Endoskopi Aç Karnına Mı Yapılır, Endoskopi Öncesi Hazırlık Aşamaları

Endoskopi işleminde herhangi bir komplikasyonun önünü alabilmek amacıyla uygulamanın aç karnına mı tok karnına mı yapılacağı ve bu durumun nedenleri hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Endoskopi Öncesi Hazırlık

resim-2038

Endoskopi işlemi halk arasında her zaman en çok merak edilen ve bir o kadarda hastaları tedirgin eden ve hatta korkutan bir işlem gibi görülmektedir. Ve maalesef çoğu hasta yanlış bilgiler yüzünden bu işlemi yaptırmaktan vazgeçmiş ya da hep ertelemiştir. Fakat her geçen gün gelişen ve ilerleyen tıp sayesinde endoskopi işlemi kolay,ağrısız, acısız ve çok kısa bir sürede yapılabilmektedir. Her ne kadar küçük bir operasyon olarak görülse de, hastanın vücudunu endoskopi işlemi için hazırlaması gerekir. Hastaların yapılacak olan endoskopi çeşidine göre hazırlık yapması gerekmektedir.

Endoskopi olacak ise; yani yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı gibi içi boşluklu organlara bakılacaksa bu organların tamamen boş olması gerekmektedir. Hastaların en az 6 saat öncesinden beslenmesi durdurulmalıdır. Hastalar yalnızca berrak su olarak tabir ettiğimiz su,meyve suyu,ıhlamur ve açık çay gibi posasız içecekleri içebilir.

Ayrıca kan şekerini yüksek tutmak isteyen hastalara da şekerli su içmesine müsaade edilir. Aspirin veya kan sulandırıcı ilaçlarında en az bir hafta öncesinden kesilmesi gerekmektedir. Hasta daha önce kalp kapaklarıyla ilgili bir rahatsızlık yaşamış ise bunu mutlaka doktoruna söylemelidir. Bu tip hastaların endoskopi işlemi öncesinde ve sonrasında antibiyotik kullanması gerekecektir.

Devamlı ilaç kullanan hastaların ilaçlarını endoskopi işlemi yapılacağı gün çok erken saatte almaları gerekmektedir. Şayet hastanın astım rahatsızlığı var ise endoskopi işlemine gelirken nefes açmak için kullandığı spreylerini mutlaka yanında getirmelidir.

Her müdahalede olduğu gibi endoskopi işlemi öncesinde de sigara ve alkol kullanımı kesilmelidir. Endoskopi öncesinde her hastaya rahat ve başarılı bir operasyon geçirmeleri için sınırlı uyuşturma ilaçları verilir bu sayede hastanın sakinleşerek yarı uyku halinde kalması sağlanır. Ayrıca dil kökü ve küçük dil bölgesine sıkılan spreyle bölge uyuşturulur, meydana gelebilecek bulantı ortadan kalkmış olur. Ağza yerleştirilen ağızlık sayesinde hem endoskopi süresince ağızın yarı açık kalması hem de dişlerin korunması sağlanır. Hasta sol tarafına yatırılarak işleme hazır olur.

Endoskopi Aç Karnına Mı Yapılır?

Endoskopi aç karnına mı yapılır sorusunun cevabını yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız.

Endoskopi işlemi sırasında kesin ve net sonuçlar almak için hastanın 8-12 saat öncesinden mutlak surette “aç” olması gerekir. Sebeplerini sıralayacak olursak; Endoskopi işlemi burun yada ağızdan yemek borusuna girilerek yapılan bir işlem olduğu için operasyon sırasında hastanın kusma olasılığı tok olduğu takdirde kaçınılmaz olacaktır ve bu durum boğulma riskini de beraberinde getirecektir.

Boğulma riski nedeniyle endoskopi saat olarak minimum 8 saat öncesinde aç kalınarak gerçekleştirilmelidir. Diğer yandan midenin dolu olduğunu düşünürsek mide duvarında herhangi bir hastalık varsa görülemeyecek ve maalesef yapılan endoskopi işlemi başarısız olacaktır. Bu yüzden hastaların endoskopi işlemi sırasında aç olmaları gerekir. Endoskopi işlemi bittikten sonra hasta yarım saat dinlenmelidir. İşlemden yaklaşık 2 saat sonra hasta yemek yemeye ve hatta iş başı yapmaya başlayabilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...