Efor testi nedir? Efor testi öncesinde neler yapılması gerektiği, efor testinin kimlere uygulandığını, testin nasıl çekildiği ve yan etkilerini öğrenebilirsiniz
Efor testi, egzersizlerin kalp üzerindeki etkinliğini değerlendirebilmek için yapılır. Bu test sonucunda kalbinizin genel sağlığı hakkında bir takım bilgiler elde edilir. Test esnasında bir takım egzersiz hareketleri yaptığınız esnada kalbinizin elektriksel aktivitesi kayıt altına alınmaktadır. EKG esnasında görülmeyen analizler bu test sonucunda ortaya çıkmaktadır. Elektriksel aktivite sonuçları ise bilgisayar ekranında detaylı bir şekilde incelenir. Test sonuçlarında ise kalbinizin oksijen ihtiyacınıza verdiği tepki incelenmektedir.
Efor testi öncesinde neler yapmalıyız?
- Egzersiz işlemleri yapacağınız için işlemlere uygun kıyafet ve ayakkabı giymelisiniz.
- Eforlu test yapılacak kişinin en az üç saat öncesinden herhangi bir şey tüketmemelidir.
- Hasta sintigrafi işlemine gireceği için ilaçlarını kullanmaması gerekir.
- Test öncesinde ortalama üç saat sigara içilmemesi gerekir.
- Daha önce elinizde bulunan EKG verileriniz var ise yanınızda götürmelisiniz.
- Günlük kıyafetleriniz ile test işlemine gittiğiniz zaman rahat pantolon ve alçak topuklu ayakkabılar giymeye özen gösterin.
Efor testi nasıl çekilir?
Efor testi oldukça basit ve kolay bir işlemdir. Hastaların korkacağı veya çekineceği bir işlem olmadığı için kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Hasta öncelikle egzersiz aletinde yürümeli veya bisiklet aletinde pedal çevirmesi gerekmektedir. Egzersiz esnasında hastanın kan basıncı ve EKG kaydı çekilmektedir. Bu sayede hastanın iş yükü arttığı için kalbin vereceği tepki kayıt altına alınmış olur. Egzersiz esnasında veya işlemler sırasında herhangi bir olası durum hissedilmesi anında işlemler durdurulur.
Efor testi kimlere uygulanır?
Normal koşullar altında çekilen EKG işleminde hastanın belirgin verilerine ulaşılması durumunda efor testine gerek kalmayacaktır. Bunun aksine hasta için uygun veriler elde edilmemesi üzerine efor testi çekilmesi gerekir.
Özellikle koroner arter hastalığı bulunan kişilerin eforlu test yaptırması gerekir. Bu sayede hastanın risk değerlendirilmesi ve prognozun belirlenmesi için daha net veriler elde edilir.
Efor testi riskleri bulunuyor mu?
Efor testi sonrasında baş dönmesi, bulantı, yorgunluk ve nefes darlığı gibi yan etkiler görülebilmektedir. Bunun yanı sıra kalp ritim bozuklukları ve kalp krizi gibi ender görülen yan etkileri bulunmaktadır.
Efor testi esnasında hissettiğiniz herhangi bir sağlık problemini hekiminize belirtmelisiniz.
Soru - Cevap