift bez kullanımının bebeklerde kalça ultrasonu değerlerinin uygun olmaması durumundada tedavi olarak düşünülmesi kabul edilmemektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...