Talyum sintigrafisi hakkında geniş bir anlatım bulunuyor. Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi (Talyum Testi) ne olduğu, neden yapıldığı ve nasıl uygulandığı hakkında bir yazı.
Talyum Sintigrafisi
Talyum testi aynı zamanda Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi (MPS) olarak bilinir. Talyum sintigrafisi, koroner arter hastalıklarının teşhisi için egzersiz veya ilaç sonrası vereceği yanıtı değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir.
Sintigrafi, iki aşamadan oluşan bir testtir. Egzersiz ve farmakolojik aşamalardan sonra kalbin görüntülenmesi sağlanır. İki farklı aşamada kalbin ihtiyaç duyduğu oksijen oranı arttırılmaktadır. Koroner damarlar üzerinde kan oranı artacağı için hastalıkların teşhisi için yöntem kullanılır.
MPS testi ne için yapılır?
- Kalp damar hastalıklarının teşhisi için test yapılır.
- Kalp krizi geçiren bir hastanın kalbin canlılığı için test yapılmaktadır.
- Koroner anjiyoplasti öncesi ve sonrasında cerrahi işlemin faydasının tespit edilmesi için test yapılır.
- Damar tıkanıklığı olan hastalarda tedavi amaçlı yapılır.
- Koroner damar hastalığı veya bypass operasyonu geçiren hastalarda işlemlerin ne yönde ilerlediği incelemek için test yapılır.
- İnsanların kalp krizi geçirip geçirmediğini anlamak için talyum sintigrafisi yapılır. Kalp krizi geçiren hastalarda hastalığın derecesi araştırılır.
- Göğüs ağrıları yaşayan hastalarda ağrıların damar tıkanıklıkları ile alakası olup olmadığına bakılır.
Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi nasıl uygulanır?
Fiziksel stres ve farmakolojik test işlemleri farklı şekillerde uygulanır. Hastaneye ulaşan hastaya aç karnına damar yolu açılır. Kardiyoloji doktoru iki farklı işlem arasından hastaya göre karar vermektedir.
Fiziksel (Efor) Testi
Hastanın koşu bandı üzerinde koşturularak sintigrafisi yapılması işlemine fiziksel efor testi adı verilir. Hastanın yaşına göre koşu bandı üzerinde kalp hızının %85 olması beklenir. Test esnasında koşu bandı üzerinde her üç dakikada EKG ve kan basıncı takip edileceği için olası bir problemde müdahale imkanı bulunur.
Efor testi esnasında hastada baş dönmesi, bulantı, kusma, yorgunluk ve baygınlık gibi yan etkileri olabilir.
Farmakolojik stres testi
Fiziksel test esnasında herhangi bir problem ile karşılaşılmadığı zaman farmakolojik stres testine geçilir.
Farmakolojik stres testinin uygulanabilmesi için kalp hızı en maksimum değere ulaştığı zaman damar yolundan radyoaktif ilaç uygulanır. İlaç ile birlikte damar yolundan serum fizyolojik gönderilmektedir. Radyoaktif ilaç gönderildikten 30-60 dakika sonra SPECT (birinci görüntüleme) işlemi başlatılmaktadır. Görüntüleme işleminin değerleri incelendikten 3 saat sonra tekrar damar yolundan radyoaktif ilaç uygulanır.
Radyoaktif ilaçlar sonrasında işlemler bilgisayar üzerinden ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Farmakolojik test esnasında baş ağrısı, mide bulantısı, kızarıklar, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi yan etkiler görülmektedir.
Miyokard Perfüzyon Sintigrafisine nasıl hazırlanılmalıdır?
- Hastanın sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi için test günü 4 saat öncesine kadar herhangi bir şey tüketmemesi gerekir. Hastanın sürekli olarak kullandığı ilaçlar için doktoru ile önceden görüşmelidir.
- Şeker hastalığı bulunan hastaların insülin iğnesini işlemden 2 saat öncesi vurulması gerekir. İnsülin ilacı sonrasında hafif bir kahvaltı yapması uygun görülebilir. Kahvaltı ve şeker hastalığı hakkında hekime bilgi verilmesi gerekmektedir.
- Çay, kahve, kola, sigara ve benzeri maddeleri testten bir gün önce bırakması gereklidir.
- Hastaya fiziksel efor testi uygulanacağı için koşu bandı için uygun kıyafet ve ayakkabı ile gelmesi gerekir.
Soru - Cevap