Endoskopi ve kolonoskopi birbirine fazlasıyla benzeyen iki sistemdir. İki cihazın temel mantığı aynı olsa da uygulana noktaları birbirinden bağımsızdır.
Endoskopi ve kolonoskopi olarak bilinen iki görüntüleme tekniği sayesinde iç organlarımızın sağlığı hakkında net bilgiler elde edilebiliyor. Fizyolojik deformasyonların organ boyutunda incelenmesi için gereken tetkik türleri olarak tanımlayabiliriz.
Endoskopi ve Kolonoskopi Tanımı
Endoskopi ve kolonoskopi olarak adlandırılan tetkikler için ilk önceliğiniz kesinlikle dahiliye yani iç hastalıkları muayenesi olmalıdır. Birçok hastanede bu görüntüleme birimleriyle muayene olmak isteseniz dahi iç hastalıkları uzmanına yönlendirilirsiniz. Ardından ise rahatsızlığınız veya şikâyetiniz üzerinden uygun olan tetkik taraması için randevu oluşturulur.
Herkesin ilk aklına takılacak soru kalıbı ise bu terimlerin ne anlama geldiğidir. Birbirine yakın terimler olmalarına karşın hem organlar açısından hem de uygulama noktaları açısından birbiriyle farklıdır.
Tetkik | Ne Kadar Sürer | Nereden Uygulanır | Anestezi |
Endoskopi | 10-120 Dakika | Ağız | Opsiyonel |
Kolonoskopi | 15-60 Dakika | Makat | Uygulanır |
Endoskopi ile kolonoskopi arasındaki fark yalnızca yöntemin uygulanış biçimi değildir. Aynı zamanda görüntülenmek istenen organların konumu ve türü hangi tetkik için uygun olacağını göstermektedir. Endoskopi uygulamaları yemek borusu, mide, ince bağırsakta ilk katmana kadar inceleme şansı tanıyan bir sistemdir. Ucunda kamera alan ufak çaplı ince bir cihaz olarak düşünülebilir.
Kolonoskopi ise makattan girilerek uygulanan bir endoskopik görüntülemedir. Burada anüs, kalın bağırsak ve ince bağırsağın son katmanları incelenebilir.
Endoskopi ve Kolonoskopi Aynı Zamanda Yapılma Olasılığı
Hastanelerde endoskopi ve kolonoskopi aynı anda yapılır mı diye merak eden hastalar olabiliyor. Bazen sıralar veya randevu sistemi bazen ise doktorların rutin yoğunluğu buna sebep olabiliyor. İlk etapta bu işlemlerin ikisinin birden yapılamayacağını düşünmeniz normal. Ancak hastane ve doktor tecrübesine bağlı olarak bu şekilde uygulamalar sık sık uygulanabiliyor.
Hali hazırda kolonoskopi yaptırabilmek için sedasyon ilaçlar tercih edilmektedir. Aynı zamanda birçok kişinin tercihi genel anesteziden yana olmaktadır. Genel anestezi sayesinde kolonoskopi yapılan cihazın hem makat hem de bağırsak üzerinde yaratacağı baskının ağrıları duyulmamaktadır. Bu işlemin hemen ardından veya öncesinde endoskopi yapılmasında ise bir sakınca yoktur. Genel hatlarıyla baktığımızda ardı ardına yapılabilen bu işlemlerin aynı anda yapılmaları mümkün görünmüyor.
Ancak aynı anda yaptırmak isteyen insanların tek amaçları aynı gün içerisinde hastaneden çıkmaktan ibarettir. Bazı kişilerde ise özel hastanelerde ve kliniklerde daha kısa sürede bu işlemleri yaptırabildikleri görülmektedir. Devlet kurumlarında ve sağlık kuruluşlarında bu süreç daha uzun bir periyoda yayılabilir.
Endoskopi ve Kolonoskopi Yapım Süreleri
Endoskopi ve kolonoskopi aynı gün yapılabilir mi denildiğinde bunun mümkün olduğunu belirtmek gerek. Tabi ki genel anestezi ile uyutulan hastanın ağız ve makat yoluyla tüm organlarının durumu incelenebilir. Bu durumda da hastanın hiçbir acı hissetmeden tüm endoskopik işlemleri tamamlaması mümkün hale gelmiş olur. İlk önce endoskopi yapılır gibi bir algı ise yoktur.
Uzman doktorunuzun tercihine göre bu durum şekillenir. Sırf bu yüzden kimi hastalarda öncesinde kolonoskopi uygulanırken, kimi hastalarda ise öncelik endoskopiye verilir.
Bu iki tetkik için aynı gün yapılmaması için bir sebep var ise buna bağlı olarak farklı günlere randevu verilebilir. Örneğin endoskopi riskleri arasında yer alan bazı durumlar bulunur. Mide delinmesi ve benzeri sorunların görülme sıklığı yalnızca %0,2 seviyesindedir. Bu tip istenmeyen reaksiyonlar kolonoskopi olurken de geçerli olabilir.
Yine doktorunuzun tercihi olarak öncelik herhangi birisine verilebilir. Eğer mide ve ince bağırsağın ilk katmanından alınacak sonuçların işe yarayacağını düşünüyorsa kolonoskopiye gerek duyulmaz. Bu sebeple farklı günler için randevu verilir ve uygulamalar farklı zamanlarda yapılır. Teorik anlamda aynı gün yapılmasında hiçbir problem yoktur. Halk arasında ise aynı anda yapılır algısının oluşmasında gün içerisinde ardı ardına uygulanması etkin bir rol oynamıştır. İki işlemin tek anestezide uygulanmasının ardından yaklaşık 2-3 saatlik bir istirahat süresi gerekecektir.
Soru - Cevap