Hamileyken Endoskopi Yapılır mı? – Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamile bayanların endoskopi yapmasında sıkıntı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra hamile bayanların ilk üç ayın sonundan itibaren yaptırabilecekleri endoskopi işlemi sırasında mümkün olduğu kadar az anestezi kullanılmalı ve kadın doğum uzmanının da müdahale sırasında anne adayının yanında bulunması gerekmektedir.

Hamilelikte Endoskopi 

resim-1978

Hamile ilken endoskopi yapılır mı sorusu bu konuda sorunları olan anneler için oldukça fazla oranda kafaları kurcalamaktadır. Bebeklerine zarar gelme korkusu, anne adaylarının bu olaydan kaçınmasına neden olur. Hamile olan anne adaylarının endoskopi yaptırmalarında her hangi bir sorun bulunmamaktadır. Yine de gastroenterologlar çok zorunlu kalmadığı müddetçe bu uygulamayı hamile bayanlarda uygulamazlar. Hasta ile yapılan bilgi alış verişi sayesinde bu soruna çözüm bulmaya çalışırlar.

Hamile olan bayanların endoskopi yaptırabilmelerine karşı kesinlikle yemek borusu grafisi çektirmemeleri gerekmektedir. Çünkü yemek borusu grafisi sırasında yayılan ışınların bebek için teratojen etki yapma olasılığı büyüktür. Bunun sonucunda bebeğin sakat olma doğma ihtimali bulunmaktadır.  

Anne Adayları gönül rahatlığı ile endoskopi işlemi yaptırabilirler.Gerekli ise antiasitler, mukoza koruyucular ve H2 reseptör brokerleri de verilebilir. Gebeliğin ortasından sonra proton pomba inhibitörleri kullanılabilir. Gebe bir kadında endoskopi yapılmasına engel bir durum yoktur.

Müdahalenin daha konforlu bir hale gelebilmesi için bilinçli uyku dönemi denilen sedimantasyon anestezi altında yapılmaktadır. Bu anestezi sırasında hamilere özel bir ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaç anne adaylarında fetüse ya da emzirme dönemindeki kadınlarda bebeğe geçme riskinin bulunduğu saptanmıştır.  Bu sebeple anne adaylarının ya da emziren annelerin endoskopi yapılması durumunda sedimantasyon anestezi yöntemi kullanmamaları gerekmektedir.

Eğer emzirme döneminde bulunan anneler sedasyon anestezi yöntemi kullanmak zorunda kalırlarsa müdahale sonunda dört ile altı saat bebeklerini emzir memeleri gerekmektedir. Fakat gebelik döneminde bulunan annelerle sedasyon anestezi asla önerilmek.  

Hamile İken Endoskopide  Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Hamilelikte endoskopi yapılabilmesine karşı anne adaylarının bu konuda dikkatli olması gereken hususlar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Endoskopi olacak anne adaylarına aşırı dozda sakinleştirici verilmesi kanda oksijen miktarının azalmasına ve gebe bayanlarda tansiyon düşüklüğüne neden olabilmektedir. Kanda oksijen miktarının düşmesi sonucunda bebekte oksijen yetersizliğine bağlı olarak öldürücü etkilere yol açabilmektedir.
  • Anne karnında bulunan bebek; zarar verici ilaç ve radyasyona maruz kalmamalıdır.
  • Müdahale sırasında anneye verilecek pozisyon önemlidir. Uygun olmayan pozisyon damara baskı yapılmasına neden olur ve bebek oksijensiz kalabilir.
  • Gebelikte endoskopi yapılması için en uygun zaman ilk üçüncü aydan sonra olan kısımdır.
  • Müdahale için verilen sakinleştirici ya da uyutucu ilaç en düşük dozda verilmelidir.
  • Derin uyutma gerektiğinde; konu ile ilgili anestezi uzmanından destek alınması gerekmektedir.
  • Anne karnında bulunan bebeğe zarar vermeyen ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Müdahale süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.
  • Endoskopi sırasında hamile bayanların sol tarafına yatırılması; büyüyen rahmin damara baskı yaparak oksijenin azaltmasına engel olmaktadır.
  • Müdahale sırasında bir kadın doğum uzmanından destek alınması gerekmektedir.
  • Müdahale sırasında verilecek olan radyasyon en düşük seviyede olmalıdır.
  • Endoskopi işlemi sırasında hamile bayanlarda bipolar elketrokoter kullanılmamalıdır. Monopolar elektrokoter kullanılması gereken durumlarda amniyotik sıvıdan geen akımı minimuma indirgemek için topraklama yapılması gerekmektedir.
  • Ablasyo plasenta, doğumun yakın bir zamanda olması ya da rüptüre mebran, preeklempsi gibi olayların gündemde olması durumunda olan hamile bayanlarda endoskopi yapılmamalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...