Çocuklar ve Bebeklerde Endoskopi Yapım Aşamaları Nasıl İlerlemektedir?

Çocuklarda ve bebeklerde endoskopi işlemleri gelişen teknoloji sayesinde oldukça basit, sorunsuz ve ağrısız şekilde yapılmaktadır. Çocuklarda daha detaylı gözlem yapılır.

Çocuğa ve Bebeklere Endoskopi Uygulaması İçin Hazırlık

resim-2005

Çocuklarda ya da bebeklerde yapılacak olan endoskopi uygulamasını gastroenteroloji uzmanı yapacaktır. Aile bireylerine yapılacak olan endoskopi ile alakalı olarak detaylı bilgiler verir. Uzman hekim aile bireylerinin aklına takılan tüm soruları yanıtlamalı ve çocuk ile bireysel olarak konuşmalıdır. Aile bireylerinin onayı ile rızası alındıktan sonrası gerekli endoskopi için randevu tarihi verilir. Endoskopi yapılacak olan hastanın başka bir sağlık sorunu mevcut ise branş uzmanı ile detaylı şekilde konuşulur ve gerekli tüm önlemlerin alınması sağlanır. Her cerrahi uygulamada olduğu gibi endoskopinin de komplikasyonları var. Bunun için gerekli önlemler alınmalı ve oluşabilecek olan komplikasyonlara karşı gerekli önlemlerin tamamı alınmalıdır. Endoskopi esnasında hastaya kan gerekli olabilecek bir durum mevcut ise bunun önceden ayarlanması ve ayırtılması gerekir.

Çocuklarda ve bebeklerde endoskopik işlemler derin sedasyon altında yapılır. Bu sayede hasta herhangi bir ağrı, sızı ya da acı duymaz.

Ayrıca çocukların zaten bu uygulamayı da hatırlamaması gerekir. sedasyonun yapılabilmesi adına anestezi hazırlıklarının tamamının yapılmış olması ve anestezi için sakınca bulunmadığına dair raporun da alınmış olması gerekmektedir. Hasta kişiye derin bir anestezi yapılmayacaksa uzmanın bu tarz bir hazırlık için detaya inmesine gerek bulunmaz. Yani endoskopi sedasyon altında yapılmayacaksa anestezi için hazırlık yapılmasına gerek bulunmaz. Anestezi alacak çocukların ve bebeklerin 8 saat boyunca su içmemeleri ve yiyecek tüketmemeleri gerekir. Bu endoskopi işleminin detaylı şekilde yapılmasına olanak sağlarken, kusma tarzındaki durumlarda mide içinin akciğere kaçmasının da önüne geçecektir. Hasta kişilerin randevu gününde tekrardan muayene edilir. Çünkü randevuya kadar geçen sürede çocuk hastalanmış olabilir, ateşi olabilir ya da üst solunum enfeksiyonu sahip olabilir. Endoskopi cihazının hijyen ve temizlik bakımından sağlık şartlarına uygun şekilde hizmet verecek şekilde olması gerekmektedir. Uygulama anestezi altında yapılacaksa anestezi ekibinin hazır durumda olması gerekir. Ayrıca işlem için çocuk gastroentreloji uzmanı ve ekibi de hazır şekilde beklemelidir. Önceden cihazın ve kullanılacak olan ekipmanların çalışıp çalışmadığı detaylı şekilde kontrol edilmelidir.

Endoskopi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Endoskopi uygulaması adına ailenin ve hastanın endişelerin giderilmesi gerekir.  Bu endişelerin giderilmesi adına kişilere nazik davranılmalıdır. Çocuk ya da bebeğe hastane odasında damar yolu açılmasından sonra işlem odasına geçiş sağlanır. Hastanın sedasyon işlemi tamamlanmasından sonra çocuk gastroentolojisi uzman hekimi kamera desteği ile skopu çocuğun ağız kısmından yutturarak ince bağırsak, mide ve yemek borusu detaylı bir şekilde inceleme yapar. Hasta kişinin genel durumu ve yapılacak olan işlemin detaylarına göre mukozaların, küçük ve detaylı doku örnekleri bile alınabilir. Bu işleme biyopsi adı verilmektedir. Uygulama sırasında tedavi amaçlı işlemlerde yapılabilir. Sonrasında oldukça nazik bir şekilde skop çekilir ve yapılan işlemlerin tamamı sonlandırılır. Çocuk ya da bebek oldukça dikkatli bir şekilde uyandırma odasına alınır. Bu odada uyanana kadar uzmanlar tarafından gözetim altında tutulacaktır. Hasta kişi uzmanla konuşasıya ya da bebekler ağlayasıya kadar bekletilmelidir. Bur süreçten sonra kişi klinik odaya alınır ve burada izlenir. Endoskopi işleminin bitmesinde sonra ve hastanın ayılmasından 3 saat sonra beslenme başlayabilir. Beslenme kapsamında ilk olarak su tüketimi yapılmalıdır. Suyu kusma ile çıkarmayan ve karın bölgesinde kanama tarzında şikâyetler bulunmuyorsa yemek yemeye başlamalıdır. Yemek konusunda ilk yoğurt çorbası tarzında çorbalar tercih edilmelidir. Yani sıvı oranı yüksek gıdaları tüketiminin yapılmasının sağlanması gerekir. Hastaların taburcu edilmesi için komplikasyon olup olmadığı kontrol edilir. Bir sorun mevcut değilse hasta gerekli işlemlerin tamamlanması ile taburcu edilir.

Endoskopi sonrasında aile bireylerinin çocukları ile alakalı olarak nelere dikkat etmesi gerektiğini uzman hekimler detaylı bir şekilde anlatır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...