Röntgen Cihazı Nedir, Ne İşe Yarar ve Özellikleri Nelerdir?

Röntgen cihazı sayesinde var olan hastalıklara kolay şekilde tanı koyulabilir. Bu sayede kısa sürede tedavi yapılır ve başarılı sonuçlar elde edilir.

Röntgen Cihazının Özellikleri Nedir?

Röntgen cihazı, iç kısmına film tarzında kaset yerleştirilmiş olan, düz bir masanın üstünde hareket etme özellikleri bulunan, X ışınları kullanılan ve ayakta çekilebilen ve çekim alanlarının ayarlanabildiği bir cihazdır. Mobil röntgen cihazı, röntgen makinesi taşınabilir, portatif özellikleri ile dikkat çekmektedir. 100 ma röntgen cihazı ya da klasik eski röntgen cihazı icadı oldukça eski zamanlara dayanmaktadır.

Önceki dönem makinesi ile gelişen teknoloji ile desteklenen makinesi arasında farklar bulunur. Özellikleri açısından da önceki dönem yani eski dönem makinesi ile şimdi arasında fark bulunur. Bunların çalışma prensibi, arızaları, kalibrasyonu, tamiri, durum açısından taşınabilir özellikleri de farklıdır. Röntgen cihazı nasıl çalışır, tarihçesi eski zamanlara dayanmaktadır. Eski dönemdeki ilk röntgen cihazı makinesi Siemens tarafından çıkarılmıştır. İlk film makinesi taşınabilir özellikleri bulunmayan kollu, banyo diye tabir edilen beton makinelerdir.

Eski dönemlerde ve ilk çıkan makinesi açısından hem Siemens hem de farklı markaların cihazı bulunur. İlk cihazların hiçbirisi taşınabilir özelliğe sahip değildir. Röntgen cihazı ne işe yarar, kemik yapıları, göğüs, akciğerler, üriner sistem ve sindirim sistemi incelemesi konusunda işe yarar. Düşük dozlarda yapılan çekimlerde yumuşak doku konusunda işe yarar. Makinelerin hakkında bilgi almak, kollu ya da normal makinelerde çekim fiyatları hakkında bilgi almak ve fiyatları açısından değişkenlerin ne olduğu hakkında bilgi almak için de uzmana danışılabilir.

Çalışma Prensibi Nasıl İşler?

Çalışma prensibi açısından özellikleri önce üretilen Siemens cihazlarda ve diğer cihazlarda farklılıklar gösterebilir. Bu konuda cihazların bilgi formları, durum ve detayları, kollu olup olmadığı, taşınabilir özellikleri, banyo desteği, cihazın detaylı tanımı kısaca yardımcı alır. Genel anlamda hepsi ile hasta hakkında durum bilgi ve detay alınır ve veri alma işine yarar. İlk üretilen makineler ile gelişen teknoloji ile üretilen makine çeşitleri arasında farklılıklar bulunur.

İlk cihazı kim buldu, 1875 yılında Wilhelm Röntgen,  Johann Hittorf ve Philip Lennard buldu. Zaman içinde bu konu hakkında alınan bilgi, durum ve detaylar ile kollu, taşınabilir ve portabl cihazlarda üretilmiştir. Kollu, taşınabilir, portabl ve önceki ürünlerin belli başlı özellikleri farklı olsa bile verdiği bilgi ve durum sadece veri açısından detay sunmaktadır. Prensip açısından kollu, önceki ve yeni teknoloji destekli cihazlarda ne bulunur;

  • X ışın tüpü
  • Koruyucu metalik muhafazalar
  • Cam tüpler
  • Katod
  • Termionik emisyon
  • Tüp akımı
  • Focuslama fincanları bulunmaktadır.

Makinelerin nasıl çalıştığını, ne düzey teknoloji ile çalıştığını, kollu olup olmadığını, kim tarafından üretildiğini, önceki teknoloji desteğine bağlı olup olmadığını çekim yapan radyoloğa sorabilirsiniz. Çekim kesinlikle uzman olan radyolog, teknisyen ya da doktor tarafından yapılır. Önceki dönemler bu kişiler dışında yapılır ve sonuçların yorumlanmasında sıkıntılar yaşanırdı.

Önceki dönemlerde yaşanan sorunların önüne geçmek için tetkikler eğitimli kişiler tarafından yapılır hale geldi. Kim tarafından yapıldığı, kim tarafından yorumlandığı ve kim tarafından detaylandırıldığı önemlidir. Bu anlamda dikkatli olmak gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...