Artroskopik Menisküs Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Günümüzde menisküs yırtıklarının onarılmasında oldukça popüler bir tedavi şekli olan antroskopik Menisküs Ameliyatısayesinde yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında dizin ön kısmında açılan iki kesik sayesinde deliklerden birinden giriş yaptırılan kamera sayesinde izlenerek tedavi edilebilmektedir.

Antroskopik Menisküs Ameliyatı Nedir

resim-1939

Antroskopik Menisküs Ameliyatı; vücudun en önemli en hareketli bölümü olan dizde yer alan; kıkırdak bir yapıdan meydana gelmiş hilale benzeyen bir yapı olan menisküs ile ilgili sorunun tanısı ve tedavisi amacı ile uygulanan bir müdahaledir. Dizde altta ve üste bulunan iki ana kemiğin birleştiği noktada yer alan menisküs bu iki ana kemiğin bir birine sürtünmesini önlemektedir. Menisküsün yapısında kan dolaşımı olamaması sebebi ile eklem zarına yapıştığı bölge dışında yırtıkların kendi kendine iyileşmesi çok zayıf bir ihtimaldir.

Menisküsün dizde olan ani dönme ya da oluşan sarsıntı sonucu yırtılması sonucu gerekli olan tedavi ve tanı ile ilgili olarak antroskopik menisküs ameliyatı yapılmaktadır. Bu sıkıntının tedavisinde oldukça popüler bir yöntem olan antroskopik tedavi yöntemi oldukça kısa sürmekte hasta aynı gün içinde evine dönebilmektedir.

Antroskopik Menisküs Ameliyatı Nasıl Yapılır

Dizin içinde iki çeşit menisküs söz konusudur. Oluşan bazı yırtıklarda yırtık olan bölümü alınabileceği gibi yerine göre dikilerek tedavi de edilmesi de mümkün olmaktadır. Genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında süren Antroskopik Menisküs Ameliyatı nasıl yapıldığı konusunda;

resim-1940

  • Antroskopik Menisküs Ameliyatına girmeden önce gece yarısından sonra yemek yemeyin
  • Antroskopik Menisküs Ameliyatı Ameliyathane ortamında anestezi altında yapılır.
  • Müdahale uygulanacak olan hasta genel anestezi altına girebileceği gibi, sadece antroskopi uygulanacak bacak ya da doktorun uygun görmesi halinde hasta belden aşağı uyuşturularak da yapılabilmektedir.
  • Hastanın ameliyat bölgesi olan dizin n yüzüne 0.5 cm civarında iki adet kesik açılır.
  • Kesiklerden birinden içeri; uygulama alanının izlenebilmesi amacı ile ucunda kamera ve mercek olan artroskop adı verilen bir cihazla girilir.
  • Müdahale sırasında kamera ile diz ve kıkırdak bağları kontrol edilir
  • Yırtık olan kısım stabil hale getirilir
  • Diğer kesik müdahale için kullanılır.
  • Müdahale yapacak doktorun rahat çalışabilmesi amacı ile dizin içine sıvı enjekte edilerek eklem genişletilir.
  • Uzman doktorunuz  tedavinizi yaparak kesikleri diker
  • Hasta kendine gelip uyuşukluğu geçtikten sonra dizinin üzerine basabilmesi mümkündür. 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...