Ofis Histeroskopi Nedir, Neden Uygulanır ve Uygulaması Nasıl Yapılır?

Ofis histereskopigenel anesteziye gerek kalmadan, regl kanaması olmadığı zamanlarda, genelde regl kanaması bitmesinden hemen sonra ya da takip eden yakın günlerde yapılır.

Ofis Histeroskopi Nedir?

resim-1806

Rahim içinde bulunan dokuları incelemeye yarayacak olan endoskopik uygulama ile uterusun iç kısmını ilgilendirmekte olan anormallikler tespiti yapıldığı gibi rahim içinde bulunan dokudan da parça almak ya da küçük patolojilerle tedavisini yapmak mümkün bir durumdur. Histeroskopi yardımı ile genellikle rahim içinde yer alan tümör, myom, enfeksiyon, yapışıklık ve genetik anormallikle tarzındaki patolojik sorunların tanısı koyulmaktadır.

Histeroskopi kanama, ağrı, düşük ve kısırlık tarzındaki durumların araştırılması adına kullanılan tetkiklerden de bir tanesidir. Tüp bebek tedavilerinde meydana gelen başarısızlıklar sonrası rahim içi gebelik durumuna engel var olup olmadığının tespiti içinde ofis histeroskopi uygulaması kullanılır. Hatta ofis histeroskopi uygulaması bazı ülkelerde tüp bebek ile gebelik durumundan önce yapılacak olan zorunlu bir tetkiktir. Ofis histeroskopi ve normal histeroskopi rahim içindeki dokunun ve rahim ağzının endoskopik anlamda incelenmesidir. Bu maksatla kullanılacak olan alet birkaç milimetre çapında bir tüptür. Bu tüpe bağlı olan ışık kaynağı ve kamerası bulunur.

Rahimin ağız kısmından ilerleme yapılır ve rahimin içi bu şekilde görüntülenir. Alınan görüntüler monitöre aktarılarak gözlemlenir.

Ofis Histeroskopi Amacı, Neden Yapılır?

Ofis histeroskopi de rahimin iç kısmı genelde özel sıvıların yardımı ile şişirilir ve bu bölgenin duvarlarında gözlem yapılır. Asıl amaç rahim içinde var olan patolojilerin gözlemlenmesidir. Rahimin iç kısmında bulunan yapışıklıklar, myom, genetik anormallikler ce polipler kamera yardımı ile direk olarak gözlemlenir. Bu sayede tanı da kesinleşme yapılır. Bazı durumlarda tekrarı olan başarısız tüp bebeklerde, hamile kalanların kayıplarında, erken doğumlarda ve sonrası düzensiz regl kanmalarında ofis histeroskopi yapılır.

Ofis histeroskopi uygulamasından genel amaç sorunun neden kaynaklandığının meydana çıkartılmasıdır. Ofis histeroskopi işlemleri sık şekilde genel anestezi uygulanmadan yapılır. Bu işlemi yaptıranlar işlem esnasında ve sonrası ağrı duymazlar. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bu işlemde de rahim delinmesi, kanama riski, enfeksiyon tarzında komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Bu komplikasyonların görülme sıklığı oldukça düşüktür.

Komplikasyonların meydana gelmesi ile uzman doktorlar anında müdahale edeceği için hayati anlamda risk taşımaz ve farklı sorunların yaşanmasına sebebiyet vermez. Zaten uzman doktorlar işlemlerin neden yapıldığı, risklerinin ne olduğu ve nasıl sonuçlar alınacağı konusunda hastasını detaylı şekilde bilgilendirecektir.

Ofis Histereskopi Nasıl Yapılır?

İşlemler kadın doğum uzmanları tarafından genel anesteziye gerek kalmadan, regl kanaması olmadığı zamanlarda, genelde regl kanaması bitmesinden hemen sonra ya da takip eden yakın günlerde yapılır. İşlemlerin tamamının steril koşullar altında yapılması çok önemlidir. histeroskopun rahimin ağız kısmından geçmesi ve rahim içine kadar ilerlemesi ile uygulama gerçekleştirilir. Bu sırada tüpün uç kısmından serum verilir, bu şekilde rahim içi sıvı ile doldurulur. Bu sıvı rahimin iç kısmının detaylı şekilde gözlemlenmesi sağlayacaktır. İşlemlerin tamamı 15 dakika içinde tamamlanır. İşleme başlamadan önce doktor hastandan açlık istemediği gibi bitmesi ile de gündelik yaşamdaki yeme içmeye devam edilebilir. Rahim kanalına giriş sırasında hafif düzeyde ağrı hissedilebilir, bunun dışında ağrı ve sızı hissedilmez. Bu ağrı genelde regl ağrılarına benzetilmektedir.

İşlemlerin bitmesinden sonra hafif düzeyde kanamalar ve enfeksiyonlar meydana gelebilir. Bunlar dışında ciddi düzeyde sorunlar genelde oluşmaz. Kanamlar birkaç gün içinde kendiliğinden geçerken, enfeksiyon için genelde antibiyotik kullanımı tavsiye edilir.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...