Kolonoskopi Sonrasında Ağrı Yaşanır mı? Uygulamadan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kolonoskopi işleminden sonra genel olarak ağrı yaşanmaz. Fakat işlemden sonraki ilk 24 saat çok önemlidir. Herhangi bir ağrı ya da farklı bir komplikasyona neden olmamak için doktorunuzun tavsiye ettiği durumlara dikkat etmeniz yeterlidir. https://www.alicalikusu.com/?pnum=118&pt=Kolonoskopi+ve+rektosigoidoskopi

Kolonoskopi Sonrasında Ağrı Yaşanır mı?

resim-1689

Kolonoskopi sonrası ağrı olup olmayacağının bilinmesinden önce ne zaman yapılması gerektiği araştırılmalıdır. Bu işlem öncelikle 45 yaş ve üzerinde olan kişilerde 5 yılda bir tarama amacıyla yapılmalıdır. Ayrıca kansere dönüşebilen lezyonların çıkarılması sayesinde kanser girişiminin önlenmesi de kolonoskopi sayesinde gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra makattan kanaması olan kişilere veya dışkısından kan gelen hastalara uygulanır. Birinci dereceden akrabasında kalın bağırsak kanseri olan kişiler de kolonoskopi yaptırmalıdır. Ayrıca çektirdiğiniz filmlerde kalın bağırsakta farklı bir duruma rastlanıyorsa bu uygulama kullanılacaktır. Sürekli ishal durumunda da doktorunuz size bu işlemi tavsiye eder. Sürekli kilo kaybı yaşayan hastalara da kolonoskopi yapılmaktadır. Eğer bu belirtilerle karşılaşıyorsanız en kısa sürede doktora başvurmalı ve gerekli işlemleri başlatmalısınız.

Kolonoskopi Sonrasında Yaşananlar

Kolonoskopi sonrasında doktor elde ettiği verileri hazırlar ve size bilgi aktarır. Sizden biyopsi alınmışsa birkaç gün daha beklemeniz gerekebilir. Ayrıca kullanılan ilaçların vücuttan tamamen atılması için yaklaşık 24 saat beklemeniz gerekir.

Kolonoskopi sonrasında ilaçların yan etkileriyle karşılaşabilirsiniz. Sersemlik, göz kararması ve karında şişlik, görülen yan etkiler arasındadır. Bu durumda hasta uzun süreli seyahatlerden ve araba kullanmaktan uzak durmalıdır. İşlem sonrasında ciddi bir ağrı yaşanmaz. Ancak doktor tavsiyelerine dikkat edilmediği sürece aşırı ağrılarla karşılaşılabilir.

Uygulamadan sonra hasta kendini iyi hissediyor ya da hasta ağrı hissetmiyor ise 2 hafta boyunca kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Eğer uygulamadan sonra devam eden bir ağrı var ise acil olarak doktor muayenesi gerekir. Ağrının yanı sıra ateş yükselmesi, kas ağrıları, fenalık hissi ve makattan kan gelmesi gibi durumlar da görülebilir.

İşlemin ardından sakinleştirici ilaçlar hastaya verilir. Dinlenme odasında bir süre dinlenecek olan hastalar daha sonra doktor tavsiyelerine göre hareket etmelidir. Ağrı yaşanmaması için işlemden sonra kesinlikle 24 saat boyunca araç kullanılmamalı ve dikkat gerektiren işlerden uzak durulması gerekir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise, kan sulandırıcı ilaçların kullanılmamasıdır. Aspirin ve kumadin bu ilaçlara örnektir. Kolonoskopi sonrasında hastada ağrı devam ediyorsa ya da fenalık hissine kapılıyorsa acil olarak doktora başvurulması gerekir.

Kimlere Yapılmalıdır?

İç hastalıklar meydana gelmeden önce tanı konulması açısından kolonoskopi çok önemlidir. Ayrıca kalıcı tedavi uygulanması mümkün olduğu için bazı belirtilerin ortaya çıkması durumunda yapılmalıdır. Fiziki ve ekonomik koşullar elverdiği sürece doktorunuza muayene için başvurmanız gerekmektedir.

İşlem, nedeni tespit edilemeyen kilo kayıplarında uygulanabilir. Ayrıca tedaviye rağmen geçmeyen ishal vakalarında yapılabilir. Bunun yanı sıra bağırsak filmlerinde şüpheli duruma rastlanan kişilerde kolonoskopi uygulaması yapılmalıdır.

Kolonoskopinin Önemi

Dünyada en sık rastlanan kanser vakaları rektum ve kolon kanserleridir. Ayrıca kanser sebebi ile ölümlerde ikinci sırada yer alır. Bu sebeple kalın bağırsak kanserinin ne kadar tehlikeli olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle hastalıkların tanısında önemli bir yere sahip olan kolonoskopi, kanser ve polip taraması amacıyla yapılır.

İşlem sonrasında herhangi bir ağrının olmadığını fakat ilaçların yan etkilerinden dolayı kısa süreli komplikasyonlarla karşılaşabileceğiniz unutmamanız gerekir. Hastanede kısa sürede tamamlanabilen bu işlem ışık altında görülerek yapılır. Makatın içine doğru itilen kolonoskopi cihazı ile birlikte birçok hastalığın tanısı gerçekleşebilir.

Kolonoskopi sırasında doktorlar gerek görürse hastadan ya da yakınlarından izin alınarak tedavi sürecine geçilebilir. Bu konuda bağırsak kanserine dönüşme riski taşıyan polipler, ameliyat ile alınabilmektedir.

Her tedavi sürecinde olduğu gibi erken tanı yönteminin çok önemli olduğunu unutmayın. Günümüz teknolojilerinde artık her yöntem başarılı bir şekilde tamamlanabildiği için farklı hastalıklara yakalanma riskiniz de ortadan kalkmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...