Mıbg Sintigrafi Nedir, Nasıl Çekilir, Aşamaları Ve Amaçları

Sintigrafi demek küçük gama organizmalarının sorunlarının tespiti için radyoaktiv ışınlar yayarak vücutta yaşanan sorunları tespitini elde etmek demektir. Sintigrafi sırasında hastanın sorunlu olan bölgesinde teşhis konabilmesi amacı ile şüpheli bölgeye cihaz ile radyokativ dalga yayılmasıdır.

resim-2044

Sintigrafi Çekimi Nedir?

Metaiyodobenzilguanidin yani kısa adı ile MIBG sintigrafisi genel olarak onkolojik tespitler için çekilmektedir. Kişide bulunan farklı doku tespiti için ve durum tespitinin tam tespit edilmesi ve dokudaki sorunun ne derecede olduğunun önemi için çekilir. Normal sintigrafi genellikle troid, karaciğer, boğazda bulunan nodül ve kist tespiti, gibi durumlar için çekilirken MIBG sintigrafisi daha ciddi durumlar için çekimi uygun görülmektedir. Genel olarak çekim zamanı size bu çekimi yapacak olan hekim nükleere tıp hekimi yada uzmanı olmaktadır. Bu kadar hassas davranılmasının nedeni de tespitli bölgede bulunan edikasyonu tam anlamı ile incelemeye alabilmek adına olmaktadır. Yine aynı şekilde raporlamayı da aynı uzman hekim tarafından yapılacak ve MIGB için çekim talep eden uzmanın kararına gönderilecektir.  Troid sintigrafisi çekimi için özellikle kişinin boğaz bölgesi baz alınarak çekim yapılır. Ayrıca yine aynı şekilde karaciğer sintigrafisi veya dalak sintigrafisi için aynı durum baz alınmaktadır.

MIBG Sintigrafisi Nasıl Çekilir Ve Özellikleri Nelerdir

Bu durum yani MIBG sintigrafisi için daha öncede belirttiğimiz gibi ağır vakalarda teşhis konmak için tercih edilen radyokativ alanda çekimi yapılan bir işlem olmaktadır. MIBG çekimi için genellikle uzman hekim alanında eğitim almış olan nükleer tıp uzmanı çekimi yapmaktadır. Tabi teşhis evresinde işi onkolog alırken raporu yine nükleer tıp hekimi yazar.

  • Önce kitlenin türü belirlenir
  • Kitle iki türde incelemeye alınır
  • A – nöral kitle
  • B-MIBG ile görüntülenmeye yakın nöroendokrin tümör arama olmaktadır.
  • Nöral tümör tespitinde kite araştırması yapılır
  • Kitlenin boyutu ve hangi organlara yayıldığı tespiti yapılır
  • MIBGgörüntüleme ise diğer durumlar baz alınarak yapılmaktadır.

MIBG sintigrafisi genel durum baz alınarak rapor hazırlanır. Hazırlanan rapor sonrası kişiye uygun teşhis ve tedavi belirlenir. Duruma uygun çekilen sintigrafisi sonucu yine uzman hekim tarafından detaylı incelemeye alınacaktır. Fakat MIGB sonrası kişide gün boyu yaşanılan bir takım sorunlar olabilir.

MIBG Sintigrafisi Sonrası Aşamaları Nelerdir

Radyokativ ışınlar altında cihaz ile çekilen MIBG sintigrafisi çekimi sonrası gün içinde birkaç sorun ile karşılaşmak mümkündür. Sintigrafisi çekimi sürekli radyasyona maruz kalındığı için genellikle gün içinde iştahsızlık, mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku isteği olabilir. MIBG çekimi sonrası dinlenmeye geçmeden önce yapmanız gereken vücudunuzu ılık hatta sıcağa yakın bir duş ile radyasyondan arındırmak olacaktır. Ayrıca sintigrafi sonrası yoğurt yada süt içmek sizi radyasyondan da arındırmaya yardım edecektir. Fakat yine de siz MIBG sonrası yaşadığınız herhangi bir olumsuzluk halinde uzman hekiminize başvurmanızda fayda vardır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...