Anestezi yardımı ile yapılacak olan endoskopik uygulamalar sayesinde hastalar endişe, huzursuzluk, korku, mutsuzluk ve psikolojik anlamda sıkıntı gibi sorunlardan da uzaklaşır.
Anestezili Endoskopi İşlem Sırasında Anestezi Kullanılır Mı?
Anestezi ile endoskopi ya da kolonoskopi incelemelerinin hepsi genel anestezi altında yapılır. Anestezi yardımı ile yapılacak olan uygulamalar sayesinde hastalar endişe, huzursuzluk, korku ve psikolojik anlamda sıkıntı gibi sorunlardan da uzaklaşır. Endoskopi uygulaması halk arasında hortum ile işlem yapma olarak da bilinmektedir. Endoskopi kelimesinin endo kelimesi ışık anlamına gelirken skopi kelimesi de görüntüleme anlamı ile karşımıza çıkar. yapılacak olan uygulamaların tamamı oldukça kısa sürer. Kolonoskopi ya da endoskopi işlemlerinde hasta kişilerin var olan reflekslerinin önüne geçmek adına boğaz ile dil kökü bölgesine uyuşturucu sprey sıkılır. Bu uygulamaya lokal anestezili uygulama adı verilir. Lokal anestezi dışında genel anestezi kullanılan endoskopi yöntemi de bulunmaktadır. uygulama yapacak olan uzman işlemlerin uygulanması için hastaya belli başlı pozisyonlar gösterir. Bu pozisyonlar içinde en sık sol yana yatış pozisyonu kullanılır. Genel ya da lokal anestezi ile yapılacak olan endoskopi işlemleri uzman olan hekimler tarafından ve tecrübeli olan hekimler tarafından yapıldığı sürece ağrısız ve sızısız şekilde yapılır.
Birçok hasta endoskopi uygulamasından korktuğundan dolayı genel anestezi ile işlem yapılmasını tercih eder. Kamu hastanelerinde lokal olan uyuşturma tipi daha çok tercih edilir.
Genel anestezi ile yapılacak olan işlemlerde hastanın kısa süre içinde uyutulması adına damar yolu ile ilaç verilir. Uygulama esnasında hastanın zarar görmemesi için ağız bölgesine dişlik takılır. Bu sayede takılacak olan aletleri ısırma meydana gelmez. Endoskopi aletleri dilin üst kısmından ilerletilir ve uzmanın istediği bölgeye kadar gönderilir. İşlemler uzmanın şüphesine ve bakılacak olan bölgeye göre kısa ya da uzun sürebilir. Uyutma işlemi ile yapılan uygulamalarda hastalar kesinlikle hiçbir şey hatırlamaz. Endoskopi sonrasında kişilerin kendine gelmesi adına belli bir süre gözetim altında tutulması gerekir.
Endoskopide Hangi Bölgelerin İncelemesi Yapılır?
Bağırsaklar; bağırsaklarda iltihap olup olmadığı, üst bölgesi, polipler, yaralar, kötü huylu olan tümörler ve safra kanalının inceleme işlemleri yapılır.
Mide bölgesi; midede iltihaplanmalar, gastrit, safradan kaynaklı iltihaplar, mide yaraları, tümörler, polipler ve mide çıkışındaki daralmalar incelenir.
Mide ve bağırsakların incelenmesinin yanında endoskopi aleti geriye doğru çekildiğinde mide ile yemek borusunun ara kısmında bulunan kapağın iç kısım sorunlarının incelemesi yapılır. bu şekilde bu kapakta yer alan gevşeklikler ve mide bölgesindeki fıtığın gözlemleme işlemi yapılır. bu tarz işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda uzman hekim hastasına işlemler ile alakalı detayların tamamını verir. Genel ya da lokal anestezi ile yapılacak olan gözlemlerde amaç sorunların ne olduğunun ortaya çıkarılmasıdır. Yapılan gözlemler ile sorunlara erken dönem içinde tanı koyma olanağı bulunur. Erken dönem içinde tanı koymak hastalıkların tedavisi konusunda detaylı şekilde planlama yapılmasını sağlarken genel sağlık açısından avantaj sağlar. Gözlemler sırasında veya gözlemlerin sonrasında oluşabilecek olan komplikasyonlar oldukça azdır ve sorun yaşanmadan işlemlerin tamamı sonlandırılır. Yani korkulacak bir uygulama değildir.
Genel Anestezinin Avantajları
- İşlemlerin tamamı oldukça kısa sürer.
- İşlemlerin tamamı kolay ve basit şekilde gerçekleştirilir.
- Hasta kişi uygulamadan hemen sonra uyanır ve sorun bulunmuyorsa taburcu edilir.
- Herhangi bir riski bulunmaz yani oldukça güvenli bir yöntemdir.
- İncelemenin tamamı detaylı bir şekilde yapılır.
- Tedavi maksatlı yapılacak olan uygulamalarda kolaylık ve rahatlık sunar.
- Kalp, akciğer ve tansiyon hastalarına konfor sunar.
- Psikolojik açıdan insanları zorlamaz.
Soru - Cevap