Bilgisayarlı tomografi çekimlerinin nasıl yapılacağı konusunda klinik muayene olduğunuz doktordan ya da gideceğiniz çekim merkezindeki teknisyenden bilgi alabilirsiniz.
Bilgisayarlı Tomografi Nasıl Çekilir, Nedir ve Aşamaları Nelerdir?
Röntgen ışınları desteği ile insan vücudundan kesitsel şekilde görüntüler alan tekniğe bilgisayarlı tomografi adı verilir. Bu uygulama sayesinde insan vücudunda bulunan hastalıklara tanı koyma ve tedavi sürecini destekleme olanağı yakalanır. Bilgisayarlı tomografi işlemleri nerede çekilir, bu işlem hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde yapılmaktadır.
Bilgisayarlı tomografi işlemleri nasıl çekilir ve nedir, uygulama için teknisyen hasta olan kişiyi uygulama odasına götürür. Hastanın sırt ya da yüz üstü yatması sağlanır. Bu aşamada hastaların rahat etmeleri oldukça önemlidir ve uygulamanın tamamında hastanın hareket etmemesi ile görüntüler kaliteli bir şekilde çıkar. Kişilerin görüntüleme işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda gerekirse radyolog ek bir karar verebilir. Ayrıca işlemler sırasında görüntülerin bulanık şekilde çıkmaması için kişiden nefes tutması da istenir.
Bilgisayarlı tomografi teknikleri kapsamında cihaz bazı yüksek düzeyli sesler çıkartır. Çekimi gerçekleştiren teknisyenler kişilere nefesini tutup bırakması ile alakalı olarak sinyal verir. Bazı uygulamalarda hastalara kontrast madde çekim öncesinden damar yolundan verilir. kontrast madde sayesinde radyologlar alınan görüntüleri daha detaylı bir şekilde değerlendirebilir. İşlemlerin yapılması esnasında kişilerde herhangi bir sorun meydana gelirse mutlaka elinde bulunan butona basarak teknisyeni bilgilendirmelidir. Bt çekimlerinde çalışan tüm personeller bu konuda eğitim almalı ve belli başlı sertifikalara sahip olmalıdır. Bilgisayarlı tomografi işlemleri çekimi yapılacak olan organlara göre isimlendirilir.
Örneğin; karın bölgesinden görüntüleme işlemleri yapılacaksa abdominal ismi verilecektir. Uzmanlarda kendi aralarında ve hastalara bu şekilde anlatır. Uygulamalar konusunda aklınıza takılan her türlü detay konusunda doktorunuzdan yardım almanız gerekir.
Ayrıca bt tomografi işlemleri çok acil durumlarda ve acele bir şekilde hastaneye gelmiş olan kişiler için acilde çekilebilir. Acilde yapılacak olan çekimlerde kişilerin durumları önemlidir. Her hastanın çekimi acilde yapılmaz. Normal hastalar için gün, sıra ve zaman ayarlaması yapmak gerekir.
Bilinmesi Gerekenler Nedir?
Yapılacak Olan İncelemeler Ne Kadar Zaman İçinde Tamamlanır?
İncelemeler ve görüntülemeler hastaların klinik bulguları dâhilinde kişiye göre planlanmaktadır. Bundan kaynaklı olarak yapılacak olan inceleme bir başkasının incelemesinden farklı durumdaysa ya da ek görüntü alınması gerekliyse uzayabilir. Bunun içinde huzursuzluk duymaya gerek yoktur. Çekimlerin ortalama olarak süresi 15 dakikadır.
İnceleme Bitmesinden Sonra Yapılması Gerekenler Detaylar Nelerdir?
Hasta ile alakalı ve hastalığı ile alakalı olan detaylar için gerekli görüntülerin alınması ile yapılan uygulamanın tamamı sonlandırılır ve kişiler evlerine gidebilir. İnceleme sonrasında herhangi bir zorlama ve kısıtlama olmadan kişiler günlük yaşamlarına kolay bir şekilde devam edebilmektedir.
İncelemeler Ne Şekilde Değerlendirilir?
Yapılan tüm incelemeler konusunda uzman olan ve tecrübeli olan radyologlar tarafından değerlendirilmektedir. Değerlendirmenin sonrasında bu sonuçlar hızlı bir şekilde rapor haline dönüştürülür ve hasta kişiye teslim edilir. İnceleme ile alakalı olarak radyolog ve teknisyenden belli başlı bilgilerde alabilirsiniz. Alınan rapor ve sonuçlar zaman kaybetmeden tedavi göreceğiniz ya da klinik muayene olduğunuz doktora gösterilmelidir. Doktorlar çıkan sonuç doğrultusunda tedavi süreci planlaması yapar.
Fiyatları Ne Aralıktadır?
Bilgisayar desteği ile çekilen işlemlerde uygulama yapılacak olan bölge fiyatın değişmesini sağlar. Özel görüntüleme merkezlerinde ve özel hastanelerde 400 TL’den başlayan fiyatlar karşılığında bu işlemleri yaptırmak mümkündür. Sgk ile anlaşma sağlamış olan hastanelerde ise bu fiyat yarı yarıya düşer. Ayrıca devlet hastanelerinde ücretsiz şekilde çekilir.
Soru - Cevap