Laparoskjopik Cerrahi Uygulaması Nasıl Yapılır ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Laparoskopik işlemler ilk sıralarda safra kesesinin çıkarılma işlemlerinde, apandisit, kasık fıtığı, mide fıtığı, reflü tarzındaki sorunlarda başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Laparoskopik Cerrahi Nedir ve Bölüm Bilgileri

resim-1878

Laparoskopik cerrahide göğüs ve karın bölgesini ilgilendirmekte olan ameliyatlar, normalin dışındaki kesiler yapmadan, birkaç adet noktadan kişinin vücuduna yerleştirilmiş olan metal borular ile kamera desteği ile gerçekleştirilir. Bu sayede dokulardaki hasar ile yapılan ameliyatlardaki iyileşme süreçleri önemli düzeyde kısalmaktadır. İşlemlerinden sonrasında meydana gelecek olan izler oldukça az düzeydedir. Klasik şekilde yapılan cerrahi işlemlerde meydana gelen komplikasyonlar da en alt düzeyde iner. Kişiler günlük yaşamlarına en kısa zamanda dönmektedir. Erişkin kişilerde laparoskopik cerrahi uygulamaları ile son dönemlerde gitgide artan kullanım alanları ile çocuk hastalarda uygulamaları oldukça yenidir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde hem çocuk hem de yetişkin laparoskopik cerrahi uygulaması yapılır. Bu merkez laparoskopik cerrahi uygulamalarının en çok yapıldığı hastanedir. Prof. Dr. Aydın Yağmurlu öncülüğünde ve yapılan laparoskopik cerrahi kongresi ile fakülte oldukça geniş bir hasta serisine sahiptir. Bu kapsamda yapılan uygulamalar arasında;

  • Nefrektomi
  • Apendektomi
  • Splenektomi
  • Kolesistektomi
  • Fıtık onarımı
  • Böbrek biyopsisi
  • Barğırsak biyopsisi
  • Varikosel ligasyonu
  • Özofagoskopi, bronkoskopi
  • Lenf nodu biyopsisi
  • Nissen fundoplikasyonu
  • Periton diyaliz kateteri takılması
  • Gastrostomi butonu takılması

Laparoskjopik Cerrahi Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik cerrahi işlemleri karın bölgesi açılarak yapılan işlemlere göre daha net ve iyi sonuçlar elde etmeye olanak sağlar. Ameliyatlar uzun kesiler yapılmadan işlemler yapılır. Derinin yüzeyinde kişiyi estetik bakımdan rahatsız edecek olan izler kalmaz. Yani estetik açıdan birçok avantajı yanında getirir. Laparoskopik cerrahi konusunda yapılan bilimsel araştırmalar ilk sıralarda enfeksiyon ve kanama olmak üzere az düzeyde yan etkiye sahiptir. Ayriyeten ameliyat anlamında dokularda hasar oluşmaması, daha hızlı ve basit şekilde iyileşmeler sağlamaktadır. Laparoskopik cerrahi de kullanılan cerrahi aletleri tek kullanımlık olduğu için herhangi bir enfeksiyona da sebep olmaz. Açık ameliyatlardan sonra meydana gelen karın içinde yapışıklık sorunları bu uygulamada oldukça az meydana gelir. Bu yapışıklık durumlarından kaynaklı olarak ilerleyen dönemlerde meydana gelebilecek olan bağırsak dolanmaları, tıkanıklıkları oldukça az düzeyde meydana gelir. Bu yöntemin en önemli avantajı da ameliyatlardan sonra meydana gelecek olan ağrıların az olması ve az düzeyde ağrı kesici ilaçların kullanılmasıdır. Genel anestezi altında yapılan işlemlerde reflü, kalp- damar gibi birçok hastalığında önüne geçilir.

Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?

Laparoskopik işlemler ilk sıralarda safra kesesinin çıkarılma işlemlerinde, apandisit, kasık fıtığı, mide fıtığı, reflü tarzındaki sorunlarda başarılı bir şekilde uygulanır. Ayriyeten kalp- damar, ürolojik ve ortopedik cerrahilerde artık daha sık kullanılmaya başlanmıştır. Bunların yanı sıra bu uygulamada kullanılan teknikler sayesinde böbrek üstü bezlerinin ve dalağın çıkarılması gereken durumlarda kolay bir şekilde uygulanır. Bu işlemler hastanelerin birçoğunda yapılmaz. Genel şekilde uygulanan cerrahi işlemleri düşünüldüğünde 10 sene öncesinde uygulanan safra kesesi ile apandisit ameliyatlarının daha ötesinde yapılan işlemlere ileri düzeyde laparoskopi ismi verilirken, gelişen teknoloji ile günümüzde kalın bağırsak kanserleri ameliyatlarında kullanılan tekniklere ileri laparoskopi ismi verilmemektedir. Tekniksel açıdan zorlu uygulamalara sahip olan obezite, pankreas, karaciğer ve mide kanseri ameliyatları ileri düzeyde değerlendirilir. 

Bu tarz ameliyatlarda başta cerrah olmak üzere tün ekibin eğitim alması ve konusunda tecrübeli olması gerekir. Bilgi birikimleri ve bu konuda deneyimler arttıkça basit ameliyat haline gelecektir. Bunun içinde zaman geçmesi oldukça önemli bir detaydır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...