Elektrokardiyografi testi yani EKG çekimi için hastanın herhangi bir hazırlık yapması istenmez. El ve ayak bilekleri ile boyun bölgesinde kesinlikle takı olmamalıdır.
Elektrokardiyografi EKG Nedir?
İnsan kalbinin elektriksel olan işlevlerini kâğıt üstüne yazdırma işlemlerine elektrokardiyografi ya da EKG ismi verilir. Kalbin elektriksel olan aktiviteleri deri üzerine yerleştirilecek olan elektrotlar aracılığı ile ölçülmektedir. Bu elektrotlar kişilerin bacaklarına, kollarına ve göğüs kısmına yerleştirilmektedir. Elektrotlar elektriksel olan aktiviteleri kâğıt üstünde şekle dönüştürebilecek olan cihazlara bağlanmaktadır. Bu bulgular uzman hekim tarafından detaylı şekilde değerlendirilir. EKG çekimi elektrokardiyografi cihazı aracılığı işe yapılır. Kalp büyümesi, kalp genişlemesi, kalbe gitmekte olan kanda azalmalar, eski dönem kalp hasarları, kalp ritim sorunları ve kalbi sarmış olan zar sorunları ile alakalı oldukça önemli bilgiler EKG sayesinde elde edilir. Elektrokardiyografi cihazı genelde göğüs kısmında ağrı ile hastaneye başvurmuş olan kişilerde kalp krizini teşhis etmek, düzensiz ya da düzenli kalpteki ritim bozukluklarını ortaya çıkartma, efor testleri sırasında elektriksel aktiviteleri kayıt altına almak, ilaç etkilerini gözlemlemek amacı ile de kullanılmaktadır. Kalp hastalığı sorunlarından şikâyet eden kişilerin ya da kalp hastalıkları açısından risk taşıyan kişilerin durumlarının değerlendirilmesi amacı ile de elektrokardiyografi çekim işlemleri yapılır.
Elektrokardiyografi Cihazı İle Test Nasıl Yapılır?
EKG cihazları her yere götürülebilme özelliğine sahiptir. Bundan kaynaklı olarak her yerde çekim yapılabilir. Çekim işlemlerinin yapılabilmesi için hastanın özel bir hazırlık yapması gerek bulunmaz. Kişilere ağrı, sızı ve huzursuz edici durumlar yaratmaz. Çekim esnasında hasta kişi muayene edilecek olan yatakta ya da masa da sırt üst şekilde yatmalıdır. Kişinin bileklerinde, kolunda ve boyun bölgesinde bulunan takıların çıkartılması gerekir. Çekimin yapılabilmesi için ayak bilekleri, el bilekleri ve belden üst kısmı açılmalıdır. Elektrot olarak adlandırılan diskler göğüs bölgesinin ön yüz kısmına, bacaklara ve kollara yerleştirilir. Özel olarak bu uygulama için kullanılan jel ya da alkol ile ıslatılan pamuk elektrotların yerleştirileceği bölgelere sürülür ve elektrotlar yerleştirilir. Bunların kullanılması elektrotların daha kolay kayıt işlemlerini yapmasına olanak sağlar. Çekim esnasında hasta kişilerin kesinlikle konuşmaması ve hareket halinde olmaması önemlidir. Genelde işlem 5 ila 10 dakika içinde tamamlanır. Ağrısız olan uygulamada elektrot veya kullanılan jel madde kişilere soğukluk hissi yaratacaktır. Ayrıca elektrotların yerleştirildiği bölgelerde oldukça hafif düzeyde ağrı ya da kızarıklık meydana gelir. Oldukça güveli olan bu test kişilere risk yaratmaz. Cihazlar kalbin elektriksel aktivitesini kayıt altına almak adına kullanılır. Cihazlardan kişilere elektriksel anlamda bir şey gitmez.
Çekim öncesinde yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda hastalara detaylı anlatım yapılır.
Sonuçları
EKG’nin ortaya çıkardığı sonuçlar kişiden kişiye değişmektedir. Bunları yorumlamak için aşağıda bulunan sorulara cevap aramak gerekir.
- Ritimde sorun var mı?
- Ventrikül hızı kaç?
- Elektriksel aktivite mevcut mu?
- PR mesafesi ne kadar?
- P dalgaları QRS kompleklerini takip ediyor mu?
- P dalgası var mı?
- Morfolojisi normal düzeyde mi?
- T dalgasının morfolojisi normal düzeyde mi?
- QRS kompleksinin genişliği ne düzeyde?
- ST segmenti izoelektrik hatta içinde mi?
Bu çekim sonucunda alınan görüntülerin insanlar tarafından değil uzman tarafından yorumlanarak rapor yazılması gerekir.
Soru - Cevap