Safra Kesesi Hastalıklarının tedavi edilmesini sağlayan Laparoskopik ameliyat ile kısa sürede tedavi edilebilir ve tekrarlama riskini ortadan kaldırılır.
- Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
- Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Safra Kesesi Laparoskopi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
- Laparoskopinin Avantajları
- Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?
- Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Videosu Kaydedilebilir mi?
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Vücudumuzda karaciğerin altında bulunan safra kesesi özellikle yağlı besinlerin enzimler tarafından daha kolay sindirilmesini sağlar. Safra kesesi taşı, polipler ve safra kesesi kanseri gibi durumların görülmesi halinde laparoskopik safra kesesi ameliyatı yapılarak sorun ortadan kesin olarak kaldırılır. Laparoskopik ameliyat kapalı bir şekilde yapılır. Açık olarak yapılan ameliyatlara oranla daha az risklidir. Hastaya genel anestezi uygulanarak uyutulur. Karın bölgesinden bir cm kadar delik açılır ve içerisine alet sokularak safra kesesi alınır. Safra kesesi besinler sayesinde ürettiği safrayı bağırsaklara ulaştırmakla görevlidir. Ancak safra kesesi olmadan da yaşanabilir. Karaciğer ve bağırsaklar normal işlevini safra kesesi olmadan da yerine getirebildiği için bu ameliyat ile tamamen alınır. Böylece yeniden safra taşı ve tümör oluşumu önlenir. Ayrıca kanserli bölge tamamen temizlenebilir.
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kadınlarda ve obezite kişilerde daha fazla görülen safra taşının oluşması halinde laparoskopik safra kesesi ameliyatı yapılır. Safra içinde oluşan çamur ve taşlar safra kesesinin karın içinden koparılıp çıkarılması ile temizlenir. Göbek deliğinden ya da karın bölgesi 1 cm kadar kesilerek içeri boru sokulur ve karın boşluğuna yaklaşık 4 litre hava verilir. Böylece karın boşluğu şişirilerek işlemin daha kolay bir şekilde yapılabilmesini sağlamaktır. İçeri kamera eklenir ve ekranda izlenerek ameliyat yapılır. Sağ kaburga altından sokulan cerrahi aletler rahatlıkla kullanılabilir. Ameliyata başlanmadan önce safra kesesi içerisinde bulunan safranın vücuda yayılmasını önlemek amacıyla safra zımba ile kapatılır. Ardından yapışık olduğu organlardan kesilerek safra kesesi alınıp dışarı çıkarılır. Bu kesesinin diğer organlardan ayrılması esnasında çok dikkatli olunmalıdır. Aksi taktirde karaciğer ya da bağırsak gibi bağlı olduğu organlarda hasarlar oluşabilir. Ayrıca safra kesesinde iltihap oluşmuşsa iltihabın vücuda ve diğer organlara yayılmasını önlemek ve enfeksiyon kapılmasını engellemek amacıyla safra kesesinin hiçbir organla temas etmeden karın boşluğuna getirilmesi önemlidir. Ameliyat işlemini tamamlamak için karın boşluğuna doldurulan hava çıkarılmalıdır. Aksi taktirde hastanın midesinde gaz problemi ortaya çıkabilir. Ardından kesilen bölge dikilerek derinin kaynaşması sağlanır. Dikişli bölge bir kaç gün kuru tutulur. Bölgede kaşıntı ve kızarıklık görülebilir ama elle temas edilmemelidir. 7- 10 gün içinde dikişler kendini attıktan sonra hasta yıkanabilir.
Safra Kesesi Laparoskopi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Günümüzde kamera, ekran ve gelişmiş cerrahi aletler kullanılarak yapılan laparoskopik ameliyatların yapılma süresi oldukça kısadır. Safra taşı, iltihabı, safra kesesi kanseri ya da tümörleri nedeniyle safra kesesi laparoskopik ameliyatla alınır. Hangi nedenden ötürü ameliyatın yapılıyor olması ameliyat süresini de etkiler. Oluşan taş nedeniyle yapılan ameliyatların süresi yaklaşık 15-45 dakika kadar sürer. Ancak şiddetli ağrısı olan ve akut iltihabı olan hastalarda bu süre 1-2 saati bulabilir. Günümüzde kısa sürede kolayca yapılabilen bu ameliyat ciddi bir risk oluşturmadığı için korkulacak bir durum yoktur. Ayrıca hastalar bu organın alınması nedeniyle diğer organlarında görevini yapamayacağı düşüncesine kapılır. Oysa vücut kısa sürede bu değişikliğe alışır. Safra kesesi olmadan da karaciğer ve bağırsaklar görevini iyi bir şekilde yapabileceği için ameliyat sonrasında hiçbir sorun yaşanmaz.
Laparoskopinin Avantajları
Laparoskopik ameliyat kapalı olarak yapılır. Açık ameliyatlara göre hastanın iyileşme süresi daha hızlıdır. Hasta 1-2 gün içinde hastaneden taburcu olabilir ve günlük işlerini hemen yapabilir. Yara yeri küçüktür ve zamanla geçeceği için kalıcı bir vücutta kalmaz. Ağrısı ve acısız bir şekilde yapılan bu laparoskopi sonrasında hasta ağrı hissetmez. İlk bir hafta kadar ağır spor ve hareketlerden kaçınması gereken hasta daha sonraki süreçte istediği gibi hareketlerini rahatça yapabilir. Açık ameliyatlarda çoğu zaman rastlanan bağırsak tıkanıklığı sorunuyla karşılaşma riski çok daha düşüktür.
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?
Her ameliyat gibi bazı ciddi sorunlara yol açabilme ihtimali olan kapalı safra kesesi ameliyatı sonrasında en sık görülen komplikasyonların başında enfeksiyon kapma riskidir. Ameliyatlı bölgenin bir kaç gün yıkanmaması önemlidir. Ayrıca bağırsak tıkanıklığının yaşanmaması için beslenmeye özen gösterilmeli ve hafif egzersiz hareketleri yapılarak bağırsakların yeni düzene alışması sağlanmalıdır.
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Videosu Kaydedilebilir mi?
Çoğu hasta ameliyattan korkar. Doktorun ameliyatı daha kolay yapabilmesini sağlayan kamera yöntemi ile hata yapma oranı düşüktür. Günümüzde gelişmiş teknolojik aletlerin yardımı ile kolayca yapılan laparoskopik ameliyatlar videoya kaydedilebilir. Ameliyat yapılırken hasta uyutulduğu için ekranda göremez. Ancak ameliyat sonrası videoyu izleyebilir.
Soru - Cevap