Kalça Artroskopisi Nedir, Nasıl Yapılır, Uygulama Aşamaları ve Sonrasında İyileşme Süreci

Kalça eklemindeki çeşitli nedenlere bağlı olarak özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kireçlenmelerin bir kısmını önlenebilmesi amacıyla tercih edilen kalça artroskopisi nedir, nasıl uygulanır, kalça artroskopisi uygulama sonrasında kişiden yaşanan durumlar hakkında detaylı bilgiler.

Kalça Artroskopisi Nedir?

resim-1851

Kişilerde ilerleyen yaşlara bağlı olarak ortaya çıkan ve ciddi bir sağlık problemi olarak anılan kalça eklemlerinde kireçlenme yani tıbbi adıyla artrit durumu farklı birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Artrit olarak adlandırılan kalça kireçlenmeleri geçmişte geçirilen kırıklara, doğuştan gelen kalça çıkılığına ve romatizmal hastalıklara bağlı olarak kendisini gösterebilmektedir.

Geçmiş yıllarda kalça eklemlerinde görülen kireçlenmelerini altında farklı bir sebep aranmazken sadece ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkıyor oldukları düşünülmekteydi. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalar ve tetkikler kalça eklemlerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen küçük şekil bozukluklarının zaman içerisinde kalça ekleminin mekaniğini bozduğu ve artrit durumuna neden olduğu ortaya çıkmıştır.

Kısaca FAS olarak adlandırılan Femoro-asetabuler sıkışma durumu düşünülenden çok daha küçük yaşlarda kişi 20`li yaşlardayken dahi bulgusunu gösterebilmektedir. Femoro-asetabuler sıkışma durumunda birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı son derece önemlidir. Erken tanı sonrasında uzman kararıyla gerçekleştirilecek cerrahi tedavi zaman içerisinde gelişebilecek artritin de önüne geçecektir. Araştırmaların farklı noktalara yoğunlaşması sonrasında kalça eklemi kireçlenmesinin farklı nedenler dolayısıyla ortaya çıkıyor olmasının belirlenmesi sonrasında kişilerde zaman içerisinde daha çok kalça antorskopisi uygulamasının gerçekleştirilmesinin önünü açmıştır.

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak tedavi aşamalarında kaydedilen gelişmeler geçmişte büyük cerrahi kesiler yapılarak hatta kemiğin bir kısmının kesilmesi sonrasında kalça ekleminin yerinden çıkarılması yerine hastaların daha konforlu bir şekilde tedavi ediliyor olmasının önünü açmıştır.

Kalça Artroskopisi Uygulaması Kararı Nasıl Alınır?

resim-1852

Kalça Artroskopisi kararı almak için öncelikle Demoro-asetabular sıkışma tanısının koyulması gerekmektedir. FAS tanısı yapılması konusunda en önemli aşama öncelikle hastalığın varlığından haberdar olunmasıdır. Hastalığın tanısının yapılması amacıyla bakılan kriterler yeni tanımlandığı için ve görüntüleme sonrasında elde edilen veriler normalde doğal veriler olarak kabul edilirken günümüzdeki gelişmeler sonrasında aslında normal değilken kişide FAS özellikle aranmalıdır.

Yeni gelişmelerle birlikte FAS tanısının kriterleri aranmadığı taktirde haliyle tanı gecikecektir. Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler tendinit, osteitis pubis, kasık fıtığı ve bel fıtığı gibi hastalıkların tanılarıyla tedavi almış olabilmektedir. Uygun pozisyonda çekilecek röngen ve uzmanın dikkatli muayenesi sonrasında FAS tanısı yüksek oranda kesinleştirilebilir. FAS tanısının gerçekleştirilmesi sonrasında uzman hekim kalça artroskopisi kararı alabilir. Tanının gerçekleştirilmesinden sonra tedavi işlemlerinin başlatılabilmesi amacıyla MR görüntüleme teknikleri ve üç boyutlu tomografiler yardımıyla daha ileri düzeyde incelemeler yapılabilir.

Kalça Artroskopisi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Kalça artroskopisi uygulaması femore-asetabuler sıkışmanın tedavisi amacıyla gerçekleştirilmektedir. Hastalığın tedavisinde amaç kalça eklemlerinde çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkan kıkırdak harabiyetinin ilerlemesinin önüne geçerek artrit gelişmeden sıkışma durumunun geçirilmesidir. Femore-asetabuler sıkışmanın tedavisinde tercih edilecek yöntemler geçmiş yıllarda çok büyük operasyon gerektiren açık cerrahi uygulamalarla doktorlar gerçekleştiriliyordu.

Bahsedilen ameliyatı gerçekleştirmek için ilgili bölgeye ulaşabilmek için kemiğin bir kısmı kesilmekte, sonrasında kalça eklemi yerinden kaldırılmakta ve sıkıştırma düzeltiliyordu. Sıkışma düzeltildikten sonra kalça yerine yerleştirilir ve kesilen kemik yerine yerleştiriliyordu. Kemiklerin yerine yerleştirilmesi vidalama yöntemiyle gerçekleştirilirdi.

Yakın geçmiz zamanda bu şekilde uygulanan ameliyatı günümüzde gelişen ekipmanlar ve cerrahi deneyimlerin artması sebebiyle bu şekilde düşünmek pek doğru olmayacaktır. İlgili ameliyatı gerçekleştirmek günümüzde çoğu zaman kalça artroskopisi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Kalça artroskopisi yönteminde en büyük avantaj 2 cm gibi geçmiş yıllarda yapılan kesilere göre çok küçük kesilerle bütün işlemlerin gerçekleştiriliyor olmasıdır. Kalça artoskopisi durumunda omuz ve diz gibi sıklıkla gerçekleştirilen artroskopilerin aksine özel deneyim, farklı enstrümanlar gerekmekte teknik olarak zor bir işlemdir. Kalça artroskopisi uygulamasında bir diğer avantaj da kemik kesilerine ve kalçanın yerinden çıkarılması durumuna ihtiyaç duyulmamasıdır.

Yapılan işlemlerin geçmişe göre kıyaslandığında hastanın konforunu ön planda tutularak gerçekleştirilmesi sebebiyle hastaların uygulama sonrasında işlerine dönmeleri ve rehabilitasyonları çok daha kısa sürelerde gerçekleşmektedir. Kalça artroskopi yöntemi sayesinde sıkışmaya neden olmakta olan kemiklerdeki çıkıntılar tıraşlanmakta ve ayrıca labrumda olabilecek yırtıklara müdahale gerçekleştirilmektedir.

Tetkiklerde kıkırdak hasarının geliştiği tespit edilmişse kıkırdağın yenilenmesi amacıyla işlemler de artroskopi sırasında gerçekleştirilmektedir. Erken tanı sonrasında erken yaşlarda gerçekleştirilmesi halinde uygulamanın gerçekleştirildiği olguların büyük çoğunluğunda artrit gelişmesinin önüne geçilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...