Ayak Bileği Artroskopisi Nedir? Nasıl Yapılır? Aşamaları? ve Ameliyat Sonrası

Ayak bileği artroskopisi hastanın ayak bileğinde oluşan hastalık ve yaralanmaların tedavisi ve tanısı için uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem sırasında hastanın ayak bileğine iki ya da üç delik açılır. Deliklerin ilkinden eklemlerin durumu izlenir, ikincisinden ise gerekli müdahale yapılır.

Ayak Bileği Artroskopi Nedir

resim-1936

Latinceden alınan bir kelime olan artroskopi (( antos=eklem) 4 ( skopi= gözlemek)) eklemin içine bakmak anlamına gelmektedir. Ayak Bileği Artroskopisi fiber optik cihazlar yardımı ile ayak bileğinde bulunan eklerim iç kısımlarını kontrol ederek eklemlerin içinde oluşan hastalık ve yaralanmaların tedavisi ve tanısı için uygulanan bir yöntemdir.

Ayak Bileğinin ön kısmına üç ya da beş mm kesikler açılarak; çeşitli yumuşak dokularla ilgili olan sorunlar, kıkırdakla ilgili olan yaralanmalar, erken dönemde oluşan kireçlenme, tendomlarda meydana gelen sıkışma, oluşan ödemlerin tedavisi, eklem içinde bulunan parçaların çıkarılması gibi sorunlar nedeniyle yapılan artroskopiye ayak bileği artroskopisi denilmektedir. Tanı aşamasından çok tedavi aşaması için uygulanan ayak bileği artroskopisi diz ya da omuz artroskopisine göre daha sıkıntılı olmaktadır. Bazı durumlarda ayak bileklerinde artroskopi bileğin arka tarafından yapılmaktadır.

Ayağın arka tarafından yapılan uygulama orada bulunan damarların birbirine yakın geçmesi nedeni ile zordur. Konusunda uzman olmayan doktorlar tarafından yapılmamalıdır.

Artroskopi Nasıl Yapılır

artroskopi sırasında uygulamayı yapan hekiminiz; kurşun kalem kalınlığında atroskop denilen bir alet üzerine yerleştirilmiş lens yardımı ile ayak bileği ekleminin içini görerek ve müdahalede bulunur. Optik bir sistem olan artroskopi sırasında fiber optik kamerasına bağlanmış olan mercek ve video kamera sistemi kullanılır.

resim-1937

Sokp Cihazı sayesinde eklemin içi izlenmektedir. Bu izleme sırasında alınan görüntüler sistem sayesinde altı ile on arasında bir oranla büyütülür.

Yapılacak tedavi ile ilgili olan diğer cihazlar öbür delikten ekleme girmektedir. Müdahale yapan doktor bir yandan yaptığı işlemi büyütülmüş bir şekilde takip eder.

Ayak bileği artroskopisi; ayak bileğinde bulunan eklemin ön tarafına iki delik açılarak yapılmaktadır. Artorkopi sırasında kullanılan cihazların kalınlığı yaklaşık yarım santimetre olmaktadır. Bu yüzden ayak bileğinde alacak kesikler birer santime yakın bir alanda olmak zorundadır. Uygulama sırasında biri görüntü almak için diğeri ise müdahale etmek için iki kesik açılmaktadır.

Artroskopi Aşamaları

  • Ameliyathane ortamında genel anestezi altında yapılır.
  • Hastanın durumuna ya da tedavi şekline göre lokal anestezi de uygulanabilmektedir.
  • Eklem içinin incelenmesi için 0.5 cm ya da 1 cm arasında kesik açılır
  • Eklem içi görüldükten sonra; tedavi ve müdahale için bir yada bir kaç kesik daha açılır.
  • Yapılan işlem ilk açılan delikten sokulan kamera sayesinde aynı zamanda kayıt edilmektedir.
  • Müdahale uygulandıktan sonra eklem içinde biriken sıvının dışarı atılabilmesi amacı ile diren yerleştirilir

Artroskopi Ameliyat Sonrası

Ayak bileğine yapılan artroskopi ameliyatının en önemli faydası; ameliyat sonrasında, iyileşme sürecinde alçı kullanılmaması ve hastanın ayak bileğini rahat bir şekilde hareket ettirebilmesidir. Kıkırdak lezyonlarında ise bu süre üç ile altı hafta arasında değişmektedir. Altı hafta hastanın ayak bileği üzerine basılmasına izin verilmez..

Artroskopi ameliyatı sonrası hasta dilerse ameliyat görüntülerini doktorundan isteme hakkına sahip olmaktadır. Ayak bileğine eklem içindeki sıvıyı boşaltmak için yerleştirilen diren ilk pansuman sırasında çıkarılır. Ameliyat sonrasında bir ya da iki gün hasta hastanede yatar. Bir süre koltuk değnekleri ile gezmesi gerekebilecek olan hasta; ayak bileğini ne zaman ve nasıl hareket ettireceği konusunda doktorundan gerekli bilgiyi alır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...