Kalp sintigrafisi kalp damarlarında oluşan hastalıkların teşhisinde kullanılan tetkiklerden meydana gelir. Çekim için hastaların aç gelmesi zorunludur.
Kalp Sintigrafisi Nedir ve Neden Çekilir?
Kalp için çekilen sintigrafi kalp damarlarında bulunan hastalıkların teşhisinde kullanılmakta olan tetkik yöntemleri içinde yer alır. Kalp sintigrafisinin temel amacı hastanın vücuduna verilecek olan nükleer maddenin kalpte bulunan tutulumun araştırılması, kalp krizi ya da kalbin kansız kalan, ölen dokularının saptanması işlemidir. Sintigrafi çekimi esnasında talyum, teknesyum tarzındaki ilaçlı çekimler yapılır.
Kalp sintigrafisi işleminde düşük dozlarda radyasyon içeren ilaçlar uygulaması yapılacak olan stres testinin sonrası damar yardımı ile enjekte edilir. Radyoaktif olan ilaçlar kan akımının sayesinde kalbin damarlarına ve oradan da kalp kaslarına kadar ulaşacaktır.
Sonra özel olarak tasarlanmış olan kameralar ile radyoaktif maddenin hastanın kalbinde nasıl dağıldığı konusundan belli başlı görüntüler elde edilecektir.
Elde edilen tüm görüntüler bilgisayarda toplanır ve özel programların desteği düzenlenerek değerlendirilmektedir. Kalp kaslarına gidecek olan kan miktarına göre verilecek olan radyoaktif madde de artma ya da azalma oluşabilir. Bu sayede kap kasının görüntülenmesi sağlanır ve damarlarda bulunan tıkanıklıklar ve darlıklar da gözlemlenir. Kalp sintigrafisinde uygulamalarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda, zararları konusunda, faydaları konusunda, öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda, yan etkileri konusunda doktorlar bilgi verir.

Kalp Sintigrafisi, çekilmiş film örneği
Kalp sintigrafisi çekimi yapacak olan özel hastanelerde bu uygulama fiyatları değişkenlik gösterir. Ücretleri ile alakalı olarak özel kuruluşlardan fiyat alınmalı ve sonrasında seçim yapılarak uygulama yaptırılmalıdır. Kalp sintigrafisi nerede çekileceğine, ne düzeyde çekileceğine göre de fiyatı ve ücreti değişmektedir.
Kalp sintigrafisi aşağıda bulunan durumlarda çekilmektedir;
- Kalp damar hastalıkları tanısının koyulmasında
- Kalp krizi sonucunda kalp kaslarında var olan canlılığın tespitinde
- Göğüs ağrılarının kalp ile alakalı olan ilişkisinin tespitinde
- Kalp ile damar hastaları ile alakalı olarak risk faktörü oluşturun durumların taramalarında
- Kalp damar hastalıkları olan kişilerde hastalığın önem seviyesi
- Yapılan tedavilerin etkinliklerinin saptanması
Kalp Sintigrafisine Nasıl Hazırlanılır?
- Yapılacak olan testten 12 saat öncesin yeme ve içme ile alakalı olan her şey kesilir.
- Yapılacak olan teste girmeden en az 4 saat önce yeme ve içme kesinlikle yapılmaz. Yalnız şeker hastası olan kişiler doktor bilgisi dâhilinde hafif düzeyde kahvaltı yapabilir.
- Yapılacak olan testten 3 saat önce sigara içimi yapılmamalıdır.
- Hastalar bu testte girecekleri zamanda su tüketimi yapabilirler.
- Koşu bandı üstünde kolay ve rahat yürüyebilmek adına rahat kıyafetler ve rahat ayakkabı giyilmesi gerekmektedir.
- Hasta olan kişilere efor testi yapılacaktır. Kalp belli bir seviyeye ulaştığında hastaya enjeksiyon yapılır. Bu şekilde 3 dakika boyunca yürüyüş bandında yürümesi istenmektedir.
- Efor testi çeken kişi doktorlar ve sağlık ekibi bu uygulama esnasında hastanın yanındadır.
- Yaklaşık olarak 60 dakika boyunca görüntüleme işlemi yapılır ve yapılan uygulama sonucunda elde edilen görüntülerin sonucu ve sonuçları nükleer tıp uzmanı tarafından yorumlanır ve raporu hazırlanır.
- 30 ila 60 dakika boyunca yapılan görüntülemeler sonucunda kalbin stresli durumdaki görüntülerine ve kan akımını değiştiren ilaçlar kullanılarak görüntülerde elde edilir.
- İlaçlar ile test yapılmış olan hastaların test sonrasında 48 saat boyunca kafeinli olan içeceklerden uzak kalması önemlidir.
- Hasta koşu bandında yürüme konusunda zorlanıyorsa doktor tarafında ilaç verilebilir.
- Yapılan olan testte kan basıncına ve kalp ritmine de bakılmaktadır.
- Koşu bandında olan hastaların kesinlikle konuşmaması ve ekstra hareket etmemesi gerekir.
- Koşu bandı ile alakalı olan işlemler bittikten sonra hastaların kalp görüntülerinin alınması için özel kameralı olan bir masaya yatmaları istenir. Bu esnada hastalardan kesinlikle konuşmaması ve hareket etmemesi istenir.
- Hastalara yapılan uygulamalar çekildikten sonra raporlar birkaç gün içinde teslim edilir.
Kalp Sintigrafisi İle Ortaya Çıkan Değerlendirmeler
- Normal: hem efor testi esnasında hem de hastanın dinlenmesi esnasında iyi düzeyde kanlanma izleniyorsa normal seviyelerde anlamına gelir.
- Enfarktüs: efor testi esnasında hem de hastanın dinlenmesi esnasında kanlanma izlenmiyorsa belli bir alanda geriye döndürülmesi mümkün olmayan çölleşme bulunuyor demektir.
- İskemi: efor testi sonrasında kötü düzeyde kanlanma bulunuyorsa, dinlenme sonrasında kanlanma olayı düzeliyorsa operasyon gerekli anlamına gelir.
Soru - Cevap
Merhaba benden kalp sintigrafisi istendi, yalnız bende panik atak var. ben mr çektirmekten de korkuyorum. Kapalı alan korkum var. Film çekilirken yanımda birinin olmasına izin veriyorlar mı yada doktor veya hasta bakıcı hemşire falan yanımda olabilir mi?
Değerli okurum merhaba,
İlk olarak emar korkunuz olduğunu hem uzmanınıza hem de emar çekecek olan sağlık personeline kesinlikle anlatmalısınız. Korkularınız baş etmekte gerçekten zorlanacağınız düzeydeyse uzman hekime öncesinde sakinleştirici vermesini talep etmelisiniz. Hatta bazı kişilerde sakinleştirici de etkili olmadığından ve aşırı korku yoğunluğu yaşandığından anestezi altında da emar çekimi yapılır. Korkularınızla baş edebilecek düzeydeyseniz yapacağınız en güzel işlem nefes egzersizi yapmaktır. Derin bir şekilde burundan nefes alıp ağız yolu ile verilmelidir. Yaşamdaki en güzel sakinleştirici nefes ile yapılan egzersizlerdir. Zihinden eski dönemde yaşamınızda olan güzel davranışları düşünmeniz gerekir. Bu sayede korkularınızın üstüne de gidersiniz. Ayrıca korkularınızı da olumlu hale çevirebilirsiniz.
Benden ilaçlı kalp filmi istiyorlar nedir yardimci olurmusunuz