Kolonoskopi bütün ince ve kalın bağırsağın mikro kamera ile görüntüleyerek hastalıkların teşhisini koymayı kolaylaştıran yöntemdir.
Kolonoskopi Yapılırken Anestezi Uygulanır mı?
Kalın bağırsak hastalıklarının tanısını koymak amacıyla uygulanan kolonoskopi yapılırken çoğu zaman anestezi uygulamaya gerek duyulmaz. Gerek görüldüğü taktirde hastaya öncesinde sakinleştirici ilaç verilebilir. Ancak hasta ağrı ve acı duyuyorsa ya da kolonoskopiden korkuyorsa kontrollü olarak anestezi verilebilir. Ancak bu işlem tüm vücudu uyuşturmaz. Yani hastanın bilinci yerinde ve uyanıktır.
Anestezili Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
İshal, kabızlık kilo kaybı, karın ağrısı, kansızlık, dışkıda kan görülmesi, bağırsak kanseri ve poliplerinin teşhisi amacıyla yapılan bu yöntem günümüzde kısa sürede pratik bir şekilde yapılır. Hastaya genel anestezi verilmesine ihtiyaç duyulmaz. Özellikle hastanın bağırsağının iç ve dış yüzeyini görüldüğü sanal kolonoskopi de bu işlem uygulanmaz. Ancak panik atak geçiren veya ağrısı olan hastalara uygulanırken daha hafif derecede anestezi verilebilir. Bulantı, kusma, ağrı ve acının hissetmesini engelleyen anestezi sayesinde hasta bu süreci daha kolay atlatır. Hastanın yaşı, cinsiyeti ve fiziksel özelliklerine göre ne kadar ölçüde uygulanması gerektiği önceden belirlenir. Anestezide hasta tamamen uyutulmaz. Hastanın tüm vücudu uyuşmaz. Belirli ölçüde bilinçli olarak verilen anestezi sonrasında hastada hiçbir yan etki oluşmaz.
Kolonoskopi Yapılırken Anestezi Yapılmasının Yan Etkisi Var mı?
Endoskopi odasında uzman doktorlar tarafından yapılan bu işlem yapılırken anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulduğu taktirde hastaya damar yolu ile ya da nefes alıp verme yolu ile genel olarak uygulanır. Kolonoskopiden birkaç saat öncesi hasta hiçbir şey yiyip içmemelidir. Anestezi karın boşluğu ve bağırsaklarda oluşabilecek şişlik ve gaz sorununu hastanın hissetmesini engeller. Acı, ağrı, bulantı, şişkinlik gibi sorunları hissetmesini önleyen anestezinin bazı yan etkileri de olabilir. Uygulanan cilt ve vücut tamamıyla uyuştuğu için hasta kendini güçsüz hissedebilir. Vücudunu hareket ettirmekte zorlanabilir. Ayrıca damar şişkinliği, idrar yapmada güçlük, uyku hali ve bilinç kaybı gibi durumlara rastlanabilir. Ancak çoğu kolonoskopi uygulamalarında hastaya verilecek anestezi miktarı oldukça az olduğu için hasta bilincini kaybetmez. Uygulamanın farkındadır. Hastaya ekrandan bağırsakların iç ve dış yüzeylerindeki görüntüler aynı anda izletilebilir.
Kolonoskopi Genel Anestezi İle Mi Yapılır?
Bağırsak tıkanıklığı yaşayan kişiler, hamileler, kalp ve damar hastası olanlar, böbrek hastaları, kansızlık yaşayanlar, bağırsak delinmesi ve enfeksiyonu olan hastalara kolonoskopi yapılırken hastanın kendini daha rahat ve stressiz hissetmesi amacıyla genel anestezi yapılabilir. Burada amaç hastayı uyutmak değil sadece rahatlatmaktır. Böylece uygulama esnasında hastanın panik yaparak ya da korkarak ani hareket etmesi önlenir. Bilinçli sedasyon adı verilen bu yöntemde hastaya az miktarda uygulandığı için hasta bilincini kaybetmez. Kolundan damar yolu ile verilir. Kısa sürede hasta uykulu hale gelir. Özel kolonoskopi kıyafeti giyen hasta sol yanına doğru yatar. Mikro kamera bulunan kolonoskopi anüsten girilerek kalın bağırsakta ilerletilerek bağırsakta herhangi bir hastalık olup olmadığı araştırılır. Yaklaşık 15 dakika ile 1 saat kadar süren bu işlem sonrasında hasta normal hayatına geri döner. Eğer uygulama esnasında hasta anüs bölgesinde bir acı hissederse lokal anestezi ile uyuşturulabilir. Hiçbir zararı olmayan bilinçli ve az miktarda verilmesi ile kolayca işlem tamamlanır.
Soru - Cevap