Mr Artrografi Nedir ve Bu İşlem Neden Kaynaklı Olarak Çekilir?

Eklemlerin içinde bulunan yapıların detaylı şekilde görüntülenmesine olanak sağlayan tanı işlemine mr artrografi adı verilir. Uygulamada normal mr incelemelerinde gözlemlenmesi oldukça zor olan yapılar detaylı bir şekilde gözlemlenir.

Mr Artrografi Nedir ve Neden Çekilmelidir?

resim-2333

Eklem içindeki yapıların detaylı şekilde görüntülenmesine olanak sağlayan tanı işlemine mr artrografi adı verilir. Yapılacak olan bu işlem ile normal mr incelemelerinde gözlemlenmesi oldukça zor olan yapılar detaylı bir şekilde gözlemlenir. Eklemlerin iç kısmına ilaç ya da serum fizyolojik incecik bir iğne yardımı ile skopi ya da US rehberliğinde verilir. Ardından bu uygulama ile eklem kapsüllerinde şişkinleşme oluşur. İlaç verildikten sonra kısa bir bekleme süresi sonrasında mr incelemesi detaylı bir şekilde yapılır. mr artografi esnasında verilecek olan ilaç eklem içlerinin yapılarında bulunan yırtıkların belirlenmesine, yırtıkların iç kısımlarını doldurarak kolay bir hale getirir. Mr eklem içindeki serbest cisimler, labral yapılar, ayak ile el bileğinde bulunan tendon, bağ ve menisküs, kalça ve dirsek sorunlarında etkili radyolojik tetkiktir. Mr indirekt ya da direkt olarak uygulanabilir. Direkt olarak yapılacak olan mr tetkiklerinde kontrast çözelti eklemin içine iğne yardımı ile enjekte edilir. İndirekt olan mr intravenöz yolu ile kontrast madde verilir. Kontrast maddenin uygulanmasının ardından 15 dakika boyunca egzersiz yapılması istenir.  

Mr Artrografi Nerede Çekilir?

Bu uygulama özel bir görüntüleme ve tanı uygulamasıdır. Bundan kaynaklı olarak emar merkezlerinde detaylı şekilde çekilmesi gerekir. İçinde mr cihazı bulunan ve deneyimli ekibi olan belli başlı hastanelerde de bu uygulama rahat bir şekilde yapılabilir. Maliyet açısından yapılacak olan kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Bazı merkezlerde sağlık sigortası ve anlaşmalı kurum indirimi geçtiği için daha uygun fiyatlar ile çekilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...