Bilgisayarlı Tomografi Cihazının Detaylı Özellikleri ve Çalılşmasının Prensipleri Nelerdir?

Bilgisayarlı tomografi kas sorunlarından kanser sorunlarına kadar birçok hastalık ile alakalı tanı koyma konusunda yardımcı olmaktadır. Bu sayede birçok hastalığa kolay ve hızlı tanı koyulmaktadır.

Bilgisayarlı Tomografinin Özellikleri

resim-1610

Bilgisayarlı tomografi cihazı hem çalıma prensibi hem kullanım açısından tıp alanında sık şekilde kullanılan teknolojiler arasında yer alır. Kas sorunlarından kanser sorunlarına kadar birçok hastalık ile alakalı tanı koyma konusunda yardımcı olmaktadır. Bilgisayarlı tomografi cihazı tedavi aracı olarak kullanılmaz. İnsan vücudunun belli başlı bölgelerinden hücresel anlamda veri toplanmasını sağlar. Toplanan veriler ile tedavi sürecine oldukça büyük destek sağlamaktadır.

Bilgisayarlı tomografi en iyi şekilde kullanmak ve veri alabilmek için cihazın özelliklerin nasıl olduğunu ve çalışma prensibinin nasıl olduğunu bilmek gerekmektedir.

Tomografi cihazının özellikleri nasıl ve nelerden oluşur;

Kişilerin vücudunu ultraviyole ışınları ile görüntüleyen cihaz beyinden ve vücudun diğer bölgelerinden detaylı bir biçimde görüntü almaya sağlamaktadır. Alınan tüm görüntüler bilgisayar ekranının yansır ve inceleme yapılır. Bilgisayarlı tomografi işlemleri anlık olan görüntüleri elde etmenizi sağlamaz. Belli dokuların görüntüleri video ve kesitsel şekilde bilgisayarda kayıt altına alınır. Ülkemizde hemen hemen 10 milyona yakın kişi bu görüntüleme işlemi olan tomografiyi kullanmıştır.

Tomografi işlemleri hastalıkların tedavisi konusunda yardımcı olan gelişmiş teknoloji desteği ile kullanılan cihazlardır.

Çalışma Prensipleri

Tomografi cihazı birkaç tane parçanın bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Görüntü açısından ve özellikleri bakımından emar cihazları ile benzerlikleri bulunmaktadır. Cihazın gövde kısmında ultraviyole ışınlarının yansıdığı paneli, monitör ve masa yer alır. Makinenin çalışması esnasında bunların hepsi senkronize bir biçimde çalışmaktadır. Makinenin genel anlamdaki çalışma ilkesi masasında yatmakta olan hastanın görüntülerini monitöre göndermek ve detaylı bir şekilde kayıt altına almaktır. Görüntüleme sistemi röntgen ile de benzerlikler göstermektedir. Masa içine girildiğinde ultraviyole ışınlarını yansıtacak olan bölün bulunmaktadır.Işınların tamamı incelenmesi gerekli olan bölgeye yansıtılır ve kamera yardımı ile incelenir. Kamera ile zoom yapılır ve detaylı bir şekilde görüntülenir. Hastanın masaya yatırılması ile manüel ya da kumanda yardımı ile hareket ettirmek mümkündür. Bu şekilde hastalar inceleme yapılması gerekli olan bölgesi kolay bir şekilde taranır. Alınacak olan tüm görüntüler filme aktarılabilirken anında inceleme de yapılabilir. Görüntülerin tamamı veri niteliğinde kayıt altına alınır. İşlemlerin yapılabilmesi adına kişilerin nefeslerini tutmaması gerekir. Bundan kaynaklı olarak da uygulama öncesinde mutlaka nefes egzersizleri yapılır. Eski dönemlerde 5 dakika içinde bir kesit alınabilirken, gelişen teknoloji sayesinde nefesi tutma süresi zarfında görüntü alınabilmektedir. Alınmış olan kesitlerin tamamı 3 boyutlu bir şekilde incelenebilir.Bazı hastalarda dokuların ve organların daha detaylı görüntülenmesi amacı ile kontrast madde olarak adlandırılan ilaçlar damar yolu vasıtası ile enjekte edilir. Bunlara ilaçlı uygulama adı verilir. Bu madde sayesinde dokularda parlama meydana gelir ve daha net şekilde görüntüleme sağlanır. Özellikle bu tarz işlemler kas zedelenmesi tarzındaki durumlarda daha sık kullanılır.

Tomografinin çekim işlemleri 15 dakika kadar sürer. Bu süre zarfından tarama yapılır ve elde edilen veriler bilgisayara aktarılır. Bazı incelemeler ise 15 dakikadan daha kısa sürebilir. Cihaz yine bu süre zarfından yapması gereken tüm işlemleri yapar.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...