Kolonoskopi Uygulaması Hangi Durumlarda Yapılır?

Kolonun incelenmesi açısından en net ve uygun yöntemlerin başında gelen kolonoskopinin yapılması için hangi şartların gerektiği ve uygulamanın sağladığı avantajlar hakkında detaylar.

Kolonoskopinin Yapılacağı Durumlar

resim-1714

Kolonoskopi işlemi kolonun incelenmesindeki en uygun ve kesin sonuç veren uygulama yöntemidir. Bu uygulama sayesinde bağırsakta bulunan iltihaplı hastalıklar, bağırsak divertikülü gibi rahatsızlıklar ve kanser benzeri önemli sağlık sorunlarında hastalıkların teşhis edilmesi mümkün olmaktadır. Bu yazımızda detaylı bir şekilde kolonoskopi hangi durumlarda yapılır sorusunun cevabını vereceğiz.

Kolonoskopi bu belirtilen hastalıkların tanısının konma aşamalarında bu sebeple oldukça önemli bir işlem olarak öne çıkmaktadır. Bu işlem sırasında bağırsaklardan parça alınıp patolojik incelemeye gönderilmesi de mümkündür ve hatta gerekli durumlarda iç organların fotoğrafı çekilerek incelemelerde kullanılabilir.

Kolonoskopi işlemi amacına bakıldığında detaylarını vereceğimiz durumlarda karşımıza çıkabilmektedir. Bunlardan ilki teşhis aşamasındayken, kalın bağırsak içinde bulunan tümör benzeri kitlelerin varlığından şüphe duyulduğunda ya da makattan kanama olması halinde bunun önemsenmeyecek bir lezyon mu yoksa önemli bir kansere neden olacak bir oluşum mu olduğunun anlaşılması için ihtiyaç duyulmaktadır.

İkincisi ise kalın bağırsaklarda varlığı tespit edilen ve çok sık rastlanan polip ismindeki ufak ve kötü huylu olmayan urların temizlenmesi aşamasında gerekli görülmektedir. Bu polip ismi verilen urlar zararsız olarak bilinse de zaman içinde bazı etkileşimler sebebiyle kötü özellikler barındırıp kansere dönüşebilmektedir. Bu sebeple bu ve benzeri oluşlar kolonoskopi yöntemiyle belirlenip zamanında alınarak hasta için kötü sonuçlar doğurmasının önüne geçilmeye çalışılmalıdır.

Kolonoskopinin Sağladığı Yararlar

Kolonoskopi uygulaması genellikle iki büyük sebep söz konusu olduğu durumlarda yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri şüphesi olduğunda erken teşhis ve tanı yapılıp önleyebilmek bunlardan birisidir. Hasta olunsun olunmasın yaş eğer 50 ile 80 aralığında ise her sene kolonoskopi yaptırılmalıdır.

Bu sayede kişilerin ileriki dönemlerinde kötüleşip kansere dönüşebilecek poliplerinin söz konusu olması durumunda bunların tespit edilip çıkarılması gerektiğinde uzmana yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu sıklıkta yapılan işlem kanserin gelişme evresinde erken tanı yapılması içinde önemli olduğu için tavsiye edilmektedir. Önceden teşhis edilip erken tedaviye başlanan kanser hücrelerinin tedavisi daha kolay olmaktadır.

Doktorların hastalıkları anlama ve izah etmede zorlandıkları durumlarda şüphelendiği bazı bulgular var ise emin olmak ve tanı koymak için kolonoskopi uygulaması isteyebilmektedir. Şikayetlerin sebebinin ortaya çıkarılması aşamasında bu tetkikin yapılması önemli olmaktadır.

Kan değerlerinde anormallik ve sebebi bulunamayan karın ağrıları olması halinde doktorlar kolonoskopi ister ve bu incelemeyle bağırsakta ki belirtiler incelenir. Tedavi olup sonuç alınamayan kansızlık hali, rektal kanamalar, kronik ishal ve ya kabızlık ya da diğer bağırsak sorunlarının nedenleri incelenip tespit edilebilir. Her 50 yaş üstü birey kolon kanseri riski taşımamaktadır.

Ancak 50 yaş üstü olup kolon kanseri riski de taşınıyor ise gerekli taramalar için her 5 ya da 10 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir. Özellikle ailede kalın bağırsak kanseri olan kişilerin kontrollerine daha fazla önem vermesi gerektiği özellikle vurgulanmaktadır. Bunun sebebi olarak ta kolon kanserinin eskiye göre daha erken yaşlarda da ortaya çıkmaya başladığı gösterilebilmektedir.

Yaklaşık olarak 15 ile 30 dakika aralığında sürmekte olan ve kalın bağırsak ile ince bağırsağın son kısmının net bir şekilde görüntülenebildiği kolonoskopi işleminin, hayatınızdan çokça dakikaların alınmasının önüne geçebileceği unutulmamalıdır. İşlemin sağladığı faydalar yanında bazı durumlarda oluşabilen aksilikler nedeniyle riskleri de mevcuttur. Bunlar uygulama anında uyutma amacıyla kullanılan maddeye karşı oluşan olumsuz yan etki, doku almasında ortaya çıkan kanamalar, perforasyon bu risklere verilebilecek örneklerdir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...