Abdomen BT Tomografisi Çekimleri Nasıl ve Hangi Aşamalarla Yapılır?

Abdomen bt çekim işlemleri üst, alt ve tüm vücut olarak çekilmektedir. Çekim için gerekli olan işlemlerin tüm detaylarının öğrenilmesi kesinlikle gereklidir.

Abdomen BT Nasıl Çekilir?

resim-1556

Yapılacak olan abdomen bt tarama (tomografi ) işlemleri vücudun belirli bölgelerinin çapraz şekilde görüntülerini alan röntgen tipidir. Alt, üst ve tüm abdomel bt tomografisi işlemleri yapılabilmektedir. Tomografi cihazı insan vücudunun etrafında dönerek alt, üst ve tüm görüntüler çekilir. Alınan tüm, alt ve üst abdomel bt tomografisi görüntüleri teknisyen tarafından bilgisayar ortamı aktarılır ve buradan görüntüye çevrilir. Abdominal bt tomografisi işlemleri doktorların karın bölgesinde şüphelendiği sorunlar dâhilinde çekilmektedir. Doktorların abdomen alt, üst ve tüm vücut bt tomografi istemelerin sebepleri içinde;

  • Abdominal ağrılar
  • Böbrekteki taşlar
  • Apandist enfeksiyonları
  • Cerrahi şekilde işlem planlama
  • Kan pıhtıları
  • Mesane taşları
  • Travmalardan sonra yaralanmalar
  • Bağırsak sorunları

Alt, üst ya da tüm vücut abdomen bt tomografisi işlemleri için 2 ila 4 saatlik açlık gerekmektedir. Cihazın yatağına yatılacağından dolayı rahat olan kıyafetler tercih edilmelidir. Bazı hastanelerde ise üst ve alt bt için hastane önlüğü verilir. Çekim için vücutta bulunan tüm metal eşyalar ve takılar çıkartılmalıdır. Al ve üst bt taraması nasıl çekilir, çekimler için kontrast madde verilir. Bu madde sayesinde gerekli olan detaylar daha net şekilde görüntülenir. Bt nedir, nasıl çekilir, neden çekilir tarzındaki detaylar daha önceden doktor tarafından hastaya anlatılır. Tara işlemlerinden önce mutlaka doktora aşağıda bulunan detaylar net şekilde verilmelidir.

  • Gebelik
  • Diyabet durumu, tarama işlemlerinde aç kalmak kan şekerinin seviyesini düşürür.
  • Kontrast maddeye karşı olan alerjik reaksiyon durumu, baryum alerjisi durumu

Aşamaları Nedir ve Nelerden Oluşmaktadır?

Abdominal görüntüleme işlemleri mutlaka radyoloji bölümünde ya da tanısal işlemler ile alakalı olarak uzmanlaşmış olan kliniklerde yapılır. Hastanın genel anlamda hazır şekilde gelmesi için önceden bunun ile alakalı detaylar verilir. Aç şekilde gelen hastalara hastane önlüğü giydirilir ve ardından yatağa yatması için uyarıda bulunulur. Taramanın neden çekildiğine bağlı olardan kontrast madde için gerekli olan damar yolu açımı yapılır.

Bu sıvı sayesinden organlar ve damar yolları daha net şekilde gözlemlenir. Damar yolundan verilmeyen baryum kontrast madde ağız yolu ile de alınabilmektedir. Uzmanlar görüntüleme esnasında belli şekillerde yatmanızı isteyebilir. Kaliteli ve net şekilde görüntüler elde edilesiye kadar belli bir pozisyonda yatmanız da istenebilir. Taramaların yapıldığı esnada nefes tutulması gerekebilir. Nefesin tutulması genelde kısa süreli olduğu için hastayı yormayacak şekilde olur.

Teknisyenler çekimin yapıldığı yerden farklı bir odadan uzaktan kumanda yardımı ile hastanın yattığı masayı kontrol altında tutmaktadır. Bu hareket ve kontrol sayesinde hasta makine içine kolay bir şekilde sokulur. Makine içinden geçme işlemleri birkaç kez tekrarlanabilir.

Birçok tarama ve görüntü alma işlemlerinden sonra teknisyenler alınan görüntüler içinden net okunan ve yeterli düzeyde bilgi edindiklerini gözden geçirir ve uzmanın istediği raporlar ile sonuçları hazırlar. Genelde uygulama yaklaşık olarak 30 ile 45 dakika aralığından sürmektedir.

Uygulama sonrasında günlük yaşama hemen devam etme olanağı bulunur. Yaşamı etkilemeden giriş çekimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Abdominal taramalarının sonuçlarının değerlendirilmesi genelde bir gün boyunca sürer. Doktorunuz ile çıkan sonuçları ve raporları değerlendirmek için beklemeniz gerekir. Sonuçlardan ve raporlardan çıkanlar dâhilinde tedavi ile alakalı olan gerekli planlamalar yapılır. Bu uygulama sonucunda doktora birçok detay ve bilgi edinme olanağı sağlanır.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...