Lenfosintigrafi Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları ve Riskleri

Lenfosintigrafi lenfatik sistemin sintigramlarını detaylı şekilde gözlemlenmesini sağlayan oldukça faydalı bir tarama şeklidir.

Lenfosintigrafi

Lenfosintigrafi, lenfatik sistemin sintigramları olarak isimlendirilen resimleri sağlayan nükleer tıp görüntülemesinin özel bir çeşididir. Nükleer tıp, vücudun birçok kanseri türü, nörolojik bozukluklar, gastrointestinal, kalp hastalığı, endokrin ve diğer anormallikler dâhil olmak üzere çeşitli hastalıkların teşhisi, şiddetini belirlemek ya da tedavi etmek için az düzeyde radyoaktif madde kullanan bir tıbbi görüntüleme işlemidir. Nükleer tıp prosedürleri vücutta bulunan moleküler aktiviteyi saptayabildiğinden dolayı hastalıkların en erken evrelerinde teşhis edilmesini ve terapötik müdahalelerden kısa sürede cevap verme potansiyeline sahiptir.

Teste Hazırlanma Süreci

Test esnasında hastadan bir elbise giymesi istenebilir ya da kendi kıyafetleri ile uygulama yapılması istenebilir. Kadınlarda gebelik ihtimali varsa ya da emzirme yapılıyorsa mutlaka görevliye detay vermelidir. D vitamini, bitkisel takviyeleri de dâhil olmak üzere, alınan tüm ilaçlar hakkında muayene yapan doktora ya da teknisyene bilgi verilmelidir. Herhangi bir alerji sorunu varsa, hastalık varsa veya diğer tıbbi durumlar hakkında da mutlaka bilgi verilmelidir. Mücevher ve diğer metalik aksesuarı olan kişiler uygulama öncesinde  mutlaka çıkartmalıdır.

Uygulama Süreci

Lenfosintigrafi nasıl yapılır, sıradan şekilde yapılan röntgen muayenelerinde, görüntü röntgen ışınları hastanın vücudundan geçirilmesi ile uygulanır. Buna karşılık lenfosintigrafi bir radyo-farmasötik veya radyo-traktör ismi verilen, kan dolaşımından enjekte edilen, bir gaz olarak yutulan veya solunan bir radyoaktif madde kullanımı ile yapılmaktadır. Bu radyoaktif madde incelenen vücudun organında, inceleme alanında birikir.  Özel olarak tasarlanmış kameralar bu enerjiyi tespit etmeye yarar. Bilgisayar yardımı ile vücutta bulunan organların ve dokuların yapısı, işlevleri hakkında ayrıntılı bilgi veren resimler meydana getirilir. Uygulama oldukça ağrısızdır. Nadir şekilde yan etkiler meydana gelebilir. Prosedürü takiben ameliyathanede bir lenf nodu biyopsisi yapılmadıkça bir sintigram için hiçbir anestezi gerekmez.

Radyoterapötik intravenöz şeklinde verildiği zaman iğne intravenöz hat için damara takıldığında hafif bir hissedilir. Radyoaktif madde kola enjekte edildiğinde, kolda yukarıya doğru soğukluk hissi hissedilebilir. Görüntüler kayıt altına alınırken hareketsiz durulması istenir. Görüntüleme kendisi ağrıya neden olmazken hareketsiz kalmak oldukça huzursuz bir duruma hastayı sokabilir. Doğal radyoaktif maddeyi atma süreci boyunca vücuttan az miktarda radyo -traktör radyoaktivitesi zamanla kaybedilir. Testi takip eden ilk birkaç saat veya gün içinde idrar ile dışkı aracılığı ile vücuttan atılır. Uygulamayı yapan personelin talimatlarına göre radyoaktif maddeyi hasta vücudundan boşaltmaya yardımcı olması için bol miktarda su içmelidir. Testin sonucu nükleer tıpta uzmanlaşmış bir radyolog veya diğer hekimler tarafından yorumlanması ile alınır.

Faydaları ve Riskleri

Sağladığı Faydalar

  • Bu test,  daha önceki lenfatik sistemi değerlendirmek ve kanserin lenf düğümlerine yayılmasını  belirlemek adına kullanılan karmaşık prosedürlerin yerine kullanılmaktadır.
  • Lenfosinitigrafi radikal cerrahiye kıyasla daha az düzeyde yan etki ve daha düşük morbidite hızı olan kapsamlı bir ameliyat yapılmasına izin verir.
  • Tıbbi açıdan yapılan muayenelerde değişik görüntüleme yöntemlerin kullanılması sonucunda elde edilemeyen fonksiyonlar ile anatomik yapı hakkında ayrıntılı bilgi içermekte olan benzersiz bilgilerin elde edilmesini sağlamaktadır.
  • Birçok hastalık konusunda taramalar teşhis koymak veya uygun tedaviyi belirlemek için gereken en yararlı bilgilerin elde edilmesini sağlayacaktır. Uzmanların kapsamlı şekilde tedavi planı hazırlaması için birebirdir. Elde edilen veriler sayesinde en düzgün tedavi süreci başlatılır.
  • Fiyat açısından daha uygundur. Özel kurumlarda ve devlet kurumlarında bazılarında uygulama uzman yönlendirmesi ile yapılır. Özel kurumlarda SGK payı düşüldükten sonra uygun bir fiyat karşılığında hastalar çekim işlemlerini yaptırabilir. Özel kurumların SGK anlaşması yoksa fiyat diğer uygulamaya göre daha pahalıdır.
  • Keşif ameliyatlarından daha kesin bilgiler elde edilir. Elde edilecek bilgiler uzman hekimlere oldukça değerli verileri elde etmeyi sağlar.

Riskler

  • Uygulanacak olan radyotracer dozları küçük olduğu için teşhis amaçlı prosedürler radyasyona maruz kalma oranının nispeten düşük olması sebebiyle tanısal muayene için kabul edilebilir şekildedir. Bu sayede radyasyon riski elde edilecek faydalar ile kıyaslandığı zaman çok daha düşüktür.
  • Nükleer tıpta kullanılan diagnostik uygulamalar 5 seneden fazla zamandır kullanılır. Alınacak düşük doz maruziyetinde bilinen uzun vadeli ters etkiler kesinlikle bulunmaz.
  • Tedavinin riskleri her daim nükleer tıbbın terapötik uygulamalar için potansiyel yararlara karşı tartılmaktadır. Tedavi yapılmadan önce tüm önemli şekilde oluşabilecek risklerden hastalar haberdar edilir ve soru sorma fırsatı yakalar.
  • Alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu durum  oldukça nadir şekilde oluşur ve kısa sürede ortadan kalkar. Kısa sürede ortadan kalkmasını isteyen kişiler alerjik sorunları ile alakalı uygulamayı yapacak personele detay vermelidir.
  • Radyoterapi enjeksiyonuna maruz kalan kişilerde hafif ağrı ve kızarıklık ortaya çıksa bile kısa sürede ortadan kalkacaktır. Bunun için hastanın ekstradan herhangi bir işlem yapmasına kesinlikle gerek yoktur.

Çekim Süresi

Tıbbi açıdan yapılacak olan bu uygulama zaman alıcı olabilir. Radyotracer’ın vücut gerekli bölgesinde birikmesi birkaç saat sürebilir. Bundan kaynaklı görüntüleme hasta için uzun bir zaman alabilmektedir. Yalnız gelişen teknoloji sayesinde  işlem süresini önemli ölçüde kısaltabilecek yeni ekipmanlar üretilmiştir. Yapılacak olan işlemler  vücudun yapılarının çözünürlüğünü  CT veya MR gibi diğer görüntüleme uygulamalarında olduğu kadar yüksek düzeyde meydana getirmeyebilir.  Bu detayın yanı sıra çeşitli endikasyonlar için diğer tekniklerden daha duyarlı şekilde çalışır. Elde edilecek olan bilgiler genellikle diğer görüntüleme teknikleriyle elde edilemediğinden dolayı tercih edilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...