Histeroskopi uygulaması sonrasındataburcu olan hasta ertesi gün ve sonraki günlerde karın ağrısı, kanama ve aşırı ateş tarzındaki şikâyetlerde mutlaka uzmana başvurulmalıdır.
Histeroskopi Sonrası Kanama Kaç Gün Sürer?
Histeroskopi uygulamasında hasta kişilerin rahim ağzında genişletme yapılır. Bundan dolayı ve enfeksiyon kapmaması adına belli bir süreç cinsel anlamada ilişkiye girmemek gerekir. Genel anestezi uygulaması ile yapılan işlemlerden sonra hastalar hemen hemen 2 saat sonra kendilerine gelmektedir. Bu sürenin sonucunda taburcu edilirler.
Taburcu olan hasta ertesi gün ve sonraki günlerde karın ağrısı, kanama ve aşırı ateş tarzındaki şikâyetlerde mutlaka uzmana başvurulmalıdır. Histeroskopi sonrası hastalar ayakta durma konusunda zorlanıyorsa, kendini iyi durumda hissetmiyorsa ve dikkat dağınıklığı yaşıyorsa hastanede kesinlikle 1 gün kalması gerekir. Histeroskopi sonrası birkaç gün boyunca uzman hekimin söylediği her detaya dikkat edilmesi gerekir. Bu uygulama iki şekilde yapılmaktadır.
Ameliyat olarak ve tanısak şekilde gerçekleştirilir. Tanısal şekilde yapılacak olan işlemler genelde uzman hekim ofisinde yapılmaktadır. Sınırlı uyuşturma verildiğinde hasta olan kişiler uygulama esnasında ayık olsa bile ağrı ve acı hissetmez. İşlem sonrası ağrı ve kanama gözlemlenmez. Ne şekilde uygulanırsa uygulansın bazı kişilerde kanama meydana gelebilir ama bu durum korkulacak bir durum değildir. Genelde kanama histeroskopi sonrası birkaç gün sürer. Kanama ile birlikte kasık ağrıları gözlemlenebilir. Histeroskopi sonrası bu tarz durumlarda uzman hekim birkaç gün kullanılması için ağrı kesici ilaçlar verecektir. Bunların yanı sıra bazı kişilerde de histeroskopi sonrası birkaç gün vajinal akıntılar ve kramp tarzında şikâyetler gözlemlenebilmektedir.
Bu da gayet normal bir durumdur ve 2 gün ya da 3 gün içinde ortadan kaybolur. Bunlar dışında gelişen sorunlar için uzman hekime başvurulması gerekir.
Histereskopi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Ne Zaman Yapılmalıdır?
Regl döneminin bitmesinden sonraki gün içinde yapılmalıdır. Bu süreçte rahimin iç tabaka kısmı oldukça incedir. Rahimin içinde bulunan anormallikler oldukça net şekilde görülebilir.
Sonrasında Kanama ve Ağrı Olur mu?
Genelde ağrı son derece azdır, genelde azdır. Kanama durumu çoğunluğu damlama tarzında meydana gelir ve kısa sürecektir.
Komplikasyonlar Nelerden Oluşur?
Histereskopi ya da ofiste yapılacak olan histeroskopi sonrasın ya da yapım aşamasında sık şekilde karşılaşılan komplikasyonlar arasında;
- Rahim delinmesi
- Rahim ağzında yırtılma
- Rahim içinde yapışıklık gelişmesi meydana gelir.
Bu komplikasyonlar genelde % 1 civarında meydana gelmektedir. komplikasyonlarda uzman hekim anında müdahale yapacağı için sorun oluşması oldukça nadirdir. Bunun yanı sıra anında müdahale sayesinde hasta kısa sürede ayağa kalkar ve normal yaşamına devam eder. Deneyimli olan histeroskopistler için meydana gelen komplikasyonların tanısı ve bunların tedavisi oldukça kolaydır. Komplikasyonların meydana getireceği ağrı ve sızılar histeroskopi sonrası birkaç gün içinde geçer. Yapılan işlemleri ile çift rahim sorunu konusunda da tanı koyulur. Rahim filmi tanı koyma konusunda destek sağlayacaktır ama histeroskopi ile laparoskopi kesin tanı için gereklidir. Bazı hekimlerde tanı koymak için 3 boyutlu olan ultrasondan yararlanırlar. Tüplerin açık ya da kapalı olmadığına bakılmayacaksa rahim filmi çekilmez. Diğer yöntemler tercih edilir.
Soru - Cevap