Anjiyo işlemleri damar yollarında ve kalpte bulunan sorunlara tanı koyulması açısından oldukça önemli bir tetkiktir. Doktor tarafından detaylı şekilde inceleme yapılır.
Anjiyo Nedir, Anjiyo Çeşitleri Nedir?
Anjiyo nedir, kısaca damar ile kalp sorunu olan hastaların damarlarına incecik bir tüp yardımı ile girilmesi ve damarlarda bulunan tıkanıkları ve farklı sorunları belirmektir. Anjiyo damar ve kalpte bulunan durumlar hakkında detaylı şekilde bilgi verdiğinden dolayı doktor için oldukça önemlidir.
Anjiyo işlemleri kol bölgesinde, el bileğinde ve kasıkta yer alan atardamar girişlerinden yapılır. Anjiyo hakkında bilgi için doktor hastasına yardımcı olur. Bacaklarda, gözlerde, damarlarda ve kalpte bulunan sorunlara kullanılan yöntemleri ile tanı koyulur ve tedavi konusunda yarar sağlar. Anjiyo ne demektir ve anjiyo çeşitleri nedir?
Anjiyo yönleri 3 çeşit ile karşımıza çıkar. Bunlar;
- Kontrastlı MR anjiyografisi
- Çok kesitli olan Bilgisayarlı tomografi; bu uygulama yöntemleri aort anevrizma, akciğerlerin damarlarında bulunan tıkanmalar, aort anevrizma da bulunan tıkanmalar, yüksek tansiyondan kaynaklı olan böbrek arter daralması için kullanılır. Bu bölgelerde var olan sorunların tanısının konulması hakkında işe yarar. Ayrıca doktor alınan görüntüler, yorumları, aort anevrizma ve detayları ile alakalı olarak kolay tanı koyar.
- Girişimsel veya standart anjiyografisi; bu uygulama yöntemleri setler halinde yapılabilir. Kasık bölgesi uyuşturulur, kateter yardımı ile sorunlu olan bölgeye ulaşılır. Daralma olan damara özel boyalı madde gönderimi yapılır. Bu bölge hakkında var olan sıkıntılar ile alakalı olarak işe yarar. Hangi bölgede ya da hangi damarda sorun olduğu ise monitör yardımı ile izlenir.
Anjiyografi Öncesi ve Kum Torbası Hangi İşe Yarar?
Doktor bu uygulama ile alakalı ve anevrizma ile alakalı olarak konuları hastaya detaylı şekilde açar. Bu detaylar hastanın psikolojik anlamda işine yarar. Anjiyografi çeşit ve detayları tüm incelikleri ile anlatılmalıdır. Stres azaltma konusunda doktor tarafından anlatılan durumlar ve anevrizma yorumları stresin azalmasına yardımcı olur. Hastaneye gelmeden önce daha önceki tetkikler de getirili. Hasta hastaneye gelirken kısaca yanında terlik, pijama ve kişisel eşyalarını getirmelidir. Anjiyografi gerekli şekilde yapılır, kasıktan ya da koldan açılan damar yolu üzerine bası yapılır. Sonrasında bu bölgenin üstüne pansuman yapılır ve kum torbası konularak hastanın takibi sıklıkla yapılır. Sıklıkla kontrol edilen hasta doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Bu kontroller dâhilinde kullanılan kum torbası olduğu yerden alınır ve yara bandı tarzında bant yapıştırılır. Kullanılan kum torbası anevrizma içinde kullanılır. Son dönemlerde gelişen teknoloji sayesinde damar giriş bölgesi yara bandı tarzındaki bant yerine özel bir cihaz yardımı ile kapatılır. Bu cihaz sayesinde anevrizma işlemlerine de sıklıkla olmak üzere klipsleme işlemi yapılır.
Anjiyografi Nedir?
Anjiyografi nedir, damar sisteminin, damar da bulunan kan akımının ve damar da bulunan darlıkların ve damar tıkanıklıkların araştırılmasıdır. Vücutta bulunan tüm damarlara bu uygulama doktor tarafında setler halinde ya da tek şekilde yapılır. Bu işlem hangi işe yarar, kaç kez yapılabilir doktor tarafından kullanılan bu yöntem tüm damarlara kolay ve hızlı şekilde yapılabilir.
Kaç kez yapılacağı yine doktor tarafından belirlenir. Beyin, göz, bacak ve kalp damarları rahatlıkla kullanılan uygulama sayesinde tek tek ya da setler halinde görüntülenir. Kalp için yapılacak olan nedir, koroner anjiyografidir. Bu uygulamayı olanların aslında korkulacak bir şey olmadığını görmeleri detaylar hakkında bilgi edindikten sonra ve yorumları okuduktan sonra ortaya çıkar. Konu hakkında bilgi almak, yorumları dinlemek, hangi işe yaradığı konusunda bilgi edinmek, çeşit ve detayları, sonuçları konusunda bilgi edinmek, kullanılan detaylar hakkında bilgi edinmek, oluşabilecek olan durumlar hakkında bilgi edinmek, kaç kez yapılacak, yeni sistem nedir, damarları nasıl açar, ne demektir gibi inceliklerin tamamını doktor anlatır. Sgk güvencesi olan kişiler hastanenin gerekli bölüm ve doktorunda muayene olabilir.
Yeni düzenleme dâhilinde bu işlemi yaptıracak olanların SGK güvencesi ücreti karşılamaktadır. Özel hastaneler ise SGK gerektiren bir durumdur. Bu işlemi olanlar güvence altında değilse yüksek meblağlar ile karşılaşabilir.
Nasıl Yapılır ve Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Anjiyografi uygulamasını yapmak için genelde kasık ya da kol bölgesinden açılacak olan damar yolu ile yapılmaktadır. Yılda birkaç defa yapılabilecek olan bu işlemlerde yeni sistem uygulaması vardır. İğne yardımı ile bu bölge uyuşturulur ve yeni açılan plastik bir kılıf bu bölgeye yerleştirilir. Bu işlem bir kaç kere değil bir kere yapılır. İşlemler için hazırlık gerektiren detaylarda doktor ve diğer personel tarafından yapılır. Sonrasında katater olmak üzere bu plastik borudan istenilen bölgeye gönderilir.
Gönderilen bu katater ile damar yolları durumlar ve detayları hakkında bilgi alınır. Gerekli görülürse yeni hazırlanan özel ilaçlı kontrast madde kaç kez verilir, bir kez verilir. Durumlar ve detaylar hakkında gözlemler yapılarak işlemler 20 dakika içinde sonlandırılır. Gerekli bölüm incelemesi bir kez ya da bir kaç kez olmak üzere inceledikten sonra yeni takılmış olan plastik kılıf incelikle çıkartılır.
Yaklaşık olarak 6 saat boyunca bu bölgeye kum torbası koyulur. Bu torba hangi işe yarar, bası yapılması açısından ve kanama tarzında durumlar olmaması açısından gerekir. Hastanın durumları hakkında ve detayları hakkında yapılan kontrolleri ile oluyor, bundan sonra da hasta komplikasyon olmazsa taburcu edilir. Sonuçları, yılda kaç kez ve kaç defa yapılır, ne demektir, hangi işe yarar, hangi bölüm yapar, yeni sistem bulunur mu, olanlar ne tarz yorumlar yapmış, çeşit ve detayları doktor tarafından anlatılır.
Kalp Anjiyografisi Kasıktan mı Koldan mı Sağlıklıdır?
Kalp ile alakalı doktor ve bölüm tarafından yapılacak olan bu uygulamada hastadan alınacak görüntüler yeni teknoloji ile yapılmaktadır. Bu anlamda yeni teknoloji vardır ve sürekli gelişmektedir. İki çeşitte de anjiyo yapılan kişilerin durumları yeni teknoloji ile desteklendiği için aynı oluyor. Detaylı olmak üzere yapılan işlemlerde bölüm bölüm yapılma imkânı da bulunmaktadır.
Bu işlemlerin tamamında komplikasyon oluşma riski genelde bulunmaz. Çünkü yeni teknoloji sayesinde bölüm bölüm yapılsa bile anjiyo olanlar da sorun oluşmaz. Özellikle kilolu olanlar da kasık bölgesinden işlem oluyor. Kasık ile yapılacak olan yeni sistem anjiyo olanlar da komplikasyon oluşmamaktadır. El bileğinden yapılan uygulama ne demektir, bu uygulamada diğerleri ile aynıdır ve farklı olmaz.
Yapılan uygulamada çeşitleri vardır, bu çeşitler arasından seçimi en uygun şekilde hekimler seçer. Anjiyografi işlemleri olanlar sonrasında hızlı bir şekilde günlük yaşamada adapte oluyor. Adapte olmak adına işlemi olanlar ekstra bir işlem yapmasına da gerek kalmamaktadır.
Doktor bu süreçte gerekli görürse hastasına istirahat verebilir. İstirahat sonucunda işten izin almak gerekse bile kısa süre içinde işe dönmek mümkündür. Sadece ilk dönemlerde hastanın kendisini zorlamaması gerekir.
Soru - Cevap