Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Uygulama Öncesinde ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anjiyo uygulaması kısa süreli bir işlem olmakla beraber ağrısız bir uygulamadır. Tamamen uzman doktorların kontrolü altında gerçekleşecek bu işlem ile birlikte kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili teşhisler konulabilmektedir.

Anjiyonun Riskleri Nelerdir?

im002524Günümüzde birçok hasta anjiyo riskleri hakkında detaylı bilgilere sahip olmamakla beraber anjiyo ölüm riski konusunda bir takım araştırmalar yapmaktadır. Operasyonda oluşabilecek riskler, uzmanlar tarafından en aza indirilmiş ve tüm ihtimaller göz önüne alınarak işlemlere başlanılmaktadır. Yine de anjiyo riskleri ile ilgili olarak bazı faktörlerin bilinmesinde fayda var.

Uygulamada ilk önce hasta, hastaneye yatırılır. Bu işlemden sonra hastada tüm inceleme ve tetkikler yapılır ve anjiyo uygulamasına olan uygunluğu saptanır. Hasta bu işlem için uygunsa bir form imzaladıktan sonra laboratuvara alınır.

Anjiyo Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygulama öncesinde doktorun tün önerilerine dikkat edilmelidir. Öncelikle kullanılan ilaçlar su ile alınmalı ve farklı hatırlatmalar var ise yapılmalıdır. Kalp damarlarına ulaşmak için genel olarak sağ kasık atar damarı kullanılacağı için bu bölge anestezi işe uyuşturulacaktır. Daha sonra damara özel bir kılıf yerleştirilir ve bu kılıf içinde tüm işlemler yapılmaya başlanır.

Bu kılıf yerleştirilirken ufak bir sızı hissedilebilir. Daha sonra kalp damarlarının ağız bölgesine katater adı verilen alet yerleştirilir. Yerleştirilen bu alet sayesinde damarlar rahatlıkla görüntülenmektedir.

Bu görüntüleme sağlandıktan sonra damarlara özel bir sıvı aktarılır ve damarlar daha rahat bir şekilde gözlemlenmektedir. İşlem süresi yaklaşık 20 dakikadır.

Anjiyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu işlemlerden sonra kasığa bırakılan katater alınır. Bazen bu cismi almak için bir süre beklenir ve kanama olmaması adına da gerekli önlemler alınır. Bu uygulamalarla beraber anjiyo sonrası riskler de uzman hekim tarafından belirtilecektir. Anjiyografi bölümünde yapılacak anjiyonun ölüm riski bulunmaz ve ameliyatı da çok kısa sürer.

Anjiyografi her zaman uygulanabilmektedir. En ciddi riskler olarak inme, ölüm ve kalp krizi olarak bilinir ancak bu riskler binde bir defa gerçekleşebilmektedir. Bu durumun dışında karşılaşılabilecek riskle ise şu şekildedir;

  • Bir takım alerjik durumlar
  • Bazı hastalarda kullanılan opak maddeye bağlı olarak gelişen böbrek yetmezlikleri,
  • Anjiyonun giriş bölgesinde gelişebilecek komplikasyonlar.

Lokal anestezi altında yapılan bu uygulama ağrısız bir işlemdir ve sadece iğne ucu ağrısı kadar bir sızı hissedilir. Anjiyo nedir riskleri nelerdir sorusunun bir diğer yanıtı olarak da işlem sırasında alınan radyasyonun zararları araştırılmaktadır. Hasta sadece 3 saniyelik bir röntgene maruz kaldığı için herhangi bir zararının olmadığı bilinmektedir.

Hastalar ayrıca koldan mı yoksa kasıktan mı yapılan anjiyonun daha sağlıklı olup olmadığını da sorgulamaktadır. Bu anlamda her iki yoldan yapılan anjiyonun da aynı etkiyi yaratacağı söylenebilir. El bileğinden yapılan uygulamalarda kanama ya da şişme görülebildiği için daha çok kasık bölgesi tercih edilmektedir. Kalp damarına ulaşmak için tercih edilen uygulamalar tamamen doktorun kontrolü altında gerçekleştirilecektir.

Bu anlamda anjiyo nedir riskler var mıdır sorusuna tüm yanıtlar verilmiş olup rahatlıkla kalp damar hastalıklarının teşhisi için bu işlemlerden faydalanabilirsiniz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Ayhan07.05.2017

Selam hocam. Acil bir soru baban özel bir hastanede anjiyo oldu 2 gündür yoğun bakımdan çıkmadı ben yurtdisindayim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Anjiyo sonrasından neden yoğun bakımda olduğu ve hastanızın gidişatı ile alakalı olarak uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Ne olduğunu bilmeden ve nasıl bir komplikasyonun ortaya çıktığını bilmeden yorum yapmak oldukça yanlış olacaktır. Geçmiş olsun.

Oslem15.01.2017

Merhabalar hocam kolay gelsin öncelikle size sıkıntımı bildireyim geçmek bilmeyen kol göğüs ve omuz ağrısı yaşamaktayım EKG eko ve efor testleri yaptırdım bir şey çıkmadı fakat bir kaç gündür şikayetlerim arttı ve damarlarımda seğirmeler başladı. Çok korkuyorum hangi bölüme başvurmalıyım yada yaşadıklarımın zararı nedir lütfen yardımcı olur musunuz? İyi çalışmalar.

Makale Editörü Ayşe KorkmazÖzlem hanım merhaba,
Şikayetleriniz dahilinde beyin ile alakalı mr çektirmenizi tavsiye ederim. Yapılan tetkiklerden çıkacak olan sonuçlarında mutlaka uzman bir doktora gösterilmesini, tavsiye ederim. Bu konuda korkmak ve terddüt duymak psikolojik açıdan zor duruma düşmenize sebep olur. Bunun içinde kendi psikolojinizi sağlam tutup gerekli olan testleri yaptırmalısınız.

Soru ekle

Sorunuz: