Meme Ultrasonu – Nasıl Çekilir? Ne Zaman Çekilmelidir ve Amaçları Nelerdir?

Meme ultrasonu, günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki tüm durumları ortaya çıkarabilen bir uygulamadır. Ayrıca gebe kadınlar da rahatlıkla meme ultrasonu çektirebilir.

Meme Ultrasonu

Meme ultrasonu, ileri tıp teknolojilerinin vazgeçilmezleri arasındadır. Hem kullanımı kolay hem de radyasyon riski taşımadan işlemler tamamlanabilmektedir. Ayrıca meme dokusundaki tüm durumların tespitinde kullanılmaktadır. Mamografiden sonra en çok tercih edilen yöntem olduğunu belirtmek de mümkündür. Ele gelen kitlesi olmayan ve 35 yaşından küçük olan kadınlarda bu yöntem ilk olarak tercih edilir.

resim-844

Bunun yanı sıra hiç doğum yapmamış kadınlarda da tercih edilmektedir. Meme kistlerinin tanısında, ve meme doku lezyonlarının tanısında kullanılır. Ayrıca biyopsi yapılmadan önce de tercih edilmektedir. Kitle durumlarının izlenmesi için de ultrason uygulamasına ihtiyaç duyulur.

Hangi Amaçla Kullanılır?

Tarama ve tanı uygulaması olarak meme ultrasonu tercih edilir. Görüntüsü nettir ve kanserli memenin görüntülenmesinde de kullanılmaktadır. İnsan sağlığına herhangi bir zararı olmadığı için meme kanserlerinin teşhisinde rahatlıkla kullanıldığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra kitle oluşumlarında da meme ultrasonu tercih edilir. Mamografi uygulamasını tamamlayıcı bir seçenektir.

Nasıl Yapılır?

Hasta ilk olarak sırt üstü yatırılır. Daha sonra memesine, ses dalgalarını geçirebilen bir jel sürülür. Ardından ise prob cihazı memenin üzerinde gezdirilir. Doktor, ekrana düşecek görüntüleri analiz eder. İnceleme devam ederken ayrıca hastanın incelenen kısımdaki kolu da başının arkasına doğru dirsek bölgesinden uzatılmış olmalıdır. Yani hasta hafif yan pozisyonda işlem tamamlanana kadar bekletilmelidir. Radyoloji umanları tarafından yapılan bu işlemler yaklaşık olarak 20 ile 50 dakika arasında sürmektedir.

resim-846

En Çok Hangi Durumlarda Kullanılır?

35 yaş altı kadınlarda ilk olarak tercih edilecek uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca radyasyon içermediği için hamile kadınlarda da kullanılabilmektedir. Farklı bir kullanım alanı olarak da silikonlu göğüslerde kaçak ya da yırtık değerlendirmeleri olmaktadır. Bu tür memelerin dokuları da incelenmektedir.

resim-845

Ne Zaman Yapılmalıdır?

  • İlk olarak ultrasında kitle görüntüsü almak için yapılması gerekmektedir. Ayrıca memede ele gelen kitlelerin uygun bir şekilde değerlendirilmesi açısından önemlidir.
  • Mamografi çekiminde düzensiz bir yapı artışı tespit edilen bölgelerde de yapılır.
  • Yine mamografide saptanan lezyonların türünün belirlenmesinde tercih edilir.
  • Kanser tespitlerinde ve meme alınması ameliyatı gibi durumların gerekli olduğu zamanlarda tercih edilir.
  • Hastanın ameliyatı sonrasında memedeki dokuların takibinde kullanılır.
  • Lenf bezlerinin daha net bir şekilde görüntülenmesinde tercih edilir.
  • Fibrokistik ve mamografilerde yoğun olarak izlenen meme dokularının değerlendirilmesinde kullanılır.
  • Ameliyat sonrasında göğüs duvarında kalan ya da tekrarlana tümörlerin araştırılmasında tercih edilir.
  • Memenin ele gelmeyen lezyonlarıyla ilgili gerekli tanının konulmasında yapılır.

Günümüzde gelişen teknolojilerle birlikte meme kitlelerini tanısal amaçlı olarak incelenmesinde renkli doppler ultrasonografi de tercih edilmektedir. Lezyonların kötü ya da iyi huylu olup olmadığını görüntüleyebilir ve erken teşhis ile birlikte tedavi sürecine anında geçilebilir. Kadınların meme ultrasonu konusunda oldukça hassas olduğu bilindiği için herhangi bir ağrı ya da sorun yaşamadan uygulama tamamlanarak gerekli teşhisler kısa sürede konulabilmektedir.

Tamamen ağrısız bir işlem olarak bilindiği için kadınların en hassas dönemlerinde bile meme ultrasonu çekebileceğini belirtebiliriz. Hizmet veren tüm hastanelerde rahatlıkla ultrason çekilmekte ve kısa sürede hastaya rapor sunulmaktadır.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...