Endoskopi vücudun doğal deliğinden girerek bir takım organların görüntülenmesini sağlar. Endoskopi yapılacak hastaların; yapılması gereken endoskopinin çeşidine göre hazırlanması gerekmektedir.Bu hazırlıkta ana temel; yediklerine dikkat edip; kanalların temizliğinin sağlanması aşamalarından oluşmaktadır.
Endeskopi Öncesi Hastanın Hazırlanması
Endoskopi vücudun doğal deliğinden girerek bir takım organların görüntülenmesini sağlar. Endoskopi yapılacak hastaların; yapılması gereken endoskopinin çeşidine göre hazırlanması gerekmektedir.
- Ağızdan girip emek borusunu, mideyi ve on iki parmak bağırsağını değerlendirirseniz bunun adı gastroskop
- Makattan girerek kalın bağırsağı değerlendirirseniz bunun adı kolonoskop
- Kulak deliğinden girip iç kulağı ya da dış kulak yolunu değerlendirirseniz otoskop
- Burun deliğinden girip geriye bakarsanız binoskoptur.
Endoskopi girdiği doğal deliğin adını alarak isimlendirilir ve hasta isimlendirildiği çeşide göre hazırlanır.
Endoskopiden Önce Hasta Nasıl Hazırlanır
Endoskopiye girecek olan hastaların eğer herhangi bir hastalıkları varsa müdahale yaptırmadan önce hazırlanırken dikkat etmeleri gereken konular arasında en önemlileri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Endoskopi uygulanacak olan hastalar daha önce kalp kapaklarına ait her hangi bir sorun yaşamış bir hastalık geçirmiş ise ya da hastaya suni kalp kapağı takılmış ise; endoskopiden önce ve endoskopiden sonra enjekte ve tablet olarak antibiyotik ilaç kullanımı gerekebilmektedir.
- Endoskopi yapacak hastalar endoskopiden önce herhangi bir ilaç kullanıyorsa ( kalp, şeker, tansiyon gibi) ilaçlarını müdahale olacakları sabah gelmeden önce mutlak suretle almalıdır.
- Astım hastaları kullandıkları spreylerini müdahaleye gelirken yanında getirmelidir.
- Endoskopi uygulamasında bulunulacak hastaların aç bırakılmaları ya da bağırsağının temizlenmesi şeklinde uygulamalar da bulunmaktadır.
- Kolonoskopi ya da gastroskopi sırasında hastanın sorunla karşılaşmaması ve rahat ve güvenilir bir sonuca ulaşılabilmesi amacıyla hasta özel ilaçlar kullandırılarak müdahaleye hazırlanmaktadır.
- Endoskopi yaptırmadan önce aspirin, coumadin, tıclocard gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve ağrı kesicilerin kullanılmaması gerekmektedir. En az bir hafta önce bu tür ilaçların kullanımına ara ermeniz gerekmektedir.
- Endoskopiye girmeden önce; endoskopi yapacak doktor tarafından hastaya spazm azaltıcı, kas gevşetici, hafızayı etkileyici ilaçlar hastaya uygulanır.
Bunun yanında endoskopi yapılmadan önce yapılması gerekenler uygulamanın rahat ve kaliteli bir şekilde sorunsuz olarak yürütülebilmesi için hasta neler yapmalı? Endoskopi yapılmadan önce sigara içilir mi? Endoskopi yapılmadan önce su içilir mi? Bu tarz akıllarda oluşacak sorulara cevap vermeden önce endoskopi çeşidiniz ne olursa olsun; girmeden önce sigara içmeyin diyebiliriz. Bunun dışında endoskopiye girmeden önce yapılması gerekenleri endoskopi çeşidine göre şu şekilde sıralayabiliriz:
Mide Endoskopisi ( gastroskopi)
Eğer hastaya gastroskopi yapılacak yani diğer bir deyişle hastanın ağzından girmek sureti ile midesine, yemek borusuna, on iki parmak bağırsağına bakılacak ise;
- Hasta gastroskopi yapılmasından sekiz saat önce katı gıdalarla beslenmeyi durdurmalıdır. Gastroskopi işlemi sırasında midenin boş olması gerekmektedir.
- Hasta berrak su içebilir; kan şekerinin yükselmesi gerekiyorsa şekerli su içebilir. Yine de hastanın gastroskopiden dört saat önce su içmeyi durdurması önerilir.
- Bunun yanında hastanın sürekli kullanmak zorunda kaldığı ilaçlar varsa bu konuda doktoruna bilgi vermesi gerekmektedir.
- Gastroskopi yaptırmadan önce aspirin, coumadin, tıclocard gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve ağrı kesicilerin kullanılmaması gerekmektedir. En az bir hafta önce bu tür ilaçların kullanımına ara ermeniz gerekmektedir.
Kolonoskopi
Eğer hastanın makatından girilerek kalın bağırsak değerlendirilecekse
- Hasta son iki gün içinde sıvı gıdalarla beslenmeli katı yiyecekler ya da posalı yiyecekler yememeli, doktoru tarafından verilecek olan diyet listesini kullanmalı
- Posalı gıdalar, sebzeler, meyveler yenilmemelidir
- Kolonoskopi yaptıracak olan hasta müdahale yapılacağı günden bir gece önce saat 19:00’da yemek yemeyi keser.
- Saat 20:00 gibi X-M solüsyon 250 mili litrelik bir şişe yavaşça içilerek bitirilir. İçimi zor olan bu ilacı meyve suyu ile karıştırarak içebilmeniz mümkün olmaktadır. Saat on gibi bir şişe daha X-M solüsyon içilir. Bulantı varsa bu ilaç ağır bir şekilde içilmelidir.
- Kolonoskopi yaptıracak olan hastaların işlemden bir saat önce BT Enema-210 ya da dengi bir ilaçla lavman yaptırması gerekebilecektir.
- Bağırsak temizliğini sağlayacak ve doktor tarafından önerilen bir takım ilaçları kullanması gerekmektedir.
- Şeker hastalığı olanlar X-M solüsyonun diyetini kullanabilmektedir.
- Bağırsak tıkanıklığı şüphesi olan hastalarda bu tür ilaçların kullanımı sakıncalı olabileceğinden; bu konuda doktorunuzla birlikte hareket etmeniz gerekmektedir.
- Kalp Hastalıkları, şeker hastalıkları, hipertansiyon gibi hastalıkları olan kişilerin bu durumlarından endoskopi ekibini haberdar etmeleri gerekmektedir.
- Kolonoskopi yaptırmadan önce aspirin, coumadin, tıclocard gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve ağrı kesicilerin kullanılmaması gerekmektedir. En az bir hafta önce bu tür ilaçların kullanımına ara ermeniz gerekmektedir.
Soru - Cevap