Periferik Anjiyografi Nedir, Nasıl Yapılır, Takip Gerekir mi?

Periferik bir anjiyografi, pelvisinize, bacaklara, dizlere, ayak bileklerine ve daha az sıklıkla kollarına giren arterlerdeki daralmış veya bloke edilmiş tüm kan damarlarını belirlemek için yapılan bir testtir.

Periferik Anjiyografi nedir?

Periferik bir anjiyografi, kan damarlarını pelvis, bacaklar, dizler, ayak bilekleri ve daha az yaygın olarak kollar ve hatta beyinde görüntülemek için x-ray teknolojisini kullanan bir görüntüleme testidir. Uzmanlar sıklıkla bu testi, vücudun birçok bölgesinde dar, engellenmiş, büyümüş veya hatalı biçimlendirilmiş arterleri ve damarları incelemek için kullanır.

İlk Resim:  – Bacaktaki tibio peroneal arteri gösteren anjiyografi.

İkinci Resim- Daralan bir stent ile tedavi

Anjiyografi ile elde edilen X-ışını görüntüleri, sıvı radyasyon boya (iyot bazlı kontrast ortam) ince bir esnek boru (kateter) aracılığıyla erişim noktasından arzu edilen kan damlasına enjekte edilerek oluşturulur. Erişim noktası genelde kasıkta bir kesidir. Röntgen kontrast maddesi, kan damarında akan kanları röntgen monitöründe görünür hale getirir. Bu kontrast madde daha sonra vücudunuzdan böbrekler yoluyla rahatlıkla doğal yoldan uzaklaştırılacaktır

Bir periferik bir anjiyografi aşağıdakileri içeren çeşitli durumları teşhis etmek için kullanılır:

  • Periferik Arter Hastalığı (PAD) adı verilen arter tıkanıklığı;
  • Anevrizmaların adı verilen arterlerin genişlemesi;
  • Böbrek arteri koşulları;
  • Aortun dışına çıkan arterlerdeki sorunlar;
  • Vasküler malformasyonlar olarak bilinen hatalı biçimlendirilmiş arterler;
  • Damarlarınızdaki problemler, örneğin derin ven trombozu (DVT); veya
  • Akciğerlerde pıhtılaşma, pulmoner emboli olarak bilinir.

Periferik Anjiyografi Nasıl Yapılır?

Sıvıların ve ilaçların verilmesi için intravenöz bir kateter , elinizin arkasındaki veya kolundaki bir damara sokulacak, kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı izlemek için kullanılan cihazlar vücudunuza yapıştırılacak ve iğne, damar içine sokulacaktır. İğnenin damarınıza sokulduğunda ve kasıklarınızdan lokal anestetik enjekte edildiğinde hafif bir iğne batması hissedebilirsiniz, bu durum aşırı acı vermediği durumlarda normal olarak karşılanabilir.

Anjiyografi için hazır hale geldikten sonra kendinizi rahat hissettirmek için hafif bir sedasyon uygulanacaktır.

Kateter takıldığında biraz baskı hissedebilirsiniz, ancak ciddi bir rahatsızlık duymanız olası değildir.

Karşıt görüntü almak için enjekte edilen madde vücudunuzdan geçtikçe sıcak bir duygu hissedebilirsiniz. Hastanedeyken olası ağrınız verilen ilaçlarla kontrol altına alınacaktır.

Anjiyografi Sonrası İşlemler

Uygulama sonrası iğne çekildiğinde ortaya çıkabilecek ufak çaptaki kanamayı durdurmak için kateter çıkarılır ve kasıkınıza basınç uygulanır.

Doktorunuz işlem sonrası bulguları sizinle veya takip randevusunda görüşecektir.

Hastalar genellikle 4-6 saat boyunca izlenir ve kasık alanından kanama olasılığını azaltmak için o süre boyunca yatakta düz yatırılır.

Normal durumda ilaçlarınızı yutabilir, içebilir ve alabilir olmalısınız. Müdahale gerekirse, gece boyunca hastanede kalmanız gerekebilir. Ayrılmadan önce, hemşire evde takip etmek için taburculuk talimatları verecektir. Taburcu olduktan sonra, prosedür sonrasında acil durumlarda temasa geçmeniz konusunda size bilgi verilecektir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...