Dijital Anjiyografi Nedir, İşlem Nasıl ve Hangi Aşamalarda Çekilir?

Damar içinde bulunan damarların görünebilir bir hale gelmesine olanak sağlayan, kontrast madde olarak bilinen ilacın verilmesi ve özel cihazlar ile alınan görüntülere dijital anjiyo adı verilir.

Dijital Anjiyografi Nedir, Çekim Aşamaları Nelerden Oluşur?

resim-2285

Anjiyo insan vücudunun damarlarının görüntülenmesi anlamına gelir. Damar içinde bulunan damarların görünebilir bir hale gelmesine olanak sağlayan, kontrast madde olarak bilinen ilacın verilmesi ve özel cihazlar ile alınan görüntülere dijital anjiyo adı verilir. Bu uygulamanın kısa adı DSA’dır. Anjiyografi sayesinde organların beslenmesine olanak sağlayan damarların görüntüleri alınır. Damarlarda var olan hastalıklar ya da damarlardan beslenmekte olan organlara ait teşhis koymaya yarayıcı bilgiler elde edilir. Elde edilen bilgilerin ışığında anjiyografi tedavi hedefli de kullanılır. Anjiyoplasti de bunun uygulanan klasik bir örneğidir. Yapılacak olan uygulama sayesinde cerrahi işlem gerekmeden birçok hastalık meydana çıkabilir. Genel ya da cerrahi anestezinin de risklerine gerek kalmadan tedavi edilme imkanı da yakalanmaktadır. Anjiyografik işlemler arasında;

  • Kalp damarlarında görüntüleme
  • Akciğer damarlarında görüntüleme
  • Beyin damarlarında görüntüleme
  • Karın içi organ damarlarında görüntüleme
  • Bacak ve kol damarlarında görüntüleme
  • Tanı koymaya yönelik işlemler yapılır.

Anjiyografi işlemlerin genelde beyin damarlarında meydana gelen tıkanmalar sonucunda kullanılır. Kanserli dokuların özellikle de karaciğer kanserlerinde, anormal düzeydeki damar tıkanıklıklarında tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. İşlem tecrübeli hekimler tarafından yapılan bir uygulamadır. Anjiyografi uygulaması öncesinde neler yapılacağı ve işlemin nasıl yapılacağı konusunda uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgi verir.

DSA Uygulaması Nasıl Yapılır?

Radyo ve ışık dalgaları ile X ışınları kullanılacak olan radyasyon biçimidir. X ışınları birçok nesnenin içinden geçer. İnsan vücudunun farklı bölümleri X ışınları belli düzeyde emmektedir. Kemiğin yoğun olduğu bölgeler radyasyonu absore etmeyi başarırken, organlar, yağ ve kas tarzındaki yumuşak dokular X ışınlarının daha çok geçmesine olanak sağlar. Sonuç itibari ile kemikler röntgenin üstünde beyaz şeklinde yumuşak olan doku da gri tonlarında ya da siyah görünür. Anjiyografi uygulaması yapılmadan önce böbreklerin ne düzeyde çalıştığı ile alakalı ve kanın pıhtısının normal olup olmadığı ile alakalı olarak kan testleri yapılır. Anjiyografi işlemleri sonrasında iyileşme süreci birkaç saat boyunca sürebileceğinden dolayı uygulama başlamadan önce mutlaka mesaneyi boşaltmak gerekir. Anjiyografi işlemleri için bu konuda çalışan bir uzman ya da hemşire sedatif ilacın intravenöz şekilde verilebilmesi adına, elinize ya da kolunuza ait olan damara bir IV damarı eklemesi yapacaktır.

resim-2286

Orta düzeyde sedasyon kullanılabilir ve buna seçenek olarak da genel anestezi uygulaması yapılabilir. Genelde bu tarz işlemler genel anestezi altında uygulanır. Kan basıncının izlenmesi ve kalp atışının hızının tespit edilmesi adına kullanılacak olan tüm cihazlar hastanın vücuduna yapıştırılır. Hasta muayene masasına yatırılır. Kafa bölgesi mutlaka köpük kafa tutucu, bant ya da bir kayış yardımı ile sabitlenir. Bu sayede uygulama esnasına hareket edilemez. Uygulamanın yapılacağı bölge tıraş edilir, sterilize edilir ve cerrahi örtü yardımı ile kapatılır. Bölgede uyuşturma işlemleri yapılır. Yine bu bölgede oldukça küçük cilt insizyonu yapılacaktır. X ışınlarının desteği ile katater yani ince olan içi boş bir tüp keşiden kan damarının iç kısmına kadar sokulur. Bu inceleme yapılacak bölgeye kadar gönderilir. Gönderimin sağlanmasından sonra kataterden içeri kontrast madde enjekte edilecektir. Kuvvetli enjektör isimli özel bir makine kontrast maddenin kesin bir hacimde ve oranda bölgeye gönderir.

resim-2287

Bundan dolayı enjektör katatere tutturulur. Materyaller kan damarının iç kısmına ulaştığı anda X ışınlarını birkaç set alınır. Uygulamanın sonunda katater olduğu bölgeden çıkarılır ve kanama olmaması adına basınç uygulaması yapılır. Bu uygulamadan sonra dikiş gerekmemektedir. Uygulamanın tamamı 1 ila 3 saat içinde tamamlanır. Uygulama öncesi, yapım aşaması ve uygulama sonrası bu süre içinde değildir. İşlemlerin bitmesinden sonra hastanın neler yapması gerektiği, nelere dikkat etmesi gerektiği, hangi ilaçları kullanacağı ve nasıl davranması gerektiği gibi konuları uzman hekimi detaylı bir şekilde anlatır. Bu aşamadan sonra tüm detaylara dikkat etmek hızlı bir iyileşme dönemi geçirilmesine olanak sağlar. Rahat ve kolay bir iyileşme adına mutlaka uzman hekimlere kulak verilmelidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...