Kolonoskopi Uygulamasını Hangi Doktor Gerçekleştirir?

Her görüntüleme tekniği için farklı uzmanlık alanlarında çalışmalarına devam eden doktorlar bulunur. Kolonoskopi uygulaması genel cerrahlar tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilir ve hastanın kalın bağırsağındaki tüm verilere kısa sürede ulaşılabilir.

Kolonoskopiyi Hangi Doktor Yapar?

resim-1741

Kolonoskopi, kalın bağırsaklarda hastalık tanısı koymak için gerçekleştirilen bir görüntüleme tekniğidir. Daha çok kolondaki kanser, polip ya da ülserler üzerinde tanı koymak için başvurulur ve oldukça net sonuçlar elde edilebilmektedir. Kolonoskop adı verilen gelişmiş bir cihaz kullanılır ve kesin veriler elde edebilmek için doktor ekranda izlediği görüntülerden bilgiler alır. Çok esnek bir tüp şeklinde olan bu cihaza fiber optik kablo takılır ve küçük bir kamera ile makattan içeri girerek kalın bağırsağın içyapısı rahatlıkla görüntülenebilir. Ayrıca bazı kriterlere göre doktor biyopsi de yapabilir. Şüpheli durumlar için polipler çıkarılabilir ya da ülser adı verilen yaralan görüntülenirse tedavi edilebilir. Kolonoskopiyi kim yapar konusunda ise bu işlemi genel cerrahi doktoru veya gastroenteroloji doktoru yapar şeklinde yanıt verilebilir.

Hangi Durumlarda Yapılır?

Kolonoskopinin hangi durumlarda yapıldığını bilmek gerekir. Bunlar;

  • Uzun süreli devam eden kabızlık ya da ishal durumlarında
  • Tespit edilemeyen kilo kayıplarında
  • Yine tespit edilemeyen karın ağrısında
  • Tedavilere yanıt vermeyen kansızlık durumunda
  • Dışkıda kan görülmesi durumunda
  • Bağırsak poliplerinin erken teşhis ve tedavisinde

Kalın bağırsak kanserinden korunmak için en az 50 yaşından itibaren 5 yılda bir kolonoskopi uygulamasının gerçekleştirilmesi önerilir. Bu süreçte herhangi bir polipin var olup olmadığı da rahatlıkla kontrol edilebileceği için uzmanlar gerekli tedavi süreçlerinden geçilmesi gerektiğini söylemektedir. 30 ile 60 dakika arasında sürecek bu uygulamada tüm görüntüler elde edilir ve tanı konulduktan sonra tedavi sürecine başlanabilir.

Kolonoskopi sayesinde bağırsak iltihaplanmaları, bağırsak kanseri ya da bağırsak divertikülü gibi hastalıkların tanısı konulabilir, parça alınabilir ve bir takım patolojik tetkiklerle işlemler sağlanır.

Hangi Amaçla Kullanılır?

Uygulamanın iki farklı amacı vardır. Bunlardan ilki hastalıkların teşhisidir. Yani kalın bağırsakta bulunan ve içerisinde farklı bir tümörden şüphe edilen durumlarda kullanılabilir. Ya da makattan kan gelmesi durumunda bu sorunun kaynağına inilmesi için tercih edilir.

Kalın bağırsak kanserinde önemli düzeyde polip adı verilen iyi ve kötü huylu urlar ortaya çıkar. Bu urlar geçen zaman içerisinde kötü huylu olarak vücudu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden kolonoskopi işlemini tercih ederek hastayı takip etmek çok kolaydır.

Ağrısız bir işlem olan kolonoskopi, vücuda hava verilmesine bağlı olarak karın kramplarına neden olabilir. Ancak doktorunuz işlemden önce rahatlatıcı ilaçlar vereceği için herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Uygulamadan sonra en az 2 saatlik bir bekleme süresi de tercih edilir.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...