Dijital Röntgenin Özellikleri Nelerdir, Çekim İşlemi Esnasında Neler Yapılır?

Dijital röntgen filmi çekim işlemlerinde elde edilen görüntüler bilgisayar ortamında detaylı bir şekilde alınır. Alınan görüntüler en ince ayrıntısına kadar yorumlanır.

Dijital Röntgen Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Röntgen filmi çekim işlemine radyografi imside verilmektedir. Yapılan uygulama gelişen teknoloji sayesinde dijital şekilde de çekilmeye başlanmıştır. Klasik röntgen çekim işlemleri en eski dönemlerde bu yana kadar kullanılan görüntüleme tekniğidir. Zaman içinde ve kolaylık sağlamak adına dijital röntgen cihazı kullanılmaya başlanmıştır. Dijital panoramik röntgen görüntüleme işlemlerinde inceleme yapılacak bölgeye yöneltilen düşük dozlarda X ışınları sayesinde vücutta ve organlarda görüntüleme yapılarak belli başlı görüntüler elde edilir.

Dijital panoramik olan röntgen görüntüleme ile elde edilen görüntüler film şeklinde değil bilgisayar ortamında dijital şekilde kayıt altına alınacaktır. Düşük dozlu kullanılan X ışınları dijital panoramik röntgen cihazı ile alınan her görüntü bilgisayar ortamında detaylı bir şekilde kayır altına alınır. Çekim esnasında alınmış olan görüntülerde detaylı şekilde yorumlanmalıdır. Bu yorumlama işlemi uzman radyologlar ya da uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Kullanılacak cihazın özelliğine ve uzmanın istediği bölgenin detaylı görüntüsüne göre ilaçlı ya da ilaçsız şekilde incelemeler uygulanabilir.

Ayrıca yapılacak olan skolyoz uygulamaları da tek bir film ile radyogram oluşturmakta özel bir sistem ile yapılır. Dijital röntgenin sağladığı birçok özellik bulunur.  Bu özellikler içinde;

  • Akciğer ve kemikler için yapılır.
  • Belli başlı kontrast madde kullanımı yapılır. Bu sayede idrar yolları ve böbrekler ile alakalı detaylar elde edilir.
  • Dijital panoramik röntgen kalın ve ince bağırsak görüntüleme işlemi yapılır.
  • Mide ile yemek borusunda var olan sorunların tanısı koyulur.
  • Film ile alakalı banyo işlemleri bulunmaz.
  • Maliyet açısından avantajlıdır.
  • İşlem süresi oldukça kısadır.
  • Görüntü kalitesi oldukça iyidir.
  • İlaçların ayarlanması ile alakalı olan detaylar bilgisayar desteği ile kolay şekilde yapılabilir.
  • İlaçlar ile alakalı olarak doz ayarı hatası oluşmadığından dolayı tekrardan çekim yapılma olasılığı oldukça düşüktür.
  • Hastaya verilecek olan X ışınları miktarı oldukça düşüktür.
  • Film kullanımı yapılmaz, bilgisayar desteği ile idrak ediciler kullanılır.
  • Çekim işlemlerinin yapılması oldukça hızlıdır.
  • Her görüntü işlemi için ayrı bir filmin takılmasına gerek kalmaz.

Nasıl Çekilir, Aşamaları Nelerdir?

Dijital röntgen işlemleri için ön hazırlık gerekir. çekimlerin yapılacağı bölgede bulunan takılar, metal eşyalar ve takılar mutlaka çıkartılmalıdır. Kemik yapıları ve akciğer filmi ile alakalı olan çekimlerde ön bir hazırlık yapılmasına gerek bulunmaz. Yapılacak olan tüm hazırlıklar röntgenin gerekli olan neticesini doğrulamak adına gereklidir. Hasta görüntüleme için gerekli olan kıyafetleri giymek zorundadır.

Bunun için altı ve üstü farklı olan kıyafetler ile çekime gelinmesi gerekir. Bir gün önceden açlık olması ile alakalı olan detaylar doktor tarafından söylenir. Genelde aç olunmasına gerek bulunmamaktadır. Cihazda kullanılan X ışınları düz akan ışınlardır. Bu ışınların yönlenmesi dokuların içinden geçmesi sağlanır. Dokuların içinden geçen ışınlar tekrardan geri çarpar ve gerekli görüntülerin alınması sağlanır.

Alınan her görüntü bilgisayar ortamına düşer. Bu sayede detaylı bir şekilde incelenir ve her ayrıntısı en ince detayına kadar yorumlanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...