Bronkoskopi işlemlerinin uygulamasında hasta olan kişiler kesinlikle acı ve ağrı duymayacaktır. Bu uygulamada hasta sadece uyuşukluk hissi yaşayacağı için refakatçi ile gelmesi gerekir.
Bronkoskopi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Bronkoskopi işlemleri solunum sorunlarının nedeninin bulunması ya da hastalıkların durumlarının gidişatının değerlendirilmesi yardımcı olan ve tedavi olanakları sunan endoskopik işlemdir. Bronkoskopi gırtlak bölgesinin, solunum yollarının ve akciğer gibi organlarının belli başlı bölgelerinin direkt olarak gözlemlenmesine olanak sağlar.
Bronkoskopi çekimlerinde 6 ila 8 saat açlık gerekir. İşlemlerin yapılmasından klinik anlamda tekrar muayene yapılır ve labratuvar bulguları tekrardan gözden geçirilir. İşlemlerin yapılması adına damar yolu açılır ve kol damarına kanül açılır. Kanülden verilecek olan ilaçlar hastanın rahatlamasını ve gevşemesini sağlar. Hastanın gevşemesinden sonra açılan damar yolundan öksürmeyi önleyen lokal anestezik maddeler verilir. Bu maddeler boğaza ve ağız kısmına sprey ile püskürtülür. Sonrasında bronkoskopi işlemlerine geçilir ve ardından oksijen verilir. Uygulamalar hastaya sırt üstü ya da otururken yapılacaktır. Bronoskop bronşlar ve nefes borusu burun içinden ya da ağız yardımı ile gönderilir.
Cihazın uç kısmında var olan mercek bronşlardan ve nefes borusundan görüntü alır. Bu görüntüler kamera yardımı ile monitörden izlenir. Bronkoskopun solonum yolundan ilk girişinde ve uygulaması esnasında zaman zaman öksürük meydana gelebilir. Bunu baskılamak adına lokal anestezik ilaç verilimi yapılır ve uygulamaya devam edilir. Lokal anestezi hastaları tamamen kendinden geçirmez ama uyuşukluk hissiyatı verir. Bundan kaynaklı olarak ve hastaneden taburcu olurken kişilerin yanında muhakkak refakatçi olması gerekmektedir.
Teşhis Amaçları ve Hastalıkları
Bronoskopi teşhis yani tanı amacı ile yapılır. Tanı koyulacak olan hastalarda genelde aşağıda bulunan belirtiler meydana gelmektedir.
- Kanlı balgam çıkaran hasta
- Akciğer tomografisi ve grafisinde kanser şüphesi olan hasta
- Akciğer grafisinde normalin dışında olan görünümlerin saptanması ve tanı koyulmamış hasta
- Her türlü tetkiklerin yapılarak sebebi bulunamayan ve uzayan öksürük yakınması olan kişiler
- 2 haftadan daha uzun sürecek olan ve kulak burun boğaz uzmanının direkt olarak ses telleri ile alakalı hastalıktan şüphelenmemesi ve ses kısıklığı durumlarında
- Diyafragma felci
- Akciğer absesi
- Nefes borsunda yabancı bir cisim olması
- Akciğer kanser şüphesi
- Balgamda hapis hücrenin bulunması
- Göğüs kafesinde travma
- Trakeobronşial ağacın kimyasal ve termal yanıkları
- Solunum yapma esnasında akciğer bölgesi dışında hışıltı solunumun var olması ve bunu açıklayan sebeplerin olmaması durumlarında yapılır.
Tedavi amacıyla da bronoskopi yapılır.
- Bronşlarda aşırı düzeyde ve yoğun bir şekilde sekresyon birikmesinden kaynaklı olarak atellektazilerin varlığı ve bunun düzeltilmesi amacı ile sekresyonu temizliği
- Abse drenajı
- Broş içinde ya da nefes borusunun içinde tıkanmaya sebep olan tümörler, bu tümörü küçültmek adına ve hava yolunun açılmasına yönelik uygulamalar
- Havayolunda bulunan yabancı cisimlerin çıkarılması
- Tpulmoner alveoler proteinozis tedavilerinde
- Kanamaların durdurulmasında uygulanır.
Bronkoskopide Aşağıda Bulunan İşlemler Yapılır
- Bronş biopsisi; bronşların iç kısmını örten zardan biyopsi alımı
- Bronş lavajı; bronş bölgesine serum fizyolojik verimi ile geri çekilmesi işlemi yapılır. Bu bölgenin yıkanmasından sonra bu bölgeden sıvı alınır ve bu sıvıda tümör ile bakteri aranır.
- Transbronşial biyopsi; bronş zarının tam olarak alt kısmındaki deriden biyopsi alınır.
- Transbronşial iğne aspirasyonu; bronşların iç kısmında lezyon bulunmaz. Dış bölgelerden baskı olduğunda bronoskopun iç kısmından gönderilecek olan özel kanüllü iğneler ile hücreler aspire edilir.
- Bronşial fırçalama; bu uygulama ile materyaller elde edilir.
Tüm bu uygulamalardan elde edilecek olan materyaller stolojik, patolojik ve bakteriyolojik incelemelere gönderilecektir. İşlemlerin tamamı genelde 10 ila 15 dakika içinde tamamlanır. İşlemlerin bitmesi ile hastalar evlerine geri gönderilir. Uygulamaların tamamının bitmesinden sonra hastaların kesinlikle 2 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketmemesi gerekmektedir. Çünkü boğaz ve ağız kısmında uyuşukluk olduğundan dolayı kişilerin içtikleri ile yedikleri bronşlarına ya da soluk borusuna kaçabilir.
Gelişen teknoloji ile son dönemlerde bronoskop yardımı ile solunum bölgelerinde daraltma meydana getirecek olan tümörler dışında bulunan hastalıklar koter uygulamaları ya da lazer uygulamaları ile ortadan kaldırılabilmektedir. Yani bu işlemler oldukça sık şekilde yapılır. Yine gelişen teknoloji ile desteklenen cihazlar ile son dönemlerde erken zamanda henüz normal olan bronoskop ile tanısı koyulamayacak olan tümörler otofloresan bronoskopi ile saptanabilir. Bu sayede erken zamanda bronşlarda bulunan tümörler otofloresan bronoskopi ile farklı renklerde gözlemlenir.
Soru - Cevap