Endoskopi Öncesi Hazırlığı – Kaç Saat Aç kalınmalı? Yeme ve İçme

Endoskopi yapılacak hastaların; yapılacak tetkik sırasında kaliteli ve kesin görüntü alınabilmesi ve sağlıklı, sorunsuz bir müdahale yaşanabilmesi için; müdahaleyi yapacak uzman doktorun önerilerine uyması belirtilen şekilde hazırlık yapması gerekmektedir.

 Kolonoskopi Öncesi Hastanın Hazırlanması

resim-1942

Kolonoskopi yapılmadan önce hastaların bu müdahaleye hazırlanmaları için yapması gereken bir takım davranışlar bulunmaktadır. Ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaçlar içmemeli, beslenmesi konusunda dikkatli olmaları posalı ve katı gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Hasta operasyon öncesinde üç gün boyunca bol su ya da meyve suyu içebilir. fakat bu meyve suları taze sıkılmış ve posası olmayan meyvelerden elde edilmiş olmalıdır. Endeskopi son zamanlarda yüz germe ameliyatlarında da kullanılmaktadır.

Endeskopi yapılacak olan hastanın; bu müdahaleye nasıl hazırlanması gerektiği yapılacak müdahalenin çeşidine göre değişmektedir. 

Endeskopik Müdahale; inceleme yapılacak bölgeye göre çeşitlere ayrılır. Bunlar:

  • Kolonoskopi; Makattan girilerek kalın bağırsağın incelenerek değerlendirilmesi işlemi
  • Gastroskopi; ağızdan girilerek hastanın yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağının incelenerek değerlendirilmesi işlemi

resim-1943

  • Otoskop; kulak deliğinden girilerek iş kulağın ve dış kulağın izlenerek değerlendirilmesi
  • Duedenoskopi; burun deliğinden girilip arka tarafın incelenerek değerlendirilmesi

şeklinde bölümlere ayrılır. Son zamanlarda yüz germe olayına kadar endeskopi uygulamaları yaygın bir şekilde devam etmektedir. Oldukça kısa süren ve hemen sonucu alınan endeskopi işleminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve görüntünün net bir şekilde elde edilebilmesi için hastanın bu müdahaleye hazırlanması gerekmektedir.

  • Kolonoskopi işleminin yapılması saptanılan günden ortalama yedi gün önce; aspirin, coumadin, tıclocard gibi kan sulandırıcı ilaçlar ağrı kesiciler ve demir içeren ilaçların kullanılmaması gerekmektedir. En az bir hafta önce bu tür ilaçların kullanımına ara ermeniz gerekmektedir.
  • İşlemden üç gün önce kırmızı et, sebze, meyve, mantar, salata, fındık, mısır, salçalı, yağlı, hamur işi sayılabilecek gıdalar gibi yiyeceklerden uzak durulmalı posasız kabul edilen beyaz etli balık, haşlanmış tavuk, peynir, yumurta, haşlanmış patates, gibi gıdalar ile beslenilmeli
  • İshal kesici ilaç kullanılıyorsa, bu ilaçların kullanımı bırakılmalı
  • Hazırlık süresince bol miktarda sıvı alınmalı. İçilecek bu sıvıların da posasız ve mide ile bağırsakları yormayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Bağırsak temizliği amacı ile verilen ilaçların kullanılmasında doktorunuz tarafından verilen uygulama şekline dikkat etmelisiniz. Yapılacak endoskopinin kaliteli ve kesin sonuç vermesini kanalların temizlenerek incelmesini sağlama konusunda bu ilaçların kullanımı önemli bir ayrıntıdır.
  • Endoskopi yaptıracak olan hastaların sigara ve alkol kullanımını kesmeleri gerekmektedir.
  • Astım hastalarının kullandıkları spreyi endoskopi yaptıracakları zaman da yanında getirmeleri ve bu konuda endoskopi ekibini uyarmaları gerekmektedir.
  • Tansiyon ilacı kullanan hastaların kullanmak zorunda oldukları ilaçlar konusunda hem hazırlık aşamasına girmeden doktorlarını hem de endoskopiye girmeden müdahalede bulunacak ekibi uyarması gerekmektedir.
  • Kolonoskopi ya da gastroskopi yapılacak hastalar eğer hipertansiyon, şeker, ya da kalp hastalıkları ile ilgili devamlı olarak kullandıkları ilaçlar olması durumunda bu konu ile ilgili endoskopi ekibine bilgi vermeleri ve onların önerisi doğrultusunda endoskopiye hazırlanmaları gerekmektedir.
  • Şeker hastaları için kolonoskopi öncesi bağırsak temizlemek ve boşaltmakla ilgili olarak diyet solüsyonlar da bulunmaktadır.
  • Astım hastaları nefes açmak için kullandıkları spreyleri yapılacak olan müdahale randevusuna gelirken yanlarına getirmeleri gerekmektedir.
  • Endoskopik müdahale yüz germe konusunda yapılacaksa; önceden bir alerji testi yapılması uygun olmaktadır
  • Endoskopi uygulanacak olan hastalar içinde kalp kapakları il ilgili sorun yaşayan ya da suni kalp kapağı takılan hastaların kolonoskopi ya da gastroskopi yapacak ekibe konu ile ilgili bilgi vermesi gerekmektedir. Bu tür sorunları olan hastalar hem müdahale öncesi hem de müdahale sonrası encekte ya da tablet yolu ile antibiyotik kullanımlarında bulunmaları gerekebilir.
  • Operasyona girecek hastaların; beslenmesine dikkat etmeli son üç gün sıkı bir diyete girmeleri gerekmektedir
  • Operasyon yapılmadan önce; kalın bağırsakların duvarlarının incelmesi ve içlerinin temizlenmesi amacı ile doktor tarafından verilen bağırsak temizleyici ve müshil etkisi yapan ilaçların belirtilen saatlerde, belirtilen oranlarda içilmesi gerekmektedir.
  • Tadı kötü olan müshil ilacı taze sıkılmış posasız meyve suyu ile içilebilir.
  • Hasta gastroskopi yapılmasından sekiz saat önce katı gıdalarla beslenmeyi durdurmalıdır. Gastroskopi işlemi sırasında midenin boş olması gerekmektedir.
  • Operasyondan bir gece önce saat 20:00 gibi X-M solüsyon 250 mili litrelik bir şişe yavaşça içilerek bitirilir. İçimi zor olan bu ilacı meyve suyu ile karıştırarak içebilmeniz mümkün olmaktadır. Saat on gibi bir şişe daha X-M solüsyon içilir. Bulantı varsa bu ilaç ağır bir şekilde içilmelidir.
  • Kolonoskopi yaptıracak olan hastaların operasyondan bir saat önce BT Enema-210 ya da dengi bir ilaçla lavman yaptırması gerekebilecektir.
  • Hasta berrak su içebilir; kan şekerinin yükselmesi gerekiyorsa şekerli su içebilir. Yine de hastanın gastroskopiden dört saat önce su içmeyi durdurması önerilir.
  • Endoskopi için hazırlanan hastaya operasyona başlamadan önce ; endoskopi yapacak doktor tarafından hastaya spazm azaltıcı, kas gevşetici, hafızayı etkileyici ilaçlar hastaya uygulanır.

Endoskopi Yapılacak Hastaların Beslenmesi

Endeskopi yapılacak olan hastaların üç gün önceden hem bağırsaklarının temizlenmesi, hem kalbin bağırsağın duvarının incelmesi, hem net görüntü alınabilmesi hem de sorunsuz ve güvenli bir müdahale yaşanması için sıkı bir diyete girmeleri gerekmektedir. Bu konuda ne yeyip ne yememe konusunda doktorları tarafından verilen diyet listesini sıkı takip edil uygulamaları gerekmektedir. 

  • Endoskopi yapılacak olan hastaların, müdahale öncesinde bağırsaklarının temizlenmesi amacı ile sıkı bir diyete girmeleri gerekmektedir. Bu diyet kapsamında katı ve posalı yiyecekler yenilmemelidir. Konserve ürünler kullanılmamalıdır. Salçalı yemeklerden sakınmalı, pilav ve makarna yememeli, Kırmızı et ve karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.
  • Müdahale öncesi hastalar bol sıvı tüketmelidir. Bu sıvılar asitli ya da konsantre olmamalı;
  • Endoskopiye gitmeden önce hasta sekiz saat önce katı gıdaları, dört saat önce de sıvı gıdaları kesmelidir. 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...