Diz Artroskopisi Nedir, Uygulama İşlemlerinde Neler Kullanılmaktadır?

Diz artroskopisi bölgeden oldukça net ve detaylı bilgilerin elde edilmesine olanak sağlar. Elde edilen bilgiler ışığında gerekli cerrahi işlem ve tamiratlar hemen yapılır.

Diz Artroskopisi Nedir Nasıl Yapılır?

resim-1924

Diz Artroskopisi işlemleri küçük bir kamera yardımı ile eklemlerin içindeki dokuların değerlendirilmesidir. Bu uygulama oldukça net ve açık olan bilgilerin elde edilmesine olanak sağlar. Tedavi ve tanı konusunda oldukça faydalı olan işlemlerden meydana gelmektedir. Teknik bakımından yüksek çözünürlüğe sahip olan monitör ve kameralardan yardım alınır. Bu aletler diz sorunlarının tedavisinde efektif olarak kullanılır. Diz artroskopisi işlemlerinde diz kapağının kenar kısmından küçük bir giriş yapılacaktır. Uzman dizin iç kısmına bu kesi yardımı ile kamera yerleştirir. Bu sayede gerekli olan görüntüleri alır ve ekranından diz içinin tüm anlamı ile anatomik yapısını oldukça detaylı bir şekilde inceler. Hekim uyguladığı sistem sayesinde hasarlı olan bölgenin ameliyatı konusunda gerekli tedavileri yapar. Diz artroskopisi işlemlerine karar verildiyse ilk olarak hasta genel sağlık taramalarından geçer ve anesteziye uygunluk için hazırlanır. Ameliyat olmadan önce hasta kendisi ile alakalı sağlık detaylarını ve kullandığı ilaçları hekime söylemelidir. Artroskopisi öncesi hekimler kan testleri ve kalp grafileri testleri yaptırır. Diz artrıskopisi işlemlerinde hastalar genelde aynı gün içinde taburcu edilir. Ameliyat olacak kişiler bir gün önce geceden itibaren herhangi bir şey yiyip içmemelidir. Hasta kişilerin diz ameliyatı ilk ameliyatıysa anestezi uzmanı detaylı bilgi verir. İşlemlerde genelde bel altı anestezi uygulaması yapılsa da nadir de olsa genel anestezi yapılmaktadır. Tabii ki kişiler için en uygun olan yönteme anestezi uzmanı karar verir. Lokal anestezi uygulamasında hasta monitörden ameliyatını izleme imkânına sahiptir. Uzman hekim diz bölgesine turnike uygulaması yapar ve burayı solüsyon yardımı ile temizler. Diz kapağının tam olarak alt dış kenar kısmından çok küçük olan bir kesi açılır ve dizin içine kamera yerleştirir. Kamera yardımı ile gerekli değerlendirmeler yapılır. Sorun mevcutsa diz kapağının iç ve alt kenarlarından ikinci kez açılan küçük kesi ile küçük aletler kullanılarak tamir ile tedavileri gerçekleştirir. Bu ameliyata kapalı ameliyat da denir.

İyileşme Süreci

Kapalı şekilde yapılan uygulamaların sonrası iyileşme oldukça hızlı şekilde gerçekleşir. Özellikle uyumlu olan kişilerde cerrahi işlem sonrası hızlı şekilde iyileşme gerçekleşmektedir. Ameliyattan sonra hastanın uzman hekimin verdiği önerilere dikkat etmesi gerekir. Dizin hasta olmadan önceki haline dönüşmesi ve şişlik durumunun yok olması için bol bol egzersiz yapılması gerekir. Egzersiz ile alakalı programların neredeyse çoğunluğu evde uygulanabilir. Bu program genelde günde 3 kez 20 ila 30 dakika olarak yapılır. Egzersizler her daim yürüyüş ile desteklenmektedir. Yapılacak olan egzersiz sonrasında şişlik ya da ağrı tarzında şikâyetler meydana gelirse mutlaka yapılan program kesilmesi ve uzman hekim ile görüşülmelidir. Bu sorunun sonucunda uzman hekim genelde buz uygulaması ve bandajlama tavsiye edecektir. Menüsküs yırtılması ile alakalı durumlarda iyileşme dönemi 3 hafta ile 3 ay içinde tamamlanır. Bu süreç içinde iyileşme tamamlanmasa bile süreç devam ettirilir. Menüsküs sorunlarında uzmanın önermiş olduğu koltuk değnekleri kullanılır. Onarım sonucunda birkaç hafta boyunca dizlik kullanılmalı ve gerekli egzersizler yapılmalıdır. Bağ zedelenmesi sonucunda yapılan onarımlarda da gerekli olan egzersiz hareketleri iyileşmede fayda sağlar.

Diz artroskopisi cerrahisi hangi sebeple yapılırsa yapılsın hastanın kendini toparlama döneminde uzman hekimin söylediği tüm detaylara uyması gerekir. Bazı hastalar için fizik tedavi istenir. Bu kişilerin fizik tedavi seanslarını kaçırmamaları ve aksatmamaları gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...