MR Kolanjiografi işleminin ne olduğu, nasıl çekildiği, işlem esnasında karşılaşılan komplikasyonlar, görüntüleme yönteminin özellikleri ve işleme nasıl hazırlanılması gerektiği hakkında detaylı anlatım.
MR Kolanjiografi nedir?
Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatografi (MRCP) safra, pankreas, safra kesesi, safra yolları ve pankreas kanallarının anatomisi hakkında detaylı incelemesi yapılmasını sağlayan non-invaziv görüntüleme yöntemidir.
Safra ve pankreas yollarında oluşabilecek taş, tıkanıklık, darlık, tümör basıları ve safra çamuru durumların tanısının konulmasında büyük rol oynar. MR Kolonjiografi sadece girişimsel yani tanı konulması için kullanılan bir yöntemdir. Safra ve pankreas yollarında herhangi bir sağlık problemi teşhis edildiği zaman ERCP yöntemi ile tedavi süreci başlatılır.
ERCP ve MRCP
Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi (ERCP) safra ve pankreas yollarında karşılaşılan problemlerin tedavisinde kullanılır. MRCP işlemi ile ERCP işleminin sık sık karıştırılması nedeni ise ERCP yöntemi sayesinde hastalıkların teşhisi konulabilmektedir. ERCP yöntemi non-invaziv bir işlem olmadığı için genellikle teşhis için MRCP yöntemi tercih edilmektedir.
MRCP nasıl çekilir?
Hastanın sakinleşmesi ve rahatlaması için sakinleştirici hastanın özelliklerine göre kullanılmaktadır. Kolanjiografi işlemi için kontrast madde kullanılması veya kullanılmaması ise hekim istemine bağlıdır.Damar yolu üzerinden organların daha iyi görüntülenebilmesi için kontrast madde uygulanmaktadır. Kontrast madde ile birlikte Kolanjiografi işlemi başlatılmaktadır. Hekim veya yetkili personel tarafından verilen talimatlara uyumanız istenmektedir. Hastanın talimatlara uyması ile birlikte görüntüler elde edilmektedir.
MRCP komplikasyonları nelerdir?
MRCP işleminde komplikasyon ile karşılaşılma olasılığı oldukça düşüktür. Görüntüleme işlemine girmeden önce alerjik reaksiyonlarınız bulunması durumunda hekiminize bilgi aktarmalısınız. Görüntüleme yöntemlerine girmeden önce kalp pili, yapay eklemler, kulak implantları, insülin pompaları, metal nesneler ve elektronik cihazlarınız hakkında teknisyene bilgi vermelisiniz. Bunun haricinde;
- kontrast maddeden dolayı alerjik reaksiyonlar veya böbrek sorunlarında sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Görüntüleme işlemi esnasında sağlık durumunuz açısından olumsuz durumlar fark ettiğiniz takdirde görevli kişiye bilgi aktarmalısınız.
- kontrast madde kullanılmadığı durumda herhangi bir komplikasyon ile karşılaşılması olasılığı oldukça düşüktür.
Kolanjiografi özellikleri nelerdir?
Safra ve pankreas yollarının görüntülenme yönteminde radyasyona maruz kalmazsınız. Görüntüleme yöntemi oldukça ucuz ve non-invaziv bir işlemdir. İşlemin kontrast madde kullanılmadan yapılması ihtimali bulunmaktadır. Görüntüleme işleminin kısa süre içerisinde uygulanması ve sonuçlanması hasta açısından oldukça kolay bir işlemdir. Bu sebeple hekiminiz incelemek için kolanjiografi istediği zaman endişelenmenize gerek yoktur.
Kolanjiografi işlemine nasıl hazırlanılmalıdır?
Hekiminiz kolanjiografi için uygun randevu gününe karar verdiği gün 6-8 saat boyunca aç kalmalısınız. Herhangi bir şekilde yiyecek ve içecek tüketilmemesi gerekir. Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar için hekiminiz ile özel olarak konuşmalısınız.
Görüntüleme işlemi ise yaklaşık 2,5-3 dakika içerisinde sonlandırılmaktadır. İşlem esnasında ek çekimlere gerek duyulması halinde 25-30 dakika içerisinde işleminiz tamamlanacaktır.
Soru - Cevap
Mrcp ve ercp ıstanbul anadolu yakası hangi hastanelerde var. Her ikiside aynı hastanede olan.
Merhabalar,
İstanbulda MRCP olan hastaneleri buradadır
Ayrıca burada bakabilirsiniz
çok aciiiiiil lütfen bugün akşam mr kolanjiyografiye ilaçlı olarak gireceğim. Ancak 6 aylık bebeğim var anne sutu alıyor. mr a kontrast madde almadan girsem olur mu?
Merhabalar Zeynep, onu anca doktorunuz kesin karar verebilir.