Anjiyo Sonrası Stent Takılması ve Aşamaları Nasıl Yapılır

Stent takılma işlemi de anjiyoda olduğu gibi kasıktan yapılmaktadır. Kasıkta bulunan kataterden tüp gönderilir ve dar olan damarın açılması işlemi kolay bir şekilde yapılır.

Anjiyo ve Stent Takılması

Stent, ince ve metalik teller yardımı ile örülmüş olan bir kafestir. Stent balon uygulaması ile açılmış olan damarların tekrardan daralmasını önlemek amacı ile takılır. Kişiye göre nasıl stent takılacağı değişkenlik gösterir. Genelde 2 ila 4 cm çapında ve 10 ila mm uzunluğunda yapılır. Anjiyo işlemlerinde olduğu gibi stent takılma işlemlerinde de kasık damarlarından bu tüp ilerletilmektedir.

im002531

Yapılacak olan tüm işlemler monitör yardımı ile nasıl yapıldığına dair takip edilir. Tüpten gönderilen sönük balon ile üstünde bulunan sönük olan stent sıkıntılı olan damardaki darlığa kolay ve hızlı şekli yerleştirilir. İşlemi yapan hekim anjiyo sonrası stent ve balonun tam anlamı ile yerleştiğine kanaat getirdiğinde, tüpün diğer uç kısmında yer alan balonu yüksek bir basınç ile şişirme işlemi yapılır. Verilecek olan basıncın etkisi ile damar içine gönderilen stent ve balon şişmektedir. Bu şekilde damarda gerekli boşluk normal seviyeye getirir ve damarın çapı olması gereken durumda bulunmaktadır.

Basınç yardımı ile balon üstünde yer alan stentte açılır ve damarın duvar kısmına gömülür. Gömülme işlemleri tamamlandıktan sonra anjiyo sonrası stent ile alakalı olan tüm işlemlerin bitmesi için balonun söndürülme işlemi yapılır. Ardından anjiyo sonrasında stent için takılan tüm malzemeler çıkartılmaktadır. Stentlerin hastalara takılma amacı nedir, damarda bulunan darlık düzeyini azaltmaktır. Bu ekipmanlar farklı farklı üretilir. İlaçla kaplı ve ilaçla kaplı olmayan stentler bulunmaktadır. Anjiyo sonrasında yapılacak olan bu işlemin fiyatları hastaneye ve seçilecek olan doktora göre değişmektedir.

Anjiyo ve stentin takılması ile alakalı sorular ve aklınıza takılan detaylar konusunda mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Bu işlemleri yaptırmadan önce anjiyo ve diğer detayları kafanızda netleştirmelisiniz.

Anjiyo Sonrası Stent Takılmasının Faydaları Nedir?

Stentlerin faydaları nedir, stent iki çeşittir ilaçlı ve ilaçsız olarak kullanılır. İlaçsız olan çeşitleri tekrardan oluşan daralmalara karşı fayda sağlamaktadır. Genelde hastaların % 30’luk kısmında yeniden daralma oluştuğu için ilaçlı çeşitleri bu anlamda daha çok fayda sağlar. Bu stentlerin üstünde yer alan özel ilaçlar hücrenin çoğalmasını engellerken kanser tedavisi konusunda da etkilidir. İlaçlar belli bir zaman bulunduğu ortamda kendini saldığı için hücrelerin çoğalarak tekrardan damarı daraltmasının önüne geçer.

Stenttin yapacağı ilacın salınımı ise sonsuza kadar değildir. İlaçlar daralma süreci olduğu zaman boyunca salınırlar. İlaçlı stentlerin takılmasında sonra meydana gelen damar daralmaları genelde %5 civarındadır. İlaçları olan çeşitlerin kullanılması her daim en iyi sonucu vermeyebilir. Hu konuda seçilecek olan hekim devreye girecektir. Tedavi sürecini izleyene ve tedavi uygulamasını yapan hekim hastası için en doğru seçimi yapar.

Tabii ki özel olarak kaplanan modeller normal olanlara göre daha başarılı tedavi süreci geçirilmesi sağlar.  stentin takılması kişilerin yaşamlarını daha sağlıklı ve mutlu şekilde devam ettirmesini sağlamaktadır. Sağlık yaşamda bulunan her şeyden daha önemli olduğu için bu işlemi yapacak olan hekimin seçimi de önemlidir. Anjiyo ve sonrasında daha sağlıklı yaşamak adına hastaların beslenme düzenlerine ve ilaçlarını aksatmadan kullanmasına dikkat etmesi gerekir. Beslemenin düzensiz şekilde devam etmesi sağlığın bozulmasını sağlar.

Ayrıca genel sağlık açısından sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Bu ikili umduğunuzdan daha zararlıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...