Anjiyoplasti işleminin ne olduğu, hangi amaçla ve nasıl yapıldığı hakkında detaylı bir yazıdır. Anjiyoplasti işleminde kullanılan yöntemlerin nasıl gerçekleştirildiği detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Anjiyoplasti nedir?
Vücut içerisinde daralan veya tıkanan damarların tekrardan genişletilmesi işlemine anjiyoplasti adı verilmektedir. Girişimsel Radyologlar ve Kardiyologlar tarafından işlem iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Kardiyologlar, damarların açılması işlemini kalp damarları için uygulamasına rağmen, radyologlar kalp haricindeki diğer organlarda bulunan damar tıkanıklarının açılması için işlemi uygular.
Anjiyoplasti işlemi hangi durumlarda uygulanır?
Organları besleyen damarların tıkanması veya daralması durumunda işlem uygulanmaktadır. İşlemin asıl amacı ise organlara giden kan miktarının arttırılması hedeflenmektedir. Anjiyoplasti işleminin yapılması için genellikle damarların %70’den fazla tıkanmış durumda olması gerekir. Hekimler damarların durumuna göre işlemin yapılıp yapılmaması gerektiğine karar verir.
Genellikle koroner damarlar, karotis(boyun) damarları, bacak damarları, kol damarları, böbrek damarları, beyin damarları ve bağırsaklara ulaşan damarlar için bu işlem sık uygulanır. Organlara giden kan miktarı azaldığı zaman farklı sağlık problemleri ile karşılaşılmaktadır.
Anjiyoplasti işlemi nasıl gerçekleştirilir?
İşlem radyologlar ve kardiyologlar tarafından uygulanmaktadır. Radyologlar tarafından gerçekleştirilen işlemler anjiyografi odalarında gerçekleştirilmektedir. Damarlar içerisinde gerçekleştiren işlem esnasında hasta herhangi bir şekilde ağrı hissetmez. Lokal anestezi yöntemi kullanıldığı için narkoz kullanılmamaktadır. Narkoz kullanılmaması ise bazı özel durumlarda devre dışı bırakılır. Örneğin, beyin damarlarında karşılaşılan tıkanıklar için hastanın hareketlerini önlemek için narkoz kullanılmaktadır.
Koroner damarlar için introducer işlemi uygulanmaktadır. Damar içerisine yerleştirilen plastik boru sayesinde damarların durumu detaylı bir şekilde incelenir. Koroner kalp, anjiyo ve grefti kelimelerinin birleşmesi “Kalp Damarlarının Görüntülenmesi” anlamına gelir. Anjiyoda kelimesi damar anlamına, grefti kelimesi görüntüleme anlamına gelmektedir. Bu şekilde elde edilen görüntülerde radyasyon içeren lazer X ışınları kullanılmaktadır. Hastaların koroner damar tıkanıklıklarına göre anjiyoplasti işlemi uygulanır.
Anjiyoplasti yöntemleri nelerdir?
Damarların darlığı, tipi, darlık yüzdesi, darlığın yerleşimi ve hastanın klinik durumuna göre iki farklı şekilde anjioplasti işlemi uygulanır.
- Balon Anjiyoplasti
- Stent yerleştirilme işlemi uygulanmaktadır.
Balon işlemi nedir ve nasıl gerçekleştirilir?
Koroner kalp damarlarının tıkanması veya daralması durumunda damarların açılması için bu yöntem tercih edilir. Halk arasında balon patlatma olarak bilinen bu yöntem aslında balonun damarların açılması için şişirilmesi ve arkasından söndürülerek çıkartılması işlemine denir.
Özel katater, balon ve stent malzemeleri kullanılarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Kasık bölgesinden açılan damar üzerinden kılavuz tel yardımı ile tıkanık olan damara kadar ulaşılır. Damar üzerine gelindiği zaman balonun şişirilmesi ve söndürülmesi işlemi ile sonlandırılır.
Anjiyo stent işlemi nedir ve nasıl uygulanır?
Balon işlemi yapılan damarların tekrar tıkanmaması için stent işlemi uygulanır. Stent, balon ile şişirilen damarın tekrar daralmaması için damar duvarını destekleyecek şekilde kafes oluşturma işlemidir. Koroner damarlarınız bu sayede daha az tıkanıklık problemi ile karşılaşacaktır.
Farklı genişliklerde bulunan stentler damarın durumuna göre karar verilmektedir. Koroner damarlara ulaşmamızı sağlayan kılavuz tel ucuna sönük balon ve stent takılmaktadır. Koroner tıkalı damar üzerine kılavuz geldiği zaman balon şişirilmeye başlanır. Balon şişirildikten sonra kan akışının artması ile birlikte balon söndürülür. Stent ise damarın duvar çeperinde bırakılır. Bu sayede damarın tekrar tıkanması engellenir.
Soru - Cevap