Yaklaşık otuz dakika süren ve oldukça kolay bir uygulama olan Histeroskopi sonrasında hasta günlük hayatına hemen devam edebilmektedir. Bunun yanında şiddetli ağrı, kanama, koku ya da ateş olduğunda doktoru ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
Histeroskopi Sonrası
Ortalama olarak otuz dakika süren Histeroskopi uygulamaları çeşitli nedenlerle yapılmaktadır.
Histeroskopi iki amaçla yapılır bunlar:
- Tanısal olan histeroskopi
- Ameliyat amaçlı hısteroskopi
Hastanın açısından önemli bir konfora neden olan Histeroskopi ameliyatı sonrası hastanın hastanede kalma süresi oldukça azalmasına neden olur. Aynı gün içinde yapılan ameliyat sonrası hastaneden çıkılmasına neden olan Histeroskopi ameliyatı sonunda hastanın kendisine dikkat etmesi gerekmektedir.
Histeroskopi Sonrası Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Konular
Histoskopi sonrası hasta eve geldiğinde doğal olarak içinde bir tedirginlik olmaktadır. Bir problem olur mu? Eve gittiğinde bir sorunla karşılaştığında ne yapması gerekmektedir? Oldukça rahat bir uygulama olan histoskopi sonrası hasta hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir. Hatta aynı gün yemeğe gidebilir, arkadaşlarıyla buluşur, sosyal hayatına devam eder.
Histoskopi sonrası hasta tarafından dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Histeroskopi sonrası başınıza gelebilecek en şey en fazla bir ağrı olmaktadır. Bu durumda doktorunuz tarafından size verilen ilaçlardan her hangi birini alabilirsiniz.
- Nadir olarak karşılaşılsa da ameliyat sonrası bir kanama olabilir. Kanama miktarı fazla olduğu taktirde hastanın hekimi ile irtibata geçmesi gerekmektedir.
- Hastanın rahim ağzı bu operasyon sırasında genişlediğinden bir süre hastanın cinsel ilişkiye girmemesi tavsiye edilir.
- Uygulama sonrasında Hastada ateş, karın ağrısı ve aşırı kanama olması durumlarında doktoru ile irtibata geçmesi gerekmektedir.
- Vajinada aşırı ve kötü kokan bir akıntı olması durumunda doktora başvurmak gerekmektedir.
Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Bakım
Oldukça kolay bir müdahale olan Histeroskopi sonrasında her ne kadar hasta günlük hayatına devam edebilse de birkaç gün kendilerine dikkat etmeleri gerekmektedir. İlk birkaç gün hastada hafif bir kanama, hafif bir akıntı ya da hafif bir kramp girmesi normal olmaktadır. Bu konuda doktor tarafından verilen basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Fakat bu tanılar geçmez ve artarsa o zaman doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekmektedir. Hastanın bir süre cinsel ilişkiye girmemesinde yarar bulunmaktadır. Hatta hasta operasyon ardından bir sonraki adet dönemi sonuna kadar cinsel ilişkiden kaçınması önerilmektedir.
Histeroskopi sonrası hasta tarafından dikkat edilmesi gereken konular:
- Hasta genellikle anında normal hayat aktivitelerine dönebilmektedir.
- Hormonal olarak yapılan tedavinin bazı durumlarda birkaç ay devam etmesi gerekebilmektedir.
- Rahim ağzında ya da rahimde sorun yaşanmaması için bir süre cinsel ilişkiye girilmemelidir.
- Aşırı karın ağrısı durumunda hasta hekime başvurmalı
- Aşırı vajinal akıntı ya da kötü koku olması durumunda hastanın doktora haber vermesi
- Aşırı kanama durumunda hastanın doktoru ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
Tüp bebek ve Histeroskopi
Tüp bebek uygulamasında bulunulacak hastalara embriyo yerleştirilmeden önce; vajen özel olarak banyo yaptırılarak temizlenir. Karbon gazı verilerek organların birbirinden ayrılması ve vajinanın içinin daha iyi görüntülenerek daha iyi bir tedavi ya da teşhis uygulanması sağlanılır.
Tüp bebek uygulanacak hastalara histeroskopi yapılması tartışma konusu olmakla birlikte bazı düşüncelere göre uygun görülmemektedir.
Bebekleri olmayan çiftlerin, bebek sahibi olabilmeleri için rahim boşluğunun uygunluğunun en iyı kontrol edilmesini sağlayan yöntemlerden biri de histeroskopi olmaktadır. Özellikle bir veya birden fazla tüp bebek denemesi başarısız olan hastalar için bu uygulama önerilmektedir.
Soru - Cevap