Histeroskopi Ne Anlama Gelir, Bu Uygulamalar Nasıl Yapılmaktadır?

Histeroskopi uygulaması için hastanın öncesinde klinik muayene yaptırması gerekir. Bunun sonrasında jinekolojik pozisyonda gerekli işlemler yapılmaktadır. işlemlerde nadir komplikasyon meydana gelir.

Histeroskopi Nedir Neden Uygulanır ve Neden Yapılır?

resim-1823

Histeroskopi vajinal yol üzerinden rahim ağzı ve boşluğu takip edilerek rahmin iç kısmına optik görüntüleme özelliğine sahip olan cihaz ile izleme operasyonuna verilen addır. Bu operasyonda kullanılan alet ve cihazlara ise Histereskop adı verilir. Çiftlerin kısırlık problemlerini ortadan kaldırmak için, normal olmayan aşırı vajinal kanamaların sebepleri, Doğumsal anormallik tespiti gibi tanısal tespitlerinin yapılmasına ve daha önce tespit edilen polip ve miyomların çıkartılmasında ve doğumsal şekil bozukluğu tedavi içeren problemlerin tedavisi aşamasında historoskopi yapılır.

Historoskopi; septum adı verilen rahim içerisinde bulunan bölümlerin çıkartılması, poliplerin çıkartılması, rahimde oluşan yapışıklıkların açılmasında, miyom ve tüp bebek denemelerinin olumsuz sonuçlarına çözüm araştırma aşamasında uygulanan işlemdir. Rahim içerisinde meydana gelen yapışıklıklar gebe olamama, adet olamama ve düşük yapma problemlerinin başlıca nedenlerindendir. Çoğunlukla rahim içerisinde meydana gelen tahribat nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Historoskopi kürtaj operasyonu sonrasında adet kanamalarında meydana gelen azalma ve adet olamama şikâyetlerin sonucunda yapılan tanısal tetkikler sonucunda rahim içi yapışıklık problemleri ortaya çıkartılmaktadır.

Genellikle enerjik kürtaj operasyonu sonrasında ortaya çıkma olasılığı bir hayli yüksektir. Doğum sonrası bebeğin eşi olan plasentanın tam anlamı ile çıkmaması nedeni ile yapılacak uygulamalar ve miyom ameliyatı operasyonlarında kullanılır.

Teşhis Amaçları Ve Hastalıkları

Tanısal Amaçlı Histeroskopi Nedir?

Rahim içinde oluşan septum, miyom, yapışıklık ve polip tarzı patolojilerin izlenmesi neticesinde tanı konulmasına olanak sağlamak maksadı ile yapılır. Tek başına yapılabildiği gibi laparoskopi ile bir arda da yapılabilmektedir. Rahim boşluğunda oluşan problemlerin teşhis edilmesinde kullanılır. Lokal anestezi yöntemi ile başka tanı yöntemi olmayan ve şüpheye neden olan kesin olmayan tanıları kesinleştirmek için yapılır. Rahim içyapısında bozulma olup olmadığı, olan bozuklukların yeri ve kapladığı alanın fark edilerek tanısal tespiti ve tedavi yöntemi hakkında karar alınabilmektedir. Şayet lüzum görüldüğü takdirde tek seans içerisinde operatif histeroskopi yapılabilmektedir. 3 ile 5 mm çapında olan tanısal histereskop ile görüntüleme yapılırken şüphe duyulan bölgelerden biyopsi almak gerekirse üzerinde mevcut olan ikinci bir kanal yapısı yardımı ile alınabilmektedir.

Ofis Histeroskopi

Ofis histeroskop uygulamalarında klinik ya da muayenehane de yapılır. Bu uygulama anestezi gerektirmez. Rahimin iç kısmının görüntülenme işlemleri hızlı, kolay ve basit şekilde yapılır. Bu uygulamada asıl amaç döl yatağı olarak bilinene rahim içi boşluğunun göz yardımı ile tam anlamı ile gözlemlenerek değerlendirilmesidir. Bun işlemlerde laparoskopi işlemlerinde olduğu gibi optik ve ışıklı bir sistem bulunur. Bu teleskop oldukça ince olduğu için uygulama oldukça ağrısız şekilde yapılır. Rahim ağzında genişletme işlemi yapılmadan jinekolojik muayene pozisyonda yapılır. Hastanın rahiminin ağız kısmından özel olarak hazırlanmış olan sıvılar verilir ve sonra içeri girilir. Bu sıvılar sayesinde rahim duvarları birbirlerinden ayrılır. Genişleme sağlayan rahim içi yapıları histeroskopi uygulaması sayesinde gözle gözlemlenebilir hale gelir.

Aşağıdaki durumlar tanının koyulmasına yardımcı olmaktadır;

  • Anormal histerosalpingografi
  • Tekrarlaması olan tüp bebek başarısızlıklarının araştırması
  • Tekrarlaması olan düşüklerin araştırılması
  • İpi gözlemlenmeyen ya da rahimin iç kısmına kaçmış spiralin çıkartılması
  • Rahim dokularında erken süreç içinde kanserin var olup olmadığı
  • Rahim içi yapışıklıkları
  • Doğuştan gelen rahim anormallikleri
  • Aşırı ve uzun süre kanamalara sebep olan miyom ve polipler

Komplikasyonlar

Histeroskopi sonrası;

  • Ateş
  • Şiddetli düzeyde karın ağrısı
  • Aşırı düzeyde kanama
  • Vajinal akıntı ve kötü kokuya sahip olan akıntı * Aşırı vajinal kanama * Şiddetli karın ağrısı * Ateş * Kötü kokulu ve fazla vajinal akıntı

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...