Anjiyo Uygulamasının Zararları Var mıdır? İşlem Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her uygulamada olduğu gibi anjiyo yapılırken de bir takım riskler bulunur. Fakat anjiyonun zararları, hastalarda herhangi bir ölümcül duruma neden olmadığı için bazı hastalıkların teşhisinde kullanılmaya devam edilmektedir.

Anjiyo ve Zararları

Anjiyo bilindiği üzere kalp ve damar hastalıkları konusunda tedaviye ihtiyacı olan hastalarda uygulanan bir işlemdir. Hastanın damarlarına ince tüpler aracılığıyla girilmesi ve damarlardaki tıkanıkların tamamen teşhis edilmesini sağlamaktadır. Bu uygulama kol bölgesi, el bileği ya da kasıktan yapılabilmektedir. Ancak günümüzde pek çok hasta anjiyo zararları hakkında bilgilere ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca en çok sorulan sorulardan biri de anjiyo tehlikeli mi ve anjiyo olmanın zararları şeklindedir.

 

Anjiyonun Riskleri Nelerdir?

im002513Her uygulamada olduğu gibi anjiyo işleminden de bir takım riskleri bulunmaktadır. Bu konudaki bilgileri aktardıktan sonra anjiyo tehlikeli midir sorusuna da yanıtlar vermiş olacağız. Kolay bir işlem olan anjiyoda bazı riskler yer almaktadır. Ancak faydalı tarafları göz önüne alındığında bu risklerin neredeyse yok olabileceğini anlayabilirsiniz.

Öncelikle kasıktan yapılan anjiyoda, işlemden sonra baskı eğer doğru yapılmazsa, morluklar dizlere kadar inebilir. Ya da hasta kan sulandırıcı ilaçlar tüketiyorsa, kanama durumu yaşanabilir. İşlem yapılan bölgede kanama olduğunda, morarma ve şişkinlik de meydana gelebilir.

Bunların yanı sıra uygulama anında atardamar girişinde zedelenme söz konusu olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hasta farklı cerrahi uygulamalar için hazırlanarak ameliyata alınabilir. Ancak bu durumun riski çok düşüktür. Hastada böbrek yetmezliği var ise hastalık daha çok ilerleyebilmektedir. Ancak anjiyonun yapılması şart ise, bu risk dikkate alınmaz ve gerekli işlemlere geçilir.

Uygulanan işlemlerde yapısal bozukluklarla birlikte damardaki tıkanıklıklar, organlardaki hasarlar ve daralan bölgeler kısa sürede teşhis edilebilmektedir. Ayrıca bacak ve kollarda yer alan damalarla, akciğere bağlanan damalar ve kalp damarları da görüntülenebilmektedir.

Zamanında yapılması gereken bu işlemlerden sonra anjiyo tehlikeli mi sorusuna da yanıt vermiş bulunuyoruz. Yani anjiyo uygulamasındaki riskler sadece bu şekildedir ve farklı bir durumlar karşılaşmanız söz konusu değildir.

Hangi Durumlarda Anjiyo Yapılır?

Hastaların şiddetli göğüs ağrılarında tercih edilen bu uygulama ayrıca kalp krizi geçiren ve koroner darlık belirtileri tespitinde uygulanır. Ayrıca hastanın efor testi pozitif çıktığında da bu işlem geçerli olacaktır. EKO sırasında hastada kalp kasılmaları meydana geliyorsa yine anjiyo yaptırması önemlidir.

Bu durumların yanı sıra bilgisayar anjiyosu şüpheli olanlarda anjiyo tercih edilebilmektedir. By pass olan hastalarda kontrol amaçlı ve 40 yaş üzerinde olan ve ameliyat olacak hastalarda da sıklıkla tercih edilmektedir. Son olarak stent takılmış olan hastalarda da kontrol amaçlı anjiyo uygulaması yapılmaktadır.

Uygulamada maruz kalınan radyasyonun da herhangi bir zararı yoktur. 2 ile 3 saniyelik olarak çekimler yapılır ve çok az miktarda hasta radyasyona maruz kalır. Tüm bu bilgiler ışığında anjiyo olmanın zararları konusunda herhangi bir sorun olmadığını ve hastalıkların teşhisinde mutlaka tercih edilmesi gerektiğini rahatlıkla söylemek mümkündür.

Uygulamanın tehlikeleri olmadığı gibi faydaları bulunmaktadır. Ayrıca anjiyo olmak sağlık açısından tavsiye edilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...